Hír plusz komment, 2016. november 2.

2016. 11. 02. 18:55

Leváltotta miniszterelnökét és pénzügyminiszterét Park Geun-hye (Pak Gunhje) dél-koreai elnök, aki ezzel próbálja csillapítani elnöksége legsúlyosabb botrányát. Parkról a múlt héten derült ki, hogy döntéseit - még személyi döntéseit is - nagyban befolyásolja közeli bizalmasa és barátja, az őt anyagilag is erősen támogató lobbista-üzletasszony, Csoj Szunszil, aki afféle spiritiszta sámánként is szolgálta az elnököt.

A harag rossz, a sámán jó tanácsadó (Sz. L.)

Ott spiritiszták, itt lila köd, amott sámánok, legalább a dél-koreai elnöknek helyén van az esze. (S.J.)

Ma már az amerikai elnökválasztás is inkább a kuruzslás szintjén dől el, úgyhogy semmi rendkívüli, haladnak a korral. (P. B.)

Ő legalább nem csinált a sámánból nemzeti bank elnököt... (tsp)

 

1,3 millió dollárt fizet a Michelin-csillagos szakács étterme, miután egy vendégük lenyelt egy 2,5 centis drótot. Barry Brett még 2015 februárjában ment el a feleségével a többszörösen díjazott, Michelin-csillagos éttermet is üzemeltető világhírű francia séf, Daniel Boulud egyik éttermébe, a New York-i db Bistro Moderne nevű helyre. Coq au vin-t, azaz vörösboros kakast rendelt, de néhány falat után azt érezte, hogy valami fennakadt a torkán. Annyira fájt, hogy nem sokkal később el kellett mennie az étteremből. A most zajló perben benyújtott orvosszakértői iratok szerint a dolog, ami fennakadt Barry Brett torkán, egy 2,5 centis drót volt, ami egy olcsó, grillrácsok tisztítására használt drótkeféből esett ki.

Kérem a drótkefe maradékát! (Sz. L.)

Mennyi jár egy svábbogárért? Hát egy légyért? (S.J.)

Sose értettem, hogy a tányérok összemaszatolását néhány falatnyi étellel miért hívják gasztrokultúrának. Nem mondom, hogy úgy kellett Brett úrnak, mert senkinek ne akadjon drót a torkán, még akkor se, ha ésszerűtlenül sok pénzt ad ki ételre. De azért én nagyobb bizalommal ajánlom a saját csülkös bablevesemet, amelyből repetázni is lehet, rendes, jó parasztmélytányérral. (P. B.)

Biztosítandó, hogy boldog kakast kapjon a vendég, szegény párát még hagyták egyet (grillrácsot) kefélni. (tsp)

 

44 százalékkal megemelték Izlandon a parlamenti képviselők fizetését, ami így már havi 9000 euró lesz, hogy biztosítva legyen a függetlenségük – jelentette be a köztisztviselők juttatását szabályozó testület. A bizottság a közvetlenül a választás után hozott döntést azzal magyarázta, „alapvetően fontos, hogy a megválasztottak pénzügyileg függetlenek legyenek”, miután az országot megrázták a 2008-as pénzügyi válság következményei, és az ún. panamai papírok hatásai, amikbe áprilisban belebukott Sigmundur David Gunnlaugsson miniszterelnök is. A négy évre megválasztott 63 parlamenti képviselő „munkájához semmi sem hasonlítható a munkaerő piacon, és eddig nem vették figyelembe azt az időt, amit a parlamenten kívül szenteltek feladataik ellátásának” – szól az indoklás.

Kell a vastag bőr a viselt képre. (tsp)

Fogadjunk, hogy az új zélandi honanyák és honatyák ezzel a fizetéssel is valóságos koldusok az ukrajnai kollégáik mellett. (Sz. L.)

Mennyi fizetés kellene a mi képviselőinknek, hogy függetlenek maradjanak a megvesztegetőktől? (S.J.)

Aha, tehát aki nem kap elég pénzt, az ingyen, önszorgalomból nem lesz független, meg megbízható. A parlamenti képviselők így rendben vannak, és egyébként a bírók, a banki alkalmazottak, az adótisztviselők – meg majd csak ellesznek valahogy. Vagy nem. A következő csalásnál majd nekik is fizetnek kis kenőpénzt a tisztesség kedvéért. Így tanul a társadalom. (P. B.)

 

Kirúgták Orbán Viktor másodosztályú focicsapatának teljes szakmai vezetését. „Szerződést bontott a Puskás Akadémia FC Bognár György szakmai igazgatóval, Szíjjártó István vezetőedzővel és Disztl Péter kapusedzővel. Az őszi szezonban Vincze István veszi át NB II-es gárdánk irányítását” – olvasható a klub honlapján. Az indoklás szerint a bajnokság 5. helyén álló csapat vasárnap 0-0-s döntetlent játszott a Dorog ellen, így 7 győzelem, 5 döntetlen és 3 vereséget a mérleg, és bár 27 gólt lőttek, aránytalanul sok, 24 gólt kaptak.

Azt mondták nekik: fel is csút, le is csút. (Sz. L.)

A mamákat lecserélik, de a nők és a ház marad. (S.J.)

Az első három szóig olvastam. És abba is hagytam, az teljesen elég a jókedvemhez. (P. B.)

Úgy szép a foci, ha közpénz. (tsp)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!