Mit ér a sportlegenda, ha erdélyi magyar?

2016. 12. 16. 21:29

Erdélyi sportlegendákról szóló portrékönyveket mutattak be Kolozsváron. Móra László újságíró, szerkesztő Károlyi Béla, Kovács István és Jenei Imre életét, edzői karrierjét felidéző könyveit a Kolozsvár Társaság székhelyén mutatták be. Sarány Orsolya tudósítása.

 

Póka János András sportújságíró, ifj. Kovács István, a szerző Móra László, Szűcs László szerkesztő és a házigazda Buchwald Péter   Fotók: Horváth László

 

Családias környezetben zajlott az est, a személyes érintettségek, ismeretségek miatt igazából több szó esett magukról a sportlegendákról, mint a könyvekről. A Kolozsvár Társaság nevében Buchwald Péter köszöntötte a megjelenteket, s felidézte, sok évtizeddel ezelőtt milyen szerep jutott neki abban, hogy a később tornász olimpiai bajnokokat nevelő Károlyi Béla ifjan sportágat váltott: a focistákat zavarta, hogy a később kéziladbával is próbálkozó Károlyi kalapácsvető edzéseket tart, s elküldték, válasszon rájuk kevésbé veszélyes sportágat.

Az esten a két könyv szerzőjét, Móra Lászlót (Károlyi Béla –Dikta-torna, valamint Kovács István – A futballpápa, Jenei Imre – Úriember a pályán) utóbbi szerkesztője, Szűcs László kérdezte, közreműködött ifj. Kovács István, valamint Póka János András, a Szabadság napilap sportújságírója. A bemutató személyes hangvételét indokolja, hogy Kovács István élete nagy részében Kolozsvárott élt, míg a kötet Magyarországon élő szerzője ott született. Volt, aki a jelenlévők közül látta futballozni is Kovács Istvánt.

Szűcs László a hiteles szóval jellemezte a két bemutatott könyvet. Hiteles korrajzot kap az olvasó e három portré által, erénye, hogy a főhősöket nem idealizálja, a három edző történetében szóba kerülnek a kudarcok, ahogy az újrakezdések is. A személyesség és a korrajz mellett sportszakmai szempontból is érdekes részletekkel szolgál az egyes szám első személyben elmesélt három élettörténet.

A szerző éppen Károlyi Béláról szóló kötetét dedikálja

 

Károlyi Béla és felesége, Károlyi Márta a hetvenes-nyolcvanas években a romániai tornasportot forradalmasította, többek között az ellentmondásos személyiségű Nadia Comăneci-ből olimpiai bajnokot nevelve. Miután egy alkalommal New Yorkból nem tértek haza, az addig alig jegyzett amerikai tornasportot hozták fel a világ élvonalába. A közös kötetben szereplő Kovács István és Jenei Imre klubcsapatát BEK-győzelemre vezette (előbbi az Ajaxot, utóbbi a Steaua-t), s mindketten voltak szövetségi kapitányai a román válogatottnak, előbbi a franciának, utóbbi a magyarnak is. Móra László szerint mindhárman meg kellett küzdjenek a diktatúra előítéleteivel, hiába voltak kiváló sportolók, sikeres edzők, magyarként nehezebb volt érvényesülniük, ki-ki a maga vérmérséklete szerint.

Ifj. Kovács István rokonszenves öniróniával saját, egy fölé lőtt ziccerrel véget érő labdarúgó karrierjét is felidézte

 

Ifj. Kovács István szerint a könyv számos olyan részlettel szolgál az apjáról, amelyre eddig nem derülhetett fény. Emlékeztetett arra is, hogy a temesvári gyökerű családból játékosként nagybátyja, Kovács Miklós volt a legjobb.

A kötetek alapjául szolgáló beszélgetések a két évtizede elhunyt Kovács Istvánnal 1985-ben, Károlyi Bélával a kilencvenes évek elején, majd ez év elején, míg Jenei Imrével idén nyáron készültek.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!