Száraz November II. – ijesztő felismerések

2016. 11. 07. 19:14

 

Kollégánk, Tasnádi-Sáhy Péter, félszubjektív antialkohol naplója második részében, az első száraz napok tapasztalatait összegzi keserű szájízzel.

 

Alkoholnaplónk első részét itt olvashatják

 

Egy hete tart az alkoholmentes november, de már ez a pár nap is rengeteg, nem feltétlenül kellemes felismerést hozott, amit egy gondolatkísérlet keretében próbálnék átadni. Összeírom röviden, melyik nap milyen találkozási lehetőségem adódott az alkohollal, és az hozzávetőleg hány egységnyi (kb. 10 g tiszta alkohol) fogyasztásnak felelt volna meg.
November 1.: Egy barátom kiállításmegnyitóval egybekötött felolvasóestjére voltam hivatalos a Moszkvába. Hívtak sörözni (ha semmi extra nem történik, ez minimum két sört jelent, ami szerényen 4 egységnek felel meg).

November 2: Sok bosszankodás mindenféle ügyintézéssel, kifejezetten jól esett volna egy sör vagy bor mellett letenni a napot (minimum 2 egység), ha nincs a fogadalom, elfogy.

November 3: Halsütés otthon vacsorára, ehhez mindenképpen fehérbor dukálna, minimum 4 alkohol egység.

November 4.: egy diákvetélkedőre hívnak zsűrizni, ahol a hálát kifejező ajándékzacskóban egy üveg törkölypálinka is rejtőzik, amit történetesen nagyon  szeretek, ha megkóstolom este, felteszem, 4 egység (két feles) lecsúszik.

November 5-6: Otthon töltött hétvége, max. 4.egységgel letudtam volna a két napot, mert azért egy pohár bor az esti filmezéshez csak dukál.

Ha ezt összeadom, 18 alkoholegység jön ki, pedig mint látszik, sehol egy vendégség, baráti vacsora nincs benne, ahol vastagabban fog a ceruza. Persze ezek csak az alkalmak, amiknek felteszem, nem mindegyikével éltem volna (vagy de, időszak függő), de az biztos, hogy ott voltak, és mindegyik hivatalos, megengedett lehetőség lett volna a társadalmilag elfogadott, sőt, mondhatni támogatott ivásra.

 

A briteknél januárban jött ki egy kormányzati iránymutatás, az orvosi kamara ajánlása alapján, amely azt mondja, a férfiaknak és a nőknek egyaránt – a biztosnak mondható egészségkárosodást kerülendő – nem szabadna heti 14 egységnél több alkoholt fogyasztani, a napi fogyasztás maximuma férfiaknál 4, a nőknél 3 egység lehet, és szükség van legalább heti két pihenőnapra.

Ha mindezt összevetem eheti mérlegemmel, kis odafigyeléssel akár maradhattam volna vonalon belül is, egy barátokkal töltött estével pedig elszállhattam volna, mint a győzelmi zászló.

Nem éppen megnyugtató, főleg, ha azt veszem, hogy a korlátokat egyedül én szabom (a fogyasztásnak nincs biztonságosan korlátozó, társadalmilag szabályozott rituáléja) ha az átlag kocsmázós két söröm három lenne, vagy helyette néhány pálinka, senki nem szólna egy rossz szót sem. Valljuk be, nálunk jellemzően az a gyanús, aki nem iszik.

Ezt támasztják alá a Száraz November Facebook-oldalán szerzett tapasztalatok is, amik nem adnak reprezentatív mintát, de ettől függetlenül első ránézésre rengetegen buknak el néhány nap után, sokszor azzal az indokkal, hogy a barátoknak még sem lehet nemet mondani, illetve úgy próbálják beállítani, mintha az alkoholfogyasztás lenne a menő, az absztinencia pedig béna.

 

Ha szeretne Ön is egységekben számolva többet megtudni alkoholfogyasztási szokásairól, akkor néhány közelítő adat:

1 korsó sör – 2 egység

1 pohár (2dl) bor – 2 egység

Feles égetett szesz (40%) – 2 egység

Feles házi pálinka – 3 egység

 

Angolul beszélőknek itt van egy remek kis kalkulátor is, ami a kalóriákat, és a ledolgozásukhoz szükséges futásmennyiséget is tartalmazza.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!