Medvetánc a Műhelyben

2016. 11. 01. 09:50

A magyarországi Barabás Lőrinc Quartet Erdély több városában is lemezbemutató koncertet adott, bemutatva az nemrégiben megjelent Beardance albumukat. A kolozsvári koncerten, az Atelier kávézóban Sarány Orsolya járt.

 

Öt erdélyi városban játszott a napokban a Medvetánc anyagából a zenekar

 

Az Atelier kávézó számos kolozsvári ikonikus helye. Nemcsak a kartonból készült berendezése miatt, hanem tevékenységeiről, koncertjeiről is híres. Így nem csoda, hogy ez a dzsessz koncerteknek gyakran otthont adó kávézó volt a lemezbemutató helyszíne.

Barabás Lőrinc budapesti jazztrombitás és zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult, és már egyetemi évei alatt zenekarával rangos külföldi jazz-fesztiválokon lépett fel, többször visszatért Hongkongba és Ausztráliába is. Ezek után tagja lett az Irie Maffia együttesnek, illetve saját jazz-funk-pop együttest is alapított Barabás Lőrinc Eklektric néven, a csapat két albumot is kiadott. Egy éves londoni élete és a zenekara 2010-es felbomlása után kezdett el nagyobb érdeklődést mutatni az elektromos zene iránt, így elvégezte New Yorkban a SAE Institute elektronikus zenei képzését. Munkáit azóta nagy mértékben határozza meg az elektronikus zene világa, az instrumentális és elektronikus elemek harmonikus keverése. Két szólóalbuma is keveri a groove-os, ritmikus elektronikus zenét a klasszikus zenével. A szólóalbumokból készült egyszemélyes showjában trombitát, billentyűs hangszert és laptopot használ számai eljátszásához.

Ám a trombitás nemcsak az elektronikus zenében keres motívumokat zenéjéhez, hanem a különböző kultúrákban is. A lemezbemutatón elmondta, hogy a címadó dalt (Medvetánc), az indián kultúra ihlette.

A Beardance albumot szeptemberben adták ki. A kvartett, amely Cséry Zoltán billentyűsből, Herr Attila basszusgitárosból, Nagy Zsolt dobosból és a névadóból áll, zenéjében ötvözi a klasszikus dzsesszt az elektronikus zene nyújtotta lehetőségekkel. Barabás az új albumot elektro-ufo-jazz „műfajba” kategorizálta, és nem hiába nem tudta egy műfaj jellemzőivel leírni azt, amit készítettek. Ám ez nem is baj. A zene „ufósága” közelebb hozhatja a dzsesszt a fiatalabb közönséghez is, akik sokkal jobban ismerik, jobban hozzá vannak szokva az elektronikus zenéhez. A dalok élő előadásához számos elektronikus elemet használnak: drum’n’bass alapot, különböző effekteket, torzításokat, loop pedálokat, szintetizátort. Ezekre az elemekre épül rá, épül bele a zongora hangzás, a trombitajáték, illetve a különböző szólók. Így az elektronikába beépülve a dzsessz fogyaszthatóbb lett az elektronikus zenét kedvelő korosztály számára is, valamint megkedveltetheti az elektronikus zenét azokkal, akik idegenkedve gondolnak erre a műfajra. Az album tud egyensúlyozni a két műfaj között, nem billen el egyik irányba sem.

A Barabás Lőrinc Quartet egy korábbi fellápásán a budapesti Szimplában

 

A kvartett nemcsak a két idegennek tűnő zenei stílust tudja egymáshoz közelebb hozni, hanem a zenét is közel viszi az érdeklődőhöz. A zenekar erdélyi koncertjeit, az Atelierhez hasonlatos hangulatos kávézókban, szórakozóhelyeken adta, amely egyfajta szabadságot biztosít a zenészeknek és az érdeklődőknek is. A kolozsvári koncerten egy-egy szóló alkalmával tapssal és füttyel biztatták a zenészeket, a szóló lezártát és a számok végét is zajos tetszésnyilvánítás fogadta.

A kvartett Kolozsváron kívül játszott még Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Brassóban és Szatmárnémetiben is. Ezután visszamennek Budapestre egy koncertet adni, utána irány az Egyesült Királyság és az Államok.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!