Az ismeretlen kormányfő

Liviu Dragnea arra engedett következtetni, hogy szerdán, az államfővel tartott megbeszélésen, nem önmagát javasolja miniszterelnöknek. Elmondta továbbá, hogy a PSD-n belül megalakul a kormány és kormányfő munkáját ellenőrző bizottság. Lényegében azt akarta közölni ország-világgal, hogy bárki is legyen a miniszterelnök, a kormányt, az országot ő vezeti majd. Simon Judit írása.

 


Politika TOVÁBB

Mindent az online kommunikációról

Nyolcadik alkalommal szervezték meg a BBTE Kommunikáció és közkapcsolatok szak végzős diákjai a Kommunikációs Napokat. A két napos konferenciát minden évben a harmadéves diákok szervezik, a témaválasztástól a lebonyolításig. A rendezvényen Sarány Orsolya is jelen volt.


Társadalom TOVÁBB

Mit ér a sportlegenda, ha erdélyi magyar?

Erdélyi sportlegendákról szóló portrékönyveket mutattak be Kolozsváron. Móra László újságíró, szerkesztő Károlyi Béla, Kovács István és Jenei Imre életét, edzői karrierjét felidéző könyveit a Kolozsvár Társaság székhelyén mutatták be. Sarány Orsolya tudósítása.


Társadalom TOVÁBB

Cremonai búcsú Lombardiától

Nyár óta tartó lombardiai riportsorozata záró epizódjában Szilágyi Aladár – kultúrtörténeti időutazással és gasztroélménnyel tarkított – cremonai villámlátogatásra invitálja az olvasót.


Riport TOVÁBB

Az elefánt átsétált a tű fokán

Rácáfolva minden várakozásra, nem mondta ki december 9-én a csődöt a bíróság a marosvásárhelyi ASA labdarúgóira, amely ma már csak a három kezdőbetűben azonos a város egykor népszerű csapatával. Ami igazán aggasztó, hogy futball címén a város urai inkább a közpénzekkel játszottak. Bögözi Attila írása.


Társadalom TOVÁBB

A jezidi ügy. Diyarbakiri napló 8.

A romániai parlamenti választások előtt néhány nappal írom ezt a naplórészletet, a diyarbakiri jegyzeteket rendezgetve rettenetesen frivolnak tűnik az, amiben élünk, ahonnan érteni próbálom, mit láttam, éltem meg Kurdisztánban. Parászka Boróka sorozata.


Társadalom TOVÁBB

Nyilas Misi, a lúzer

December 6-án hozták nyilvánosságra a 2015-ös PISA-tesztek eredményeit, amely szerint mind matematikából, mind természettudományokból, mind szövegértésből javultak a romániai diákok képességei, de még mindig nem sikerült elszakadni a többek között Uruguay és az Egyesült Arab Emírségek alkotta csoporttól, a kilencedikesek majd 40 százaléka nem rendelkezik alapvető szövegértési képességekkel. Zsírós Anikóval, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium matematika szakos igazgatónőjével és Tamás-Péter Réka magyartanárnővel Tasnádi-Sáhy Péter beszélgetett mindennapi tapasztalataikról a felmérési eredmények kapcsán.


Társadalom TOVÁBB

Könyv a temesváriakról, képek a jelenről

Könyvbemutatóval egybekötött sajtófotó-kiállítást nyitott meg a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Kolozsváron a Minerva művészeti galériában. A Brassaï 2015 sajtófotó-pályázat díjnyertes alkotásaiból készült válogatás mellett bemutatták az egyesület idei, temesvári riportkötetét is. Az eseményen Sarány Orsolya járt.


Kultúra TOVÁBB

Interferenciák 6.: Hol van Szecsuán?

Vasárnap, egy nappal Mikulás érkezése előtt Kolozsváron véget ért, az idén Az idegen ödüsszeája alcímet viselő Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál. A seregszemlén 13 nyelven 14 ország 22 előadása különböző formákban, színházi nyelven fogalmazta meg: a kirekesztés, a gyűlölet, a másság elutasítása az egyén, a közösség tragédiájához vezet. Simon Judit egy dél-koreai csodáról és két szecsuáni jóemberről számol be fesztiválkrónikája záró részében.


Thália TOVÁBB

Kincskeresés a Múzeum utcában

Egyhetes, nyári, olaszországi riportútján egy alig harminc perces – Bergamoból kiinduló – vonatozás után Szilágyi Aladár jó ezer éves időutazást tett Itália Oroszlánja, azaz Brescia mesésen gazdag kultúrtörténetében.


Riport TOVÁBB