Hazakísérhetlek – meg hát?

2016. 11. 25. 16:42

Romániára és Magyarországra nézve rendkívül siralmas eredményű felmérést készített az Eurobarometer a nemi alapú erőszak témakörében: e két országban legmagasabb azok aránya, akik szerint bizonyos esetekben elfogadható a beleegyezés nélküli szexuális aktus. Tasnádi-Sáhy Péter beszámolója.

 

Az európai számok köszönőviszonyban sincsenek a romániai, illetve magyarországi adatokkal   Illusztráció: euronews.com

 

Miközben a bevándorlóktól féltjük asszonyainkat, lányainkat, az Európai Bizottság megbízásából készült Eurobarometer felmérésből kiderül, tőlünk sincsenek kifejezetten biztonságban, hiszen a megkérdezett európai polgárok 74 százaléka válaszolt úgy, hogy a nők elleni családon belüli erőszakot gyakori jelenségnek tartja saját országában, és 15 százalékuk (legnagyobb részt a keleti tagállamokból) az ilyen eseteket a család magánügyének tartja. A megkérdezettek 24 százalékának van olyan családtagja vagy barátja, aki családon belüli erőszak áldozata lett. A felmérés alapján az európaiak 44 százaléka szerint a partnert alárendeltségi viszonyba helyező folyamatos szóbeli kritizálása ellen nem kell, hogy a törvény fellépjen.
A tágabb környezetükben sem érezhetik magukat – főleg a nők – biztonságban, hiszen a megkérdezettek 27 százaléka szerint vannak bizonyos esetek, amelyekben a partner beleegyezése nélküli szexuális aktus elfogadható lehet, 12 százalék szerint ilyen eset, ha az áldozat ittas vagy drog hatása alatt áll, 11 százalék szerint akkor, ha hagyta magát hazakísérni, 10-10 százalék szerint pedig, ha kihívóan öltözött, vagy ha nem mondott határozott nemet.

Utóbbi témakörben az európai számok köszönőviszonyban sincsenek a romániai, illetve magyarországi adatokkal. A romániai megkérdezettek 30, a magyarok 24 százaléka szerint az ital felmentő körülmény, a magyarok 20 a románok 26 százaléka szerint önkéntesen hazamenni valakivel automatikus beleegyezést jelent az est további eseményeihez, a provokáló ruha pedig a románoknál 25, a magyaroknál 21 százalékban jelent zöld lámpát a szexuális közeledéshez.

A két országban – a felmérés szerint – a munkahelyeken sem zajlanak eseménytelenül a hétköznapok: míg EU-s átlagban a kolléga kéretlen tapizásában csak 16 százalék szerint nincs semmi kivetendő, a romániaiak 29, a magyarországiak 43 százaléka tartja ezt tökéletesen helyénvalónak.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!