Száraz November – egy hónap alkohol nélkül

2016. 11. 02. 09:59

Félszubjektív heti antialkohol-napló egy hónapon keresztül Tasnádi-Sáhy Péter tollából.

 

 

A magyarországi szenvedélybetegeket segítő Kék Pont Alapítvány Száraz November névre keresztelt (a brit Sober October mintájára kitalált) kihívása rém egyszerű, és éppen ezért nagyszerű: egy hónapot kell eltölteni alkohol nélkül. Nem az a cél, hogy a résztvevők végleg búcsút mondjanak az italnak, ennél sokkal fontosabb az önismeret: mekkora sóvárgást okoz a megszokott helyzetekben a fogmosóvíz elhagyása, elfér-e az életünkben 30 egymást követő alkoholmentes nap.
Félreértés ne essék, a projekt nem alkoholbetegeknek szól (hiszen nekik nem ajánlott szakértő segítség nélkül belevágni a leszokásba), hanem olyanoknak, akik hetente legalább egyszer fogyasztanak alkoholt. Tehát olyan átlagpolgároknak, mint Ön vagy én, akik baráti társaságban koccintanak, esetleg néha otthon megisznak egy-egy sört, pohár bort munka után, lazításképpen.

Tudniillik az alkohol sunyi jószág, mindenkinél más mennyiségnél és rendszerességnél teszi magát nélkülözhetetlenné, tehát időnként érdemes tesztelni, milyen hídfőállást épített ki az életünkben.
Zacher Gábor addiktológus idén januárban megkongatta a vészharangot: Magyarországnak nincs alkohol-stratégiája, ha hamarosan nem történik valami, a jelenlegi 800 ezerről 1 millióra nő az alkoholisták száma.
Nekünk itt Romániában elvileg van stratégiánk (hamarosan utánajárunk), de így is, Magyarországhoz hasonlóan a világ élvonalában járunk, nagyjából évi 10 liter körüli egy 15 év feletti lakosra eső tisztaalkohol fogyasztással. Ami talán még ennél is rosszabb, hogy az alkohol tökéletesen beépült a hétköznapjainkba, társasági életünkbe, rengeteg olyan helyzet van, amiben - főleg felnőtt férfiembernek - „ciki” nem inni, rengeteg eset pedig csak pusztán alkalmat kínál az ivásra. Kedvenc személyes példám: az egyik nagyváradi piacon, miközben a marhahúsleveshez válogattam a belevalót, a zöldséges megkínált egy felessel, hogy jobb hangulatban menjen a főzés. (Nem fogadhattam el, autóval voltam.)
Summa summárum, bár nem érzem, hogy problémáim lennének, tisztes polgári ivóként mégis belevágok ebbe a száraz november ügyletbe. Többek között azért is, hogy pontosan feljegyezhessem, mennyi alkalmam lenne ez idő alatt inni, hányszor kínálnak itallal, milyen reakciókat vált ki a visszautasítás, másrészt pedig, hogy az alkalmat kihasználva hétről hétre információkkal, érdekességekkel, és félek, szomorúságokkal szolgáljak a romániai alkoholhelyzetről.

 

Addig is álljon itt egy 2008-ban összeállított németországi gyorsteszt (forrás: hvg), amit az interneten fellelhetőek közül a leginkább életszerűnek és a legkevésbé riasztónak tartottam.
 

A kérdésekre a tesztet kidolgozó egészségügyi szakértők szerint három (lehetőleg őszinte) válasz adható, mégpedig az "igen", az "olykor" és a "nem" válasz. Az "igen" két pontot, az "olykor" egy pontot, a "nem" nulla" pontot jelent.

1. Gondolt-e már arra, hogy mérsékelje az alkoholfogyasztást?
2. Nehezére esik-e az alkohol fogyasztását hosszabb távon is, tudatosan mérsékelni?
3. Előfordult-e már, hogy nem volt képes abbahagyni az ivást?
4. Gyakran érzi-e, hogy szüksége van az alkoholra?
5. Előfordult-e már, hogy felháborították, ha mások bírálták az alkoholfogyasztás miatt?
6. Megtörtént-e, hogy az ivás miatt nem volt képes teljesíteni a családdal, a barátokkal, illetve a munkahellyel szemben vállalt kötelezettségeket?
7. Elhanyagolta-e a barátokat, az addigi hobbikat, illetve egyéb, korábban fontos dolgokat az alkohol kedvéért?

8. Van-e lelkiismeret-furdalása az alkoholfogyasztás miatt?
9. Előfordult-e már, hogy reggel is fogyasztott alkoholt, hogy éberebb maradjon, s képes legyen koncentrálni?

10. Volt-e emlékezetkiesése az utóbbi időben az alkoholfogyasztás miatt?

 

A teszt kiértékelése:

Nulla pont: az alkohollal kapcsolatban a legésszerűbb magatartás. Azaz, ha fogyaszt is alkoholt, csupán úgy és annyit, hogy az semmifajta egészségi károsodást nem okoz.

Egytől-három pontig: szívesen iszik, olykor túl sokat. Ügyeljen arra, hogy az élvezet ne váljon szokássá. Az első lépés efelé az alkoholfogyasztás mérséklése.

Öt vagy még több pont: a válaszok arra utalnak, hogy rohamos léptekkel halad a függőség felé, sőt talán már el is érte ezt a stádiumot. Itt az ideje, hogy alaposan átgondolja az alkoholfogyasztással kapcsolatos szokásait. Egészsége érdekében sürgősen lépnie kell. Mindenképp fogyasszon kevesebb alkoholt, de a legjobb az, ha hosszabb ideig egy kortyot sem iszik.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!