Erdélyi Riport » Társadalom » 2. oldal

A jezidi ügy. Diyarbakiri napló 7.

Egy hónapra szakadt meg a naplófeljegyzések rendezgetése: biztos jele ez annak, hogy mennyire lehet „távmunkában” dolgozni a konfliktusövezetekben rögzített anyagokon. Most már rutinosan használom ezt a „konfliktusövezet” fogalmat, pedig itt, a deres jeddi novemberben üldögélve egyáltalán nem egyértelmű számomra se, hogy mit jelent ez. Parászka Boróka írása.


TOVÁBB

Hazakísérhetlek – meg hát?

Romániára és Magyarországra nézve rendkívül siralmas eredményű felmérést készített az Eurobarometer a nemi alapú erőszak témakörében: e két országban legmagasabb azok aránya, akik szerint bizonyos esetekben elfogadható a beleegyezés nélküli szexuális aktus. Tasnádi-Sáhy Péter beszámolója.


TOVÁBB

Száraz November IV. – a szakember válaszol

Az antialkohol-napló negyedik részében BARTHA ÉVA pszichológussal, a Bonus Pastor Alapítvány munkatársával beszélgetett az egészséges mértékről, és sok minden másról harmadik hete száraz kollégánk Tasnádi-Sáhy Péter.

 


TOVÁBB

Szórványról és sajtóról Nagyenyeden

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) a Magyar Szórvány Napja alkalmából másodszor szervezett konferenciát, november 11–13. között Nagyenyeden. Jelen voltak a szórvánnyal foglalkozó politikusok, illetve a szórványban és nem szórványban dolgozó újságírók egymás között vitatták meg a szórvány, média és nyelv összefüggéseit, a szórványmédia feladatait, nehézségeit. Sarány Orsolya tudósítása.


TOVÁBB

Száraz November III. – a megnyugvás ösvényein

Tasnádi-Sáhy Péter antialkohol naplójának harmadik részében kezd a problémára a tényszerűséghez szükséges távolságból tekinteni.


TOVÁBB

Mitől dobban az internet szíve?

A háza nélkül maradt videós gamertől a táncoló ember történetéig. Sarány Orsolya írása a közösségi média világára jellemző spontán összefogásokról. Hiszen azt már az RMDSZ-től is megtanulhattuk: egységben az erő.


TOVÁBB

Száraz November II. – ijesztő felismerések

Kollégánk, Tasnádi-Sáhy Péter, félszubjektív antialkohol naplója második részében, az első száraz napok tapasztalatait összegzi keserű szájízzel.


TOVÁBB

Száraz November – egy hónap alkohol nélkül

Félszubjektív heti antialkohol-napló egy hónapon keresztül Tasnádi-Sáhy Péter tollából.


TOVÁBB

A számon tartott országtól a Székely Hadosztályig

Nagyváradon és Marosvásárhelyen is bemutattuk – Romsics Ignác előadásait megelőzően – azt a könyvet, mely Szilágyi Aladár kortárs magyar történészekkel folytatott beszélgetéseinek bővebb változatát tartalmazza. Bögözi Attila tudósítása.


TOVÁBB

Figyelem a fogyatékkal élő kamaszokra

Kellő támogatással szinte ugyanannyit segíthetnek a szülők fogyatékkal élő kamaszkorú gyermekeiknek, mint a különböző speciális intézmények, fogyatékkal élők számára kidolgozott módszerek. A szülők feladatai mellett új módszerekkel is megismerkedhettek a Kamasz Káosz II. – A tomboló kamaszkor konferencia résztvevői Csíkszeredában. Sarány Orsolya írása.


TOVÁBB