Múzeumok telt házas éjszakája

2016. 05. 23. 18:39

A Múzeumok Éjszakáját Nagyvárad egyik legújabb kulturális létesítményében töltötte sokadmagával Simon Judit.

 

Látogatók a Darvas-La Roche ház egykori télikertjében   A szerző felvételei

 

Múzeumok éjszakája volt Nagyváradon is. Múlt szombaton este 7-kor elindult a város népe és éjjel egy óráig csatangolt, hogy megnézze mindazt, amire vagy ideje, vagy pénze nincs év közben.

Aurel Chiric, a Körösvidéki Múzeum igazgatója, az éjszakai művelődés főszervezője, újságíróknak – nem hivatalosan, csak úgy magánbeszélgetésben – azt mondta, hogy egy órával a zárás előtt mintegy tízezer ember ment e napon múzeumba. Volt, aki mindegyikbe bekukkantott, volt, aki csak azt nézte meg, ami kimondottan érdekelte, és volt olyan is, aki a két új létesítménybe látogatott.

A tavalyihoz képest ugyanis két új kulturális intézmény nyitotta meg kapuit a város lakosai és a Nagyváradra látogatók számára: a Cion, vagy ahogy a váradiak ismerik, a Kossuth utcai neológ zsinagóga, és a Darvas–La Roche ház. Utóbbiban a Szecesszió és természet című tárlat, Szilvássy Karola alakját felidéző időszaki kiállítás, és a múlt század elejétől napjainkig fennmaradt polgári lakást, miliőt bemutató állandó kiállítás várta a nagyokat és kicsiket. Ugyanis számos szülő elhozta a gyermekeit is, s a kicsik boldogan vették birtokba a nagy tereket, de főleg a teraszt.

A háttérben az eredeti állapotában fennmaradt Zsolnay kút

 

Önző módon a Darvas–La Roche házban töltöttem az éjszakát. Részben, mert a többit láttam, mivel csak úgy hétköznap elballagtam megnézni egyik-másik kiállítást, másrészt, mert utóbbiban én voltam az egyik múzeumi látványosság: a szecessziós ház tulajdonosainak utolsó, életben levő örököse.

Pető Dalma barátnőm, kedves ismerős, Kecskés Mónika társaságában jött megnézni a régi otthonomat. Mindketten indulnak a helyhatósági választásokon, a városi tanácsban szeretnének dolgozni, de most nem ezért jöttek. Dalma régi barát, többször volt a házban férjével Kardos M. Róbert színművésszel, és édesanyjával is, dr. Pető Csilla pedagógussal. Most azért jött, hogy megnézze, milyen lett a ház, a lakás, ahol annyit beszélgettünk és nevettünk. Kecskés Mónika meg azért, mert ő még nem látta. Persze leültünk a szokásos helyre, a konyhában kicsit – bocsánat – pletykálni, elmondani egymásnak, mi történt, amióta nem találkoztunk. Többek között arról is csevegtünk, merre kószálnak az éjszakában. Mondják, a zsinagógából érkeztek a Darvas-házba, mert ezek a város új kulturális létesítményei.

Pető Dalma és Kecskés Mónika bekukkant a hálószobába

 

A teraszon futottam össze a Tóth Tünde – Dimény Levente színész házaspárral. Csodálatos módon van egy szabad éjszakájuk, hát elindultak múzeumokat, kiállításokat nézni, és örülni a város szépségeinek.

Amúgy mintegy 1400-an voltak kíváncsiak a Darvas–La Roche ház belsejére, és bizony a hálószoba előtt néha sorban kellett állni, mint az igazi múzeumokban. A vendégeket Angela Lupsa igazgatóval és dr. Ramona Novicov művészettörténésszel vártuk. Magyar, román, angol nyelven meséltünk a leendő múzeumról, amely már része a város turisztikai látványosságait tartalmazó listának.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!