Erdélyi Riport » Interjú » 4. oldal

Nem tud létrejönni diskurzus szinte semmiről

Urbán András rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, a magyar színjátszás egyik érdekes alkotója. Felvállalja, hogy nem mindenki szereti az előadásait. Úgy véli, a színházban nincs helye az illemnek, a tabuknak, nem működhetnek a klisék. Amikor a társadalommal kapcsolatban fogalmaz kérdéseket a színházban, elsősorban önmagát kérdőjelezi meg, mert könnyebb másokra mutogatni, mint önmagunkkal szembenézni. „Az élő színházban hiszek, amely kapcsolatot teremt a színpad és nézőtér között.” Simon Judit Temesvárott készített interjújának második része.


TOVÁBB

Úgy tekintek a színházra, mint valóságművészetre

Rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, a magyar színjátszás egyik érdekes alkotója. Felvállalja, hogy nem mindenki szereti az előadásait. Úgy véli, a színházban nincs helye az illemnek, a tabuknak, nem működhetnek a klisék. Amikor a társadalommal kapcsolatban fogalmaz kérdéseket a színházban, elsősorban önmagát kérdőjelezi meg, mert könnyebb másokra mutogatni, mint önmagunkkal szembenézni. „Az élő színházban hiszek, amely kapcsolatot teremt a színpad és nézőtér között.” Urbán Andrással Temesváron beszélgetett Simon Judit.


TOVÁBB

A sukorói-pákozdi csata előzményei

Dr. Hermann Róbert egyetemi tanár az 1848-49-es szabadságharc nagy ütközeteiről tartott előadást a Szacsvay Akadémia évadzáróján. Beszélgetésük első részében Szilágyi Aladár az első nagy, győztes csata kevésbé ismert előzményeiről és bonyodalmairól kérdezte a jeles hadtörténészt.


TOVÁBB

A múlton végzett munka mindig elvezet a nemértés pontjáig

Az író, költő, drámaszerző, műfordító, egyetemi tanár Schein Gáborral folytatott beszélgetés befejező részében, Szilágyi Aladár esszéiről, valamint a Svéd című regényéről faggatta a Törzsasztal júniusi vendégét.


TOVÁBB

„Megszólalt egy nyelv, amit izgalmasnak találtam”

Folytatva az író, költő, drámaszerző, műfordító, egyetemi tanár Schein Gáborral folytatott beszélgetést, Szilágyi Aladár a szerző verses regénye, a Bolondok tornya, illetve következő prózai műve, az Egy angyal visszaemlékezései kapcsán, azok megszületésének műhelytitkairól és néhány érdekes regényelméleti kérdésről faggatta a Törzsasztal júniusi vendégét.


TOVÁBB

Az írás otthonlétet kínált

Sokoldalú irodalmár Schein Gábor író, költő, drámaszerző, műfordító, irodalmtörténész, egyetemi oktató. A Törzsasztal utolsó tavaszi meghívottját faggatva, Szilágyi Aladár – mintegy bemelegítésként – indulásáról, néhány elődjének vallott költőről, kutatásairól, majd az „eszményi” olvasóról beszélgetett a budapesti vendéggel.


TOVÁBB

Rákóczi: „Én nem leszek második Dózsa György!” (3.)

A Dr. Gebei Sándorral készített interjú befejező részében Szilágyi Aladár a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc kapcsán a zsibói csatáról, a kor pestisjárványáról, a romhányi csatáról, illetve a fejedelem hadvezéri képességeiről kérdezte az egri Eszterházy Károly Főiskolán oktató történészt.


TOVÁBB

Rákóczi: „Én nem leszek második Dózsa György!” (2.)

Dr. Gebei Sándor egyetemi tanár A kurucok győzelmei és veszteségei című, Nagyváradon és Marosvásárhelyen elhangzott előadása előtt, Szilágyi Aladár a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc több fontos, de kevésbé ismert aspektusáról beszélgetett – így a kezdeti hadi sikerekről és az arisztokraták szerepéről – az egri Eszterházy Károly Főiskolán oktató történésszel.


TOVÁBB

Rákóczi: „Én nem leszek második Dózsa György!” (1.)

Dr. Gebei Sándor egyetemi tanár A kurucok győzelmei és veszteségei című, Nagyváradon és Marosvásárhelyen elhangzott előadásai előtt Szilágyi Aladár a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc több fontos, de kevésbé ismert aspektusáról beszélgetett az egri Eszterházy Károly Főiskolán oktató történésszel.


TOVÁBB

Jobb várost adni vissza

Nemzedékek sora menekült, vándorolt el Marosvásárhelyről, akik itt élnek, azok közül sokan nem érzik magukénak a várost. Az elmúlt években több ismert magyar politikus is küzdött a polgármesteri székért – sikertelenül. Most egy, a tudományos és civil életből érkező jelölt, Soós Zoltán függetlenként indul az önkormányzati választásokon. Leszakadó, vagy elzárt város Marosvásárhely? Magánvállalat-e az önkormányzat? Orvosolhatók-e a történelmi sérülések? Milyen egy zöld város? Hát az önkormányzati üvegzseb? Parászka Boróka interjúja.


TOVÁBB