Nem jött be a „tarkatehén”

2015. 10. 29. 15:12

Október 25-én helyhatósági választásokat tartottak Ukrajnában. 1990 óta Kárpátalja magyarsága most, 2015-ben érte el a legjobb eredményt képviselőinek a megyei, járási és településszintű tanácsokba való bejuttatása terén. Szilágyi Aladár elemzése.

 

A függöny mögött listát böngész egy választó   Fotó: karpatalja.ma

 

A siker egyrészt a megyében elért, az országos átlagnál két és fél százalékkal magasabb, 49,16 százalékos részvételi aránynak, másrészt a két, eddig egymással rivalizáló magyar párt esetenkénti összefogásának köszönhető. Kőszeghy Elemér kollégánk, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztője szíves tájékoztatása szerint a szeptember 5-én megkötött együttműködési egyezmény értelmében „a két magyar párt – a KMKSZ Ukrajnai Magyar Párt (UMP) és az UMDSZ-hez köthető Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) három formában vett részt a választásokon:

1. Volt, ahol egyik vagy másik párt zászlaja alatt közös listával (a megye, Ungvár, Beregszász, Técső, Técsői járás)

2. Volt, ahol külön-külön (Beregszászi és Nagyszőlősi járás, Nagyszőlős)

3. Volt, ahol csak a KMKSZ-UMP indított listát (Munkács, Munkácsi járás, Huszt).”

 

Baloga kész koalíciót kötni

Íme, néhány lényeges adat a két párt eredményeit illetően: A magyar kisebbség legfontosabb sikerét a megyei tanács szintjén érte el, hiszen a KMKSZ-UMP égisze alatt felállított közös listán – bár csak 8,65 százalékot értek el –, a töredékszavazatok újraosztásának köszönhetően egy-egy magyar párt négy-négy, összesen nyolc képviselőt jutatthat a 64 tagú testületbe, ami megfelel Kárpátalja 13 százaléknyi magyarságának. Viktor Baloga, a térség legbefolyásosabb politikusa, az Egységes Centrum (JC) vezetője még a végleges választási eredmények közzététele előtt azt nyilatkozta, hogy pártja a megyei tanácsban kész koalícióra lépni a magyar képviselőkkel. Szerhij Fedaka ungvári politológus szerint „a magyarok európai elveket mutattak fel, amikor egymással rivalizáló két pártjuk a választások előtt kiszámította, hogy külön-külön egyikük sem győzhet, ezért összefogtak, és a számításuk teljesen bevált. Az ukránoknak a magyaroktól kell politikai kultúrát tanulniuk,” – következtetett a politikai elemző.

Az újraosztási mechanizmus kedvezően működött a „legmagyarabb járási székhely”, Beregszász esetében is. Amellett, hogy a voksok 75 százalékával újraválasztották a város magyar polgármesterét, Babják Zoltánt az UMDSZ színeiben, a 33,8 százalékos választási eredmény 13 képviselőt jelent a 26 fős testületben, tehát kereken a felét. Mondhatni, a magyarság még túl is reprezentálta magát, hisz a város lakosságának csak 48 százalékát képezi. Beregszászi járási szinten – bár a magyar pártok külön indultak –, valósággal „taroltak”, hiszen a KMKSZ-UMP első lett a pártok versenyében, 30,6 százalékkal, az UMDP pedig 16,6 százalékkal a harmadik. Ha meg tudnak egyezni – miért ne tennék? – közösen, a legnagyobb erőként, nem csak relatív többséget képezhetnek.

Szavazatok számlálása urnazárás után

 

Összejött a Técsői járás is

„A tömbmagyar vidékeken totális a győzelem – közölte lapunkkal Kőszeghy Elemér –. Az Ungvári járásban az egyedül induló KMKSZ-UMP nyerte a legtöbb mandátumot, a Nagyszőlősi járásban a külön induló két magyar párt együttesen úgyszintén a legtöbb képviselőt delegálhatja a közgyűlésbe. Mindkét helyen megtörténhet akár az is – s ilyenre még nem volt példa –, hogy a járási önkormányzat elnöke magyar lesz. A szórványban is döbbenetes siker született: a Técsői járásban például, amelyik Ukrajna legnagyobb járása, s amelyikben mindössze 3-4 településen él számottevő magyar lakosság a közös magyar lista nyerte az első helyet! A »tarkatehén« hála Istennek nem jött be (lásd szeptember 28-án közölt cikkünket): megyei szinten magasan nyert ebben a választókerületben is a KMKSZ-UMP zászló alatt futó közös lista, illetve konkrétan a lista ottani »kerületfelelőse«, Péter Csaba, az UMDP elnöke.”

A legtöbb magyar többségű, vagy jelentős arányban magyarok lakta községben a KMKSZ-UMP végzett az élen. A párt egyes helyeken 60 százalék fölött teljesített. Ami az átszavazásokat illeti, megtudtuk, hogy a korábbi választásokhoz képest elenyésző volt az ukrán pártokra voksoló magyarok száma, viszont új jelenség, hogy az ukrán lakosság egy része „szavazott át” a magyar listákra. Ez azzal magyarázható, hogy a jó érzékkel taktikázó magyar pártok listáin ruszinok is szerepeltek, akiket azokon a településeken indítottak, ahol vagy csak ruszinok vagy jelentős hányadban ruszinok élnek. 

 

Tudnak-e majd együttműködni?

Az eredmények ismeretében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke (fotó) közölte: a választás legfontosabb eredménye, hogy megmaradt a kárpátaljai magyarság számára a remény.” Nem vesztette el az ottani magyarság a racionális gondolkodását sem – utalt az UMDSZ-szel való megegyezésre az elnök, akinek pillanatig nem volt kétsége afelől, hogy ezt az eredményt tudják hozni. Kitért arra is, hogy megkerülhetetlen erő lesz a megyei közgyűlésben a KMKSZ, nélküle nem lehet majd koalíciót létrehozni. Az igazi próbatétel azonban csak most jön, kiderül, hogy ténylegesen tudnak-e együttműködni a jövőben is az UMDSZ-szel – jegyezte meg.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke (fotó). Kiemelte: fontos és előremutató, hogy az elmúlt hónapokban a kárpátaljai magyarság tudatosította magában: az anyaország mellett elsősorban magára számíthat jövője megteremtése során. „Egymásban nem az ellenséget, még csak nem is az ellenfelet kell látnunk, hanem az értékes embereket. A kampány rövid volt, de sokan bekapcsolódtak, és azok is elkezdtek hinni az együttműködésben, akik korábban nagyon szkeptikusak voltak.  A következő, igen nehéz feladat az élet valamennyi területén az együttműködés lesz, de erre a magunk részéről nyitottak vagyunk” – nyilatkozta Zubánics.


 



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!