A szecesszió reneszánsz nagyasszonya

2016. 04. 26. 11:48

Megérkezett Nagyváradra gróf Bánffy Miklós múzsája. Szebeni Zsuzsa kutató ezúttal Bormemissza Elemérné Szilvássy Karolát mutatja be érdekes pannókkal, izgalmas írásokkal. A szecesszió asszonyát, stílusosan a váradi szecessziós építészet egyik legszebb házában mutatták be, a Darvas – La Roche villában. Simon Judit beszámolója.

 

Huszár István, Szebeni Zsuzsa, Adriana Lipoveanu és Mihálka Nándor a Szilvássy Karola emlékkiállítás megnyitóján   Fotók: Csíkos Rolland

 

A megnyitón Mihálka Nándor régész beszélt a műemléképületről, Adriana Lipoveanu, Nagyvárad főépítésze, a Bihar megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke elmondta, jövőre a kívül-belül restaurált épület visszanyeri eredeti pompáját. Huszár István alpolgármester pedig azt ígérte, mindig lesznek források arra, hogy élettel töltsék meg a tavaly a város tulajdonába került műemléket.

Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora szeretettel és csodálattal beszélt Bornemissza Elemérné Szilvássy Karoláról. Szavai és a kiállítási anyag nyomán egy rendkívüli, korát messze megelőző asszony élete és életműve tárul fel.

Szebeni Zsuzsa évekkel ezelőtt „kötött barátságot” a korát messze megelőző asszonnyal. Már az Európa-szerte híres Banffy kiállítás anyagának kutatása közben kezdett érdeklődi Szilvássy Karola életútjáról és életművéről. A báróné, akit gróf Bánffy élete végéig szeretett és tisztelt – róla mintázta az Erdély trilógiájának női főszereplőjét –, képzett nővérként az első világháborúban frontkórházban gyógyított katonákat, eljutott Afrikába, a múlt század elején kipróbálta a repülést. Szebenben 72 gyermeket mentett ki az égő városból, kisdedóvókat pártfogolt.

Amatőr színésznőként játszotta többek között Norát (Ibsen drámájának címszerepét), 1913-ban megrendezte a Kalóznő szerelme című némafilmet, melyben szerepelt is.

Az intelligens, művelt és nem utolsó sorban gyönyörű asszony nem törődött kora szokásaival, részt vett az erdélyi irodalmi és társadalmi életben, írókat kísért, felolvasott a műveikből.

A kiállítás a Rimanóczy (Iosif Vulcan) utcai épület földszinti termeiben látogatható

 

A kolozsvári Református Nőszövetség elnöke, a marosvásárhelyi Kemény Zsigmond Irodalmi Társaság tagja, az Erdélyi Helikon védasszonya, a marosvécsi találkozók elmaradhatatlan résztvevője. Híres receptgyűjteményéből kötet jelent meg 2009-ben.

Szebeni Zsuzsa elmondta, Szilvássy Karola hagyatékát az Erdélyi Református Egyházkerület bocsátotta rendelkezésére, de számos magánszemély is segítette munkáját.

A 25. Festum Varadinum programjában bemutatott kiállítást a Bihar megyei Műemlékvédő Alapítvány hozta el Nagyváradra.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!