A király, Aladin és a nagyromán mecénás

2016. 11. 02. 17:57

Hamarosan fényár öntheti el Európa legnagyobb szabadtéri szobrát, Decebal király sziklába faragott arcát. Szilágyi Aladár jegyzetéből megismerhetik a mű finanszírozójának sötét foltokkal tartkított történetét.

.

Maga a hír arról szól, hogy Mehedinţi megye tanácsának elnöke, Aladin Georgescu ünnepélyesen bejelentette: elő fogják teremteni a megfelelő anyagi forrásokat ahhoz, hogy „éjszakára kellően kiválágítva, teljes pompájában mutatkozhasson meg Decebal sziklába faragott arca” a Kazán-szorosban. Hiszen a Iosif Constantin Drăgan által finanszírozott óriásszobor, a Románia és Szerbia közötti határövezetben – az úgynevezett Klisszurában – fellendítette a környék idegenforgalmát, évente több mint 50 ezer turistát vonz, gazdasági fellendülést hozott, több mint 100 panzió épült a környéken.

Nos, ami a szerintem meghökkentően tájrontó műalkotást illeti – volt szerencsém láthatni – valóban „monumentális”, akár a… Nép Háza Bukarestben. Európa legnagyobb szabadtéri szobra 55 méter magas, a fizionómiájának méretei: a szemek 4,3 méterre nyúlnak széjjel, az orra 7 méter hosszú, az orrcimpái 4 méterre terpeszkednek, stb. stb. Ott jártamkor éppen az óriási szaglószerv kezdett repedezni-hulladozni. Létrehozói kénytelenek voltak szétrobbantani, és lyukakat fúrva a sziklába, egy vasbeton alapú új orrot varázsolni a régi helyébe. Maga a műalkotás tíz évig készült, több mint egy millió dollárjába került Drăgannak, akinek nevét az utolsó dák uralkodó neve mellett örökítette meg egy latin nyelvű felirat: DECEBAL REX – DRAGAN FECIT.

De hadd ejtsünk néhány szót az Arc megálmodójáról és finanszirozójáról is, hiszen az ifjabb nemzedéknek nincs honnan tudnia: ki is volt Iosif Constantin Drăgan? A Lugoson, 1917-ben született üzletember bukaresti és itáliai tanulmányai befejeztével a Vasgárda egyik legelkötelezettebb híve lett. Első sikeres vállalkozása során Romániából exportált üzemanyagot Mussolini Itáliája számára. A háború után Olaszországban maradva fejleszette ki a Butan Gas részvénytársaságot, közel egymilliárd dollárt sikerült „összekuporgatnia” Múltja miatt harminc évre kitiltották Romániából, de már 1967-től kezdődően egymásra találtak Nicolae Ceauşescuval. Létrehozta a „román értékeket promováló” Drăgan féle Európa-Alapítványt. Felcsapott történésznek, egyre-másra adta ki a saját proto-dák elméleteit népszerűsítő könyveit, melyekből többek között kiderül, hogy a civilizáció legrégibb bölcsője a mai Románia területén ringott. A pelaszgok – a későbbi trákok elődeinek – impériuma volt ez, mely a sumérok földjét, Egyiptomot, Törökországot, Görögországot is magába foglalta, a trójaiak, a hettiták, az etruszkok stb. stb. is az ő ivadékaik voltak. A birodalom fénykorában Skandiánviáig terjedt, s a mai Németországot is magáénak tudva. Drăgan mester nem csak a saját opuszait, hanem a diktátor „összes műveit” is finanszírozta, olasz nyelven is kiadatta azokat. Még Ceauşescu életében megjelentetett egy Antonescut fényező munkát is, a fáma szerint nem csak Románia legszeretettebb fiával találtak egymásra, hanem a Securitátéval is jó volt a nexusa. 1990 után a Nagy-Románia Pártot, illetve az Eugen Barbu-Corneliu Vadim Tudor alkotta páros azonos nevű lapját is finanszírozta. Vadimmal egyébként még a Ion Antonescu marsall Ligáját is tető alá hozták. Miután 75 évesen belehabarodott a hírhedett Constantin Guşă tábornok 22 éves lányába, Danielába, 91 esztendősen halálozott el 2008-ban, négy évvel álma beteljesülése, a Decebal-fizimiska elkészülte után.

Mennyire repeshetne az örömtől, ha tudná: ha lesz rá pénz, Aladin, a tanácselnök csodalámpa nélkül is fel fogja éjszakánként ragyogtatni a „legyőzhetetlen” uralkodó arcát.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!