Végtelenített mozdulatok

2016. 11. 03. 10:48

Infinite Dance Festival (IDF), más szóval Végtelen Táncfesztivál, vagy Végtelentánc Fesztivál. Akár így, akár másként nevezzük, befejeződött a második. Tavaly rendezték az első IDF-et és megjósolható volt, hogy folytatódik. A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének a művészeti vezetője ugyanis, amit elkezd, azt jókedvű konoksággal folytatja. Az idei fesztivál gazdagabb, az előadások érdekesebbek voltak, bővült a kínálat. Simon Judit szubjektív beszámolója.

 

A mindenkori diktatúrák elleni kiáltás a bukaresti független társulat Nem mind hősök című előadása

 

Öt nap alatt tíz hivatásos társulat mutatott be előadást, és megszámlálhatatlan amatőr tánccsoport lépett színpadra a Prodance programban. Ez utóbbi arról szól, lehetőséget biztosítanak a fiataloknak, hogy megmutassák magukat, miközben nevelik a táncszínház jövőbeli közönségét. Noha nem örülök, amikor az amatőr keveredik a hivatásossal, elismerem, ezúttal jó ötlet volt. A gyerekek produkcióit követő előadásokon ott maradtak a fiatalok és szülők, akik ha eddig nem, ez alkalmakkor belekóstolhattak a kortárs tánc és táncszínház édes ízébe.

Minden fesztiválnapot koncert zárt, a fiatalok örömére a legmenőbb underground együttesek léptek fel a Moszkva klubban. Kivétel a Nagyvárad Klezmer Band, amely különböző kultúrák zenéjével szórakoztatta nem csak a fiatalokat.

 

Még nem késő

A fesztivált a fiatalok flashmobja után a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Tavaszi áldozat című produkciója nyitotta (fotó). Mondhatnám erős kezdés, de nem mondom, mert sokkal erősebb volt a folytatás. Andrea Gavriliu rendező-koreográfus Igor Sztravinszkij, az orosz balett felkérésére írt zeneművét értelmezte újra nem túl izgalmasan. Az ősi rítusokat idéző zeneműre komponált előadásból éppen a rítusok hiányoztak. Nekem legalábbis.

Következett, még az első nap Feledi János koreográfus előadása az Órák című film nyomán készült Idők folyamán produkció. Aki látta a filmet, annak könnyű volt, aki nem látta (én is közéjük tartozom), azok számára is kiderült, hogy Feledi Projekt címmel a nők sorsáról, státusáról, vívódásairól készített táncjátékot. Három különböző korú nő, akiknek semmi látható oka nincs rá, a halálba menekülnek az életükből. A táblára írt – Wirginia Woolf Mrs Dalloway című regényéből – sorok segítettek ezt megérteni.

Az első nap mutatkozott be a Bukaresti Nemzeti Táncközpont is. A független társulat kollektív rendezése és koreográfiája a Nem mind hősök a totális színházhoz közelítő produkcióval. Cristina Lilienfeld és Smaranda Gabudeanu szuggesztív, felkavaró előadása a közelmúltat eleveníti fel, valós történeteket mutatnak meg a közelmúltból. A testet és lelket pusztító mindenkori diktatúrák elleni mértéktartón, de erős képekben, szövegben, mozdulatokban megfogalmazott kiáltás a bukarestiek előadása. A történeteket egyikük a kommunizmusban meghurcolt nagypapája elbeszélései nyomán írták az alkotók, és ennek ellenére pátoszmentes, majdhogynem távolságtartó a Nem mind hősök. Még nem késő – írta magyar és román nyelven az előadás végén szétszórt cédulákon. Még nem késő felébredni, megakadályozni a múlt ismétlődését, még nem késő, olyan világot, országot, társadalmat teremteni, amelyben nem uralkodik a gyűlölet, amelyben szabadon élhetnek az emberek. Megrázó, felkavaró előadást alkotott a bukaresti társulat.

Kortárstánc etűdökkel léptek fel a fesztiválon a bukaresti főiskolások

 

Monológok és párbeszédek

A CoMPoS bővebben ComponoMusicaPoemSaltato összművészeti  performanszról már beszámoltunk, továbbá a Nagyvárad Táncegyüttes nagyszerű Stabat Mater előadásáról is bővebben írtam, de a fesztivál második napján sem maradtam élmény nélkül. Az András Lóránt Társulat Monológok című előadást hozta el az IDF-re.

A marosvásárhelyi független társulattól megszoktam, hogy azért állítanak színpadra egy előadást, mert mondanivalójuk van. A világunkról, a magányról és társas magányról, az agresszivitásról, a színtelenségről, a párbeszéd hiányáról szólnak a Monológokban.

A rendező-koreográfus, egyetemi oktató András három hallgatójával komponálta az előadást. A nagyon tehetséges Joó Renáta, Szabó Franciska és Kányádi György a táncon túl előadóművészek is. Arcjátékuk, mozgásuk, gesztusaik érzelmeket jelenítenek meg. Fekete-fehér jelmezek és díszlet, piros fülek és kezek, mert nem halljuk meg egymást, mert az érintésben ott az agresszió. Ragaszkodunk a konvenciókhoz, és nem akarjuk észrevenni, hogy csak egy hajszál választ el az elállatiasodástól, vagy talán annyi sem, ha akaratlanul is meghalljuk a másik szavait, érzelmeit. Szeretünk panaszkodni a magányosságra, az elidegenedésre, de elutasítunk mindent, ami ezt oldaná.

Felkavaró, lélekpróbáló, de tartalmában és formájában nagyszerű előadás.

A Monológok három szereplőjét viszontláthattuk következő este a Főiskolák gálája összefoglaló címet viselő produkcióban. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a bukaresti Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói mutatkoztak be.

A bukarestiek kortárstánc etűdöket mutattak be szerelemről, szakításról, házasságról. Utóbbit sok humorral és tehetséggel.

A marosvásárhelyiek egész előadást hoztak. A Flow a fiatalok gondjairól, a látszat és valóság közötti különbségekről szól, sok tudásról és humorról is tanúskodva.

A magyarországiak klasszikus balettel, kortárs- és népi tánccal szerepeltek. Szépek és tehetségesek. A legnagyobb sikert a néptáncosok könyvelhették el egy táncban, sok humorral előadott kabaréjelenettel. A Magyar Táncművészeti Főiskola oktatói és hallgatói workshopot is tartottak Mi a modern-, mi a kortárs-, mi a modern/kortárs tánc? címmel, melyen mindenki részt vehetett, aki előzőleg bejelentkezett.

Az Infinite Dance Festival néptánccal zárult. A Magyar Állami Népi Együttes a Megidézett Kárpátalja című produkcióját hozta el, közel ötven táncossal, élő zenével.

Részlet az Állami Magyat Népi Együttes záróelőadásából

 

Ahogy a zárónapokon szokás, előadás előtt a színház főigazgatója, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője, és a finanszírozó Bihar Megyei Tanács elnöke „búcsúztatta” a fesztivált. Czvikker Katalin a nyitottságot, a tánc örömét hangsúlyozta, Dimény Levente azt ígérte, jövőre is lesz tánc és fesztivál, Pásztor Sándor pedig azt, hogy jövőre is lesz rá pénz. Úgy legyen.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!