Figyelem a fogyatékkal élő kamaszokra

2016. 10. 02. 20:10

Kellő támogatással szinte ugyanannyit segíthetnek a szülők fogyatékkal élő kamaszkorú gyermekeiknek, mint a különböző speciális intézmények, fogyatékkal élők számára kidolgozott módszerek. A szülők feladatai mellett új módszerekkel is megismerkedhettek a Kamasz Káosz II. – A tomboló kamaszkor konferencia résztvevői Csíkszeredában. Sarány Orsolya írása.

 

A tavalyihoz hasonlóan a kamaszok témája az idén is sok érdeklődőt vonzott   Fotók: László Róbert

 

Tizedik alkalommal szervezte meg a Gyulafehérvári Caritas az Együtt a fogyatékkal élőkért konferenciát Csíkszeredában. A tavalyi sikerére alapozva, idén is a kamaszkor volt a téma, a fogyatékkal élő kamaszok fejlődéséről, mindennapi problémáiról és ezek megoldásáról beszéltek a szakértők. A kétnapos konferencián több mint 200 ember vett részt, zömében nők, akik nyolc előadásra, nyolc műhelymunkára és négy szekcióülésre jelentkezhettek.

 

Torz képet látva

A találkozásokat láthatóvá kell tenni a nagyobb nyilvánosság számára is - mondta Dr. Márton András

 

Dr. Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy találkozási lehetőségeket kell teremteni a fogyatékkal élők és a nem fogyatékosok számára, hogy megismerhessék egymást. Kiemelte, hogy ezeket a találkozásokat láthatóvá kell tenni a nagyobb nyilvánosság számára is, a konferenciának is ez volt a célja. Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas szociális gondozás ágazati igazgatója elárulta, megkérdezte kamasz fiától, miről beszéljen majd a konferencia megnyitóján, ám az zsigerből rávágta: apa, ugye nem velem akarod megcsináltatni a házi feladatodat? Ludescher kiemelte, fontos odafigyelni a kamaszokra, hisz a legtöbbet tanulni a kamaszokról és a kamaszkorral járó tulajdonságokról maguktól az érintettektől lehet.

Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke örömmel nyugtázta, hogy ismét megtelt a Pedagógusok Házának díszterme. Elmondta, az idei témaválasztás a tavalyi igények felmérése alapján esett ismét a kamaszkorra. A megnyitót Nagy Szilárd, a Romániai Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének elnöke zárta, aki elmondta, hogy a kislányához hasonlóan, mindnyájan egy napszemüvegen keresztül szemléljük a világot, így ahogy a kislánya nem látta tisztán a fehér autó színét a sötétben, mi is torzítva látjuk a fogyatékkal élőket.

Ludescher László: a legtöbbet a kamaszokról a kamaszoktól tudhatjuk meg

 

Engedni az önállóságot

A nyitónapon hat előadáson vehettek részt az érdeklődők, ezek három témakörre épültek: a szülők és a kamaszok viszonya, a fogyatékkal élők szexualitása, valamint a művészeti terápiák hatékonyságának bemutatása. A délelőtti előadások mindegyikében felmerült a szülők vagy a környezet kapcsolata a fogyatékkal elő kamaszokkal, a közelség és távolság közti lavírozás. Kádár Enikő iskolapszichológus a kamaszkorban jelentkező gátlásokról beszélt. Kitért arra, hogy a fogyatékkal elő kamaszok körében is megfigyelhető az internet aktív és rendszeres használata, ugyanúgy használják az internetet mint egészséges társaik.

A csíkszeredai konferenciát a Gyulafehérvári Caritas szervezte

 

A környezetnek sok esetben nagyobb mértékben kell részt vennie egy fogyatékkal élő gyerek vagy kamasz életében, mint egy egészséges gyerek esetében. Zolnai Erika Felnőttek, mert felnőttek című előadásában elmondta, hogy a fogyatékosoknál az identitás és a szexuális fejlődés a környezet hatására alakul ki. Elhangzott, gyakran a fogyatékkal elő fiatalok szülei nem gondolnak arra, hogy gyermekük élhet normális szexuális életet, pedig ebben nincs igazuk. Hangsúlyozta, a szülők nem szigetelhetik el fogyatékkal élő gyerekeiket, támogatniuk kell őket az önálló életvitel biztosításában, szexuális téren is. Ugyanerre hívta fel a figyelmet György Ida előadó, aki saját tapasztalataiból merítve mesélt arról, mennyire fontos engedni a fogyatékkal élő gyerekek számára, hogy merjenek önállóan dolgokat elvégezni. Ez számára is, aki két, fogyatékkal élő gyermek anyja, sokszor nehéz, ám személyes példákkal bemutatta, hogy a fogyatékkal élő gyerekek is találékonyak, képesek az önállóságra. Sok esetben a szülő az, aki meggátolja a gyerekeket a fejlődésben, ők fékezik meg a kamaszokat számos tevékenységben, mert túlságosan féltik őket. Schmidtné Balás Eszter előadása első felében a dadogásról beszélt, és elmondta, hogy ha a szülők időben és jól reagálják le a helyzetet, a dadogás nem rögzül a gyereknél. Előadása második felében a Komplex művészeti terápiát mutatta be, amely három művészeti ágra épít és közvetlenül a tünetekre hat. Táskai Erzsébet és Klenovitsné Zóka Tünde szintén a művészeti nevelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet, bemutatva a Sound Beam módszert.

Délután nyolc műhelymunka közül válogathattak a résztvevők, amelyekről szombat reggel rövid bemutatókat tartottak. A műhelymunkákra jellemző volt, hogy az elméleti oktatás mellett a gyakorlatra is hangsúlyt fektettek az előadók. Szombat reggel két, fogyatékos gyermekek számára kidolgozott módszer működési elveivel ismerkedhettek meg a résztvevők. Kui Eszter Enikő a NILD terápiát mutatta be egy résztvevőt bevonva, míg Sipos Zsóka a Meixner-módszer eszköztárát szemléltette, saját eszközeit bemutatva.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!