Erdélyi Riport - Szabad sajtó Erdélyből, nem csak erdélyieknek
 

Film, könyv és díjak az Interferenciákon

A gazdag színházi program mellett az Interferenciák fesztivál Kolozsváron alternatív rendezvényeket is kínál a TIFF Házban vagy a Tranzit Házban. Sarány Orsolya egy könyvbemutatóval egybekötött díjátadón is járt, továbbá egy filmet is beiktatott az ebéd és a színház közé.


Kultúra TOVÁBB

Arcunk a másik arcának tükrében

Nagy Botond szeptemberben rendezte meg első szerzői előadását, egy performatív színházi produkciót, All over your face címmel, a kolozsvári Reactorban megvalósult Fresh-Start projekt keretei közt, rezidens alkotóként. Fám Erika írása.


Thália TOVÁBB

Interferenciák 5.: Klasszikusok másként

Moszkvai, kolozsvári és macedóniai előadásról számol be Simon Judit az Interferenciák fesztiválkrónikájának ötödik részében.


Thália TOVÁBB

A populizmus viadala

2017-ben alaposan átrajzolódhat Európa politikai térképe, hamarosan elnököt választ Ausztria, referendum lesz Olaszországban, majd a franciák, hollandok, németek döntenek a maguk és a kontinens közös jövőjéről, Moszkva figyelő tekintete mellett. Ady András helyzetképe.


Politika TOVÁBB

Interferenciák 4.: látvány és őrület

Gogol, Ionesco, Urmuz, avagy Egy őrült naplója, Rinocéroszok, Fuchsiada szerepel Simon Judit kolozsvári fesztiválkrónikája negyedik részének kínálatában.


Thália TOVÁBB

Közösségi vacsora az Ecsetgyárban

Végy egy rakás kidobásra ítélt, lejárt szavatosságú zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, mellé néhány tucat főzni kedvelő környezettudatos önkéntest, s az Európai Hulladékcsökkentési Héten Kolozsváron máris hatásosan fel tudod hívni a figyelmet az élelempazarlásra. November utolsó szombatján az Ecsetgyár kortárs kulturális központban tartott közösségi főzésen Sarány Orsolya járt.


Riport TOVÁBB

Száraz November V. – Itt a vége?

Kollégánk, Tasnádi-Sáhy Péter a magyarországi Kékpont Alapítvány kezdeményezéséhez csatlakozva, egy hónapon keresztül nem fogyasztott alkoholt. Az antialkohol napló utolsó bejegyzésében a tapasztalatokat összegzi.


Társadalom TOVÁBB

Felnőttek a csodagyerekek

November 30-án ért véget New Yorkban a 2016-os férfi sakkvilágbajnokság döntője, mely az eredeti 12 játszma alatt nem zárult le. A rátjátszásként tartott négy rapid játék során a címvédő Magnus Carlsen győzött kihívója, Szergej Karjakin ellen. Szilágyi Aladár összeállítása.


Társadalom TOVÁBB

Végigköltözni egy évszázadot

A családtörténetek magukon hordozzák a történelmet, talán a családtörténetek összessége alkotja a történelmet - a leghitelesebb formában. Fám Erika filmjegyzete.


Kultúra TOVÁBB

Interferenciák 3.: Jób, Médea, Beckett

A kolozsvári Interferenciák fesztivál krónikájának harmadik részében Simon Judit többek között arról számol be, hogy történnek a csodák, hogyan ér véget egy Beckett-játszma, valamint hogyan nézne ki egy ógörög tragédia hősnője a jelen médiájában.


Thália TOVÁBB