Közösségi vacsora az Ecsetgyárban

2016. 12. 02. 14:12

Végy egy rakás kidobásra ítélt, lejárt szavatosságú zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, mellé néhány tucat főzni kedvelő környezettudatos önkéntest, s az Európai Hulladékcsökkentési Héten Kolozsváron máris hatásosan fel tudod hívni a figyelmet az élelempazarlásra. November utolsó szombatján az Ecsetgyár kortárs kulturális központban tartott közösségi főzésen Sarány Orsolya járt.

 

Kidobásra ítélt zöldségek pucolás a kulturális központban   Fotó: Robert Puteanu (Repair Cafe Cluj)

 

„Tudta, hogy Romániában évente átlagosan annyi élelmiszert dobnak el, amiből egy Kolozsvár méretű város 20 évig elélne?”- hirdeti a Food Waste Combat az Ecsetgyárban tartott esemény Facebook oldalán. Az Ecsetgyárral és a Repair Café Cluj-zsal közösen szervezték meg a közösségi vacsorát, amelyre bárki jelentkezhetett, ha volt kedve egyet főzni, enni, vagy új recepteket tanulni és kipróbálni. A közösségi vacsorán olyan élelmiszerekből főztek, amelyeket a nagyáruházak és a piacok már kidobtak. Céljuk az volt, hogy az emberek figyelmét felhívják az ételpazarlásra, emellett bárki főzhetett vagy megkóstolhatott ételeket az áruházak által rossz minőségűnek titulált alapanyagokból.

Az esemény délután négy órakor kezdődött, és bárki számára nyitott volt. Nem kellett mesterszakácsnak lenni ahhoz, hogy beállhass segíteni, ottjártamkor éppen kétfajta sajtos, sült gombát készítettek, bazsalikommal és paradicsommal, a kevésbé tapasztaltak beálltak fokhagymát pucolni.

A Romániában évente szemétbe kerülő élelmiszerekből Kolozsvár húsz évig elélne

 

Amikor arról kérdeztem a résztvevőket, honnan hallottak az eseményről, szinte mind mást választ adtak. Delia Șomolan és barátja, Dani már pénteken részt vettek egy másik, a Hulladékcsökkentési Hét kapcsán szervezett rendezvényen, ahol az élelempazarlásról és a lehetséges csökkentési aternatívákról beszélgettek. Az Ecsetgyárban viszont ki is próbálhatták, mit lehet romlottnak tartott, pontosabban lejárt szavatosságú élelmiszerből készíteni. Delia lelkesen beszélt a rendezvényről, pozitív benyomást tett rá. „Megpróbáltunk innovatívak lenni, több receptet is kipróbáltunk, hogy megmutassuk, ezeket az élelmiszereket még fel lehet használni.”

Juliette Cholay a lakótársától hallott a rendezvényről, és mivel mindkettejüket bosszantja az élelmiszerpazarlás, el is jöttek segédkezni. „A lakótársam mesélt róla, ő bukkant rá az eseményre a Facebookon. Azért tetszett meg, mert mindketten benne vagyunk ebben az ételharcban. Én Erdélyben az Eco Ruralis egyesületnél dolgozom, amely a mezőgazdászok jogaiért harcol. A lakótársam is dolgozott ennél az egyesületnél, szóval elég közelről érint a téma mindkettőnket.”

Akár egy divatos étteremben, krétával írták fel a táblára a kínálatot

 

Voltak olyanok is, akik nem az ételpazarlás elleni harc miatt jöttek el. Raul Tripon az Ecsetgyár Facebook-oldalán látta a rendezvényt, számára az volt ebben az izgalmas, hogy a főzés iránti szenvedélyét hogyan oszthatja meg más emberekkel, akik ugyancsak szívesen vesznek fakanalat a kezükbe.

Raul annak a csoportnak, volt a tagja, akik a már említett lerben sült gombát készítették. Elmondta, csak vegetáriánus ételt főztek: kétfajta levest, töltött paprikát, többféle salátát és desszerteket, alma- és répatortát. Innivalót is készítettek: limonádét. Raul külön kiemelte, hogy tetszett neki, számos fűszernövényt használtak: friss bazsalikomot, rozmaringot, oregánót.

A környezettudatos vacsorára is jól csúszik a sör   Fotó: Sarány Orsolya

 

A rendezvényen 70-80 érdeklődő vett részt a 35 szervezőn kívül. Az emberek folyamatosan jöttek-mentek, a munkát csoportokra osztva végezték, így mindenkinek jutott valami tennivaló. Azt, hogy hány adag vacsorát főztek, nem is tudták a résztvevők megmondani, de az önkéntesek és szervezők is jóllaktak belőle, sőt még repetázhattak is.

A kezdeményezők úgy gondolják, ennek a rendezvénynek van hatása a kolozsváriakra. „Ha gyakrabban szervezünk ilyen főzős esteket, akkor az emberekben tudatosul, nem kell feltétlenül eldobni az ennivalót csak amiatt, mert két hetet ült a hűtőben,” -mondta Delia Șomolan. Juliette Cholay szerint a kisebb rendevények, mint amilyen ez is volt, a legjobb módjai annak, hogy felhívják a figyelmet a hasonló problémákra. „Kicsi rendezvényekkel érheted el igazán az embereket, ahol összegyűlhetnek, megismerhetik, megérthetik a problémákat és tesznek is valamit ellene.”Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!