Felnőttek a csodagyerekek

2016. 12. 01. 16:49

November 30-án ért véget New Yorkban a 2016-os férfi sakkvilágbajnokság döntője, mely az eredeti 12 játszma alatt nem zárult le. A rátjátszásként tartott négy rapid játék során a címvédő Magnus Carlsen győzött kihívója, Szergej Karjakin ellen. Szilágyi Aladár összeállítása.

 

Carlsen éppen feketével lép. Kaszparov mentalitása van benne

 

A 2016-os döntő előtti tornákon az orosz Karjakin szerzett jogot, hogy megmérkőzzön a címvédő norvég Carlsennel. A 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntőt november 11-30. között New Yorkban játszották. A mérkőzés helyszíne a felújított Fulton Market Building volt. A két játékos között szétosztásra kerülő díjalap 1 millió euró. Ez volt az első sportesemény, amelyet 360 fokos virtuális valóság (Virtual Reality – VR) videomegosztóval sugároztak. A sakkvilágbajnoki döntő hivatalos kommentátora Polgár Judit volt. A döntő az eredetileg tervezett 12 játszma alatt 6–6-os döntetlennel ért véget, ezért – a szabályok értelmében – rájátszásra került sor. A négy rapid játékból álló ráadást Carlsen 3–1 arányban nyerte meg, ezzel megvédte világbajnoki címét.

 

Magnus, a sakk Mozartja

Valóban születésnapi ajándék volt Magnus Carlsen számára az újabb sakkvilágbajnoki cím, hiszen 1990. november 30-án született. Csodagyereknek tekintették: kétéves korában már kirakott egy 50 darabos puzzle-t, négyéves korában egyedül összerakott egy tizenéves gyerekeknek ajánlott legóautót. Apja ötévesen mutatta meg neki a sakkot, de hamar ráunt a fabábus játékra. Az apja megpróbálta kicsivel később még egyszer, de megint kiderült, hogy nem érdekli a sakk. Aztán nyolcévesen magától elkezdett érdeklődni a játék iránt. Rövidesen – nem véletlenül – megkapta a sakk Mozartja elnevezést. 13 évesen kivették az iskolából, a család kiadta a házát, vettek egy furgont, és a versenynaptárhoz igazították az életüket. 2002-ben már ezüstérmes volt a 12 év alattiak korosztályos világbajnokságán. 13 éves, négy hónapos és 27 napos korában lett nagymester. Ezzel egyébként akkor csak második, most már csak harmadik a vonatkozó listán, az ukrán Szergej Karjakin (szintén 1990-es születésű) és az indiai Parimardzsan Negi (ő 1993-as) is megelőzi. 14 évesen már könyv jelent meg róla, Csodagyerek címmel.

Egyre sikeresebb lett, a korábbi világbajnok Kaszparov is elkezdett vele foglalkozni. 2010. január elsején, 19 évesen lett a világranglista vezetője, soha senkinek nem sikerült ez még ennyi idősen. 2013 elején megdöntötte Kaszparov megdönthetetlennek hitt rekordját: 2861 Élő-pontja lett. És még ezt is tudta fokozni, 2872-re tornázta fel tavaszra. „Érezni lehet rajta, hogy Kaszparov mentalitása benne van, nem véletlenül foglalkozott vele pár évvel ezelőtt a korábbi bajnok" – mondta róla korábban Kállai Gábor sakknagymester. Egy hónappal a 23. születésnapja előtt szállhatott harcba először a világbajnoki címért az indiai Anand ellen. Úgy lett világbajnok, hogy a párharcban egyetlen meccset sem veszített a címvédő ellen. Nála csak Kaszparov ért hamarabb a csúcsra.

A világbajnoki döntő mindkét résztvevője 1990-ben született. Karjakin jobbra

 

Karjakin, a számítógép legyőzője

Magnus Carlsen kihívója, Szergej Alekszandrovics Karjakin 10 hónappal idősebb legyőzőjénél: 1990. január 12-én született. Ukrán származású orosz sakkozó, 2009 óta Oroszország színeiben versenyez. Ő is a sakk csodagyerekei közé tartozik, hiszen 2002-ben, 12 éves és 211 napos korában szerezte meg a nagymesteri címet, ezzel ő lett minden idők legfiatalabb nagymestere. Ötéves korában tanult meg sakkozni, hatéves korától járt versenyekre, majd 11 éves 11 hónapos korában, a sakk történetében a legfiatalabbként már nemzetközi mester címmel rendelkezett. Ugyancsak máig ő a legfiatalabb, aki nagymesteri címet szerzett 12 éves és 7 hónapos korában. 2004-ben a dortmundi szupertornán villámjátszmában legyőzte a regnáló világbajnokot, Vlagyimir Kramnyikot. Ugyanebben az évben ő volt az egyetlen, aki győzni tudott a számítógép ellen az Ember–Gép világbajnokságon Bilbaóban, amikor egy játszmában a Deep Junior ellen is diadalmaskodott. A 2013-as világbajnokságon az előző világbajnoki sorozatban elért eredménye alaján indulhatott a sakkvilágkupán, ahol az Élő-pontszáma alapján ezúttal már ő volt az első kiemelt. Ezúttal a 3. körig jutott, ahol azonban Polgár Judit elütötte a továbbjutástól.

A 2016-os sakkvilágbajnoki ciklusban az eddigi Élő-pontszáma alapján indulhatott a 2014–2015-ös FIDE Grand Prix versenysorozaton. A 2015-ös sakkvilágkupát megnyerte, és ezzel az eredményével kvalifikálta magát a világbajnokjelöltek versenyébe, amelyet az utolsó fordulóban a vele azonos pontszámmal álló olasz Fabiano Caruana elleni győzelmével megnyert, ezzel jogot szerzett arra, hogy 2016. novemberében a világbajnoki címért mérkőzzön Magnus Carlsen ellen. A Nemzetközi Sakkszövetség 2016. októberre érvényes Élő-pontszámítása szerint játékereje 2772 pont, amellyel a világranglistán a 9. helyen állt. Egyébként Karjakin legmagasabb értékszáma 2788 pont volt, amelyet 2011. júliusban ért el, és amellyel akkor a 4. helyre került a világranglistán.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!