Kortárs az egész világ - hat tárlat az Ecsetgyárban

2016. 05. 19. 11:59

A kolozsvári Ecsetgyár művészeti galériáiban egyszerre nyitottak meg hat kiállítást május 10-én. Az első két órában látogatók százai jelentek meg, a több szintes épületben nagy volt a nyüzsgés. Le-fel sétáltak a műkedvelők az emeletek között, s élvezték a napsütést az épület tetején kialakított függőkertben. A sok fiatal, a kisgyerekes családok, az extravagáns hipszterek és a külföldi kurátorok vagy műgyűjtők jelenléte újra bebizonyította, Kolozsvár egy dinamikus és élettel teli művészetkedvelő város. Sipos Krisztina és Sarvadi Paul tárlatajánlója.

Látogatók a Baril galéria kínálatát szemlélik

 

Barátságos, főleg laza és kozmopolita hangulatban volt része minden műkedvelőnek, aki kíváncsi volt a kolozsvári Atelier M (M Műhely), Baril, Bázis, Nano, Sabot (Szabot) és Spațiu Intact (Érintetlen Tér) galériák kiállításainak megnyitóira. Azt, hogy mennyire main-stream ma a kolozsvári képzőművészet az Ecsetgyárban bizonyítja, hogy minden kiállítás és ezek leírásai elsősorban angolul voltak jegyezve. A Barilban a The Wilde Open Skin (Nyitott vad bőr) volt látható, a Sabot-ban a Cashmere toughts (Kasmir gondolatok), miközben a Spațiu Intact-ban az igen bonyolult és hosszú, teljes mértékben dadaista Cut with the Kitchen Knife through the Raw Future of 100 Years Before. A Bázis a Vital Agony (Vitális Agónia) nevet viselő kiállítást kínálta, az Atelier M-ben látható címe pedig Garden of Dragons volt. Ezektől csak a Spuma zilelor tért el, amit a parányi Nano galéria falain láthattunk.

A párhuzamos kiállításokat egy-egy kurátor szelektálta, az egész eseményt a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Kolozs Megyei Tanácsa támogatta. Tette mindezt a nagylelkű Vizuális Művészetek a közösségért az Ecsetgyárban nevet viselő projekt részeként.

Apró emberkék strandolnak egy üvegtálkában. A test, mint politikai, szociális, vagy kulturális jel

 

Hús, bőr, konzervdobozok és szivacsok

Nehezen lehet valamiféle érintkezési pontot találni a sok kiállított kepzőművészeti alkotás között. Eltérőek a technikák, a felhasznált anyagok, az esztétikai megközelítések. Láthatunk klasszikus értelemben berendezett tereket (Atelier M, Bázis, Nano) és szinte sokkoló installációkat is, némelykor akár rá is lehet lépni a kiállított tárgyakra (Sabot). Mégis, bármennyire különbözik a befogadó tér alakja és nagysága, a művészek világnézete és kifejezési módja, a munkák, a kiállítások koncepcióinak kiindulópontjai szinte ugyanazok: az identitás keresése, a belső értékek hagsúlyozása, a formákon túli mélységek. Minden alkotás kihívás, kiinduló pont egy komoly és mély meditáció felé, melynek központi eleme az ember és az ő humanista értékei. Legyenek ezek antropo-, vagy zoomorfikusan megközelítve, legendákon keresztül, őskori leleteken át, pop artosan, fotókon, kollázsokon át, vagy új médiákat használva.

A hat kiállítás festményeket, szobrokat, installációkat tartalmaz. Florin Marin szivacsból vésett textúrákat a Nanoban, Răzvan Botiș (Sabot) agyagot és vasat dolgoz fel, de ugyanúgy találunk fotókat, megfestett vásznakat, és olyan szobrot is, amelyet igazi emberi haj egészít ki a Barilban és a Bázisban. A mai művészeti világ minden létező alapanyaga jelen van az ecsetgyári kínálatban.

A Vitális Agónia egyik művének szemléje a Bázis galériában

 

Akupunktúra, DaDa, mesék, gördeszkák és horror-festészet

A Barilban harminc alkotás tekinthető meg. Mihai Plătică munkáit Keszeg Anna kurátor válogatta, és The Wild Open Skin cím alatt szerepelnek. Ezek egy nagy koncepció ernyője alá zártak. Kiindulópontja a test mint mag/bél, a mai kortárs kultúra alapja. A test, mint politikai, szociális, vagy kulturális jel. A test, mint eszköz, amit szépíteni kell, tisztán tartani, erősíteni, egészségesen megőrizni. A test, mint emberi felület, amely találkozik a századokon át változó tisztálkodási folyamatokkal, a korszerű egészségügyi eszközökkel, a különféle technikákkal, a tudomány vívmányaival, vagy a furcsa eltérésekkel, mint például a Bothanophobia (növényektől való félelem).

Ezek különféle munkákban jelennek meg. Láthatunk kis méretű portrékat, fényképeket növényekkel teli terekről, röntgengépeket ábrázoló doku-fotókat, akupunktúrás tűkkel teleszúrt arcot, parányi embereket ábrázoló szobrocskákat és egy francia írótól származó könyvet steril, orvosi műanyag csomagolásban, melynek témája az emeberi tisztálkodás. A kiállítás megtesz mindent, hogy sokféle módon irányítsa a gondolatainkat a test fogalma fele. Labirintusként van berendezve a tér, a kiállított tárgyak nemcsak a falakon nézhetőek, hanem asztalokon, szekrényeken, fiókokban is láthatóak.

Kasmir gondolatok, Răzvan Botiș kerámia munkái a Sabot-ban

 

A Bázisban Győrffy László, Kis Róka Csaba, Szenteleki Gábor – az ún. Budapest Horror-színtér művészei állítanak ki, a kolozsvári Felix Deac szobrász mellett. Az ő kiállításuk közös kérdése, hogy milyen hús rejlik a test mögött. A Vitális Agónia három olyan festő munkáit tartalmazza, akik láthatóan a klasszikus figuratív festészet felől érkeznek, de a humánus ember ábrázolása már rég nem a céljuk. Így alakulnak a különös horror-barokk portrék, a vérző csonka húscafatoktól teli fejek, vagy a burjánzó sejthalmazok.

A Sabot-ban Răzvan Botiș, Kolozsvár egyik legismertebb fiatal művészének munkáit láthatjuk. A Cashmere thoughts egy ritkábban használt művészeti technikát használ, a kerámiázást. A Nanoban Florin Marin (Spuma zilelor/Mindennapi szivacsok) puha, finom anyagot használ szobrai megalkotásához, a szivacsot, ami eltér a szokványos alapanyogoktól, mint a bronz, a kő, az agyag. Furcsa domborművek születnek így, a diorámákra emlékeztetve. Az Atelier M-ben a gyermekkor és a misztériumok találkoznak Anca Bârzaș festményeiben.

Az Érintetlen Térben a mai környezetben megjelenő dadaizmust tesztelik

 

Az Intact-ban Guy Ben-Ner, Luchezar Boyadjiev, Paul Buck, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Ivars Gravlejs, Yoshua Okón, Larisa Sanssour, W. Mark Sutherland és Kenneth Tin-Kin Hung állít ki. Hannah Höch, dada művész híres kollázsának címét viseli a kiállítás és szándéka, hogy a dadaizmust tesztelje a mai környezetben. Fő témái az autonómia, az ellenállás, a bátorság, a felfedezés és az utópia.

A kiállítások többnyire egy hónapig lesznek nyitva. Ehhez kapcsolódó információk az Ecsetgyár online felületein találhatóak. Ott lehet több információt nyerni arról is, hogy 50 eurós nyereménnyel járhat a kiállítások megtekintése. Egy alapos és teljesen átfogó látogatáshoz viszont legalább egy teljes délutánra lesz szükség.

Kerti hangulat, pázsit és napfény az Ecsetgyár tetején



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!