Hír plusz komment, május 23.

2016. 05. 23. 17:11

Meglepődtek a Buzău megyei közlekedési rendőrök szombaton, amikor gyorshajtás miatt igazoltattak egy sofőrt a DN2-es jelzésű úton: egy Ilfov megyei ortodox pópa ült az autó kormányánál. A Gândul beszámolója szerint a jármű 156 km/h sebességgel haladt a megengedett 90 km/h helyett. A sofőrt 1125 lejre bírságolták, jogosítványát három hónapra bevonták. A pópa a portál információi szerint azzal védekezett az autóját megállító rendőröknél: „Isten vezérel utamon”.

A Forma 1-es hajlamú pópa ezek szerint ismeri a Szentírást! Hivatkozási alapja Pál apostol Rómabeliekhez írt I. levele, 8. részének 14. verse: „Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” Viszont szemrebbenés nélkül el kellett fogadnia a gyorshajtásért járó szankciót, ugyanis ugyanott, tíz verssel előbb azt írja az apostol: „Hogy a törvénynek igazsága beteljesüljön bennünk, kik nem test szerint járunk, hanem Lélek szerint.” (Sz. A.)

 

A pópa rosszul imádkozott, az Isten sem mentette meg a bírságtól. (S.J.)

Isten útja kifürkészhetetlen. (S.J.)

Magasabb árkategóriájú autókban állítólag már beépített isten is van. Gombnyomásra nyílik. (P. B.)

Javasolnám a második parancsolatot a tízből, tanulmányozásra. (tsp)

Isten vajon mit sugallt másnap a Hexi Pharma tulajdonosának? (Sz. L.)

 

Svájcban június 5-én tartanak népszavazást a feltétel nélküli alapjövedelemről. A levélszavazás már el is kezdődött, de a közvélemény-kutatások azt mutatják, a választópolgároknak csak 25 százaléka támogatja az ötletet. A Dalia Research piackutató cég felmérése szerint ugyanakkor az európaiak 64 százaléka szavazna igennel az alapjövedelem bevezetésére, és csak 24 százalék ellenezné. Az, hogy az alapjövedelem hogyan hat az polgárok életére és a gazdaság egészére, függ az összegtől és a hozzá támasztott feltételektől. Svájcban a kezdeményezők havi 2500 frankos összeget tartanának bevezethetőnek.

A mai napi árfolyamon 1 svájci frank 4,06 lejt ér. A népszavazás-mániás Svájcban a felmérés szerint a lakosság egyenegyede támogatná a havi 2500 frankos feltétel nélküli alapjövedelmet. Hogy érjen bennünket utól ez a havi 10.150 lejes svájci veszedelem! (Sz. A.)

Mifelénk már annak is örülnénk, ha munkáért kapnánk ennyi pénzt havonta. (S.J.)

Nehogy jusson a tejbe aprítani valóból másnak is Svájcban, olyan alacsony ott a nemzeti összjövedelem. (P. B.)

Az biztos, hogy a világgazdaság sokkal több embernek biztosithatna méltó életét. ( tsp)

Tessék mondani, ha bevezetik, akkor kettős állampolgároknak innen is, onnan is jár majd az apanázs? (Sz. L.)

 

Alkotmánymódosításáról népszavaznak Tádzsikisztánban, hogy az országot 1992 óta vezető, 63 éves Emomali Rahmon elnök (fotó) élethosszig lehessen államfő. Vasárnap délutánig a 4,3 millió választó mintegy 80 százaléka adta le voksát. A lakosság döntését hétfőn hozzák nyilvánosságra. Egy másik módosítással 35 évről 30-ra csökkentik az államfői poszthoz szükséges korhatárt, ami azt jelenti, hogy 2020-ban Rahmon fia is indulhat.

Emomali Rahmon, paraszt szülők villanyszerelő gyereke, 40 esztendős korára vált elnökségéretté. 2015. decemberében nyerte el a „Béke és a Nemzeti Egység Megalapozója, a Nemzet Vezetője” titulust. Kilenc ivadéka között csupán kettő fiú. A nagyobbik, a még egyetemista Rustam gyerek – aki mellesleg az Országos Antikorrupciós Ügynökség vezetője – bebizonyította rátermettségét a legmagasabb posztra: a Rahmon famíliának gyerekestül, unokástul 21 tagja van, de néhány hamis ivadék is megpróbált befurakodni közéjük, azt állítva, hogy ők Emomali papa bal kézről származó fiai. Rustam viszont hűvösre tette őket, eképpen védte meg atyja jóhírét. (Sz. A.)

Nem irigylem Rahmon fiát, de a tádzsikisztániakat sem. (S.J.)

Azt viszont alkotmánymódosítás nélkül elfogadták, hogy állami támogatással lehessen piramist építeni, és szintén a központi büdzséből fedezik az akciós, szociális alapú szarkofágot. (P. B.)

Vára van? (tsp)

Vajon miért felejti el az ilyen örökös vezető, hogy a legtöbb kollégájuk végtelenített mandátuma csúnya véget ért? (Sz. L.)

 

Nem tudtak eredményt hirdetni vasárnap este az osztrák elnökválasztás után, mert Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje (fotó: balra) 144 ezer szavazattal (a voksok 51,9 százalékát kapva) vezet ugyan Alexander Van der Bellen, a Zöldek jelöltje (fotó: jobbra) előtt, ám mintegy kilencszázezren levélben adták le a szavazatukat (a választásra jogosultak 14 százaléka), s ezek összeszámolásával csak hétfőn végeznek. A zöldek jelöltje még reménykedhet, ugyanis az első fordulóban ő kapta a levélben leadott voksok többségét.

Bizonyára Norbert is, Alexander is szorongva várja a postást – főleg az utóbbi. Cipősarkát letaposta, azt lesve, hogy jön a posta. (Sz. A.)

A katasztrófa-elhárítás postán érkezik. (S.J.)

A kérdés csak az: azonnali, vagy késleltetett a katasztrófa? (P. B.)

Az osztrákok sincsenek maguknál. ( tsp)

Csak a szabadságpárti kutyák meg ne harapják a postást. (Sz. L.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!