Csaba testvért megvezették?

2016. 10. 02. 20:03

Szép és tiszta szavak egy hiteles embertől, egyetlen baj velük, hogy tájékozatlanságról árulkodnak. Tasnádi-Sáhy Péter írása Böjte Csaba Facebook-bejegyzéséről.

 

Most olvasom a Facebook-on a gyorsan terjedő bejegyzést, amiben a mindenki által (beleértve engem is) mélyen tisztelt Csaba testvér a kvótarendszer elutasítására buzdít a Facebook-on. Érvelésében példaként azt hozza fel, hogy ő sem szeretné, ha az alapítványa bármelyik házába „csak úgy” bevinnének nyolc-tíz gyereket.

„Mi mindig minden gyermeket külön fogadunk be, persze ha van neki testvérkéje, akkor a testvérkéket együtt. Elmegyünk a családjához, oda, ahol ő mostanig lakott, elbeszélgetünk mindenkivel, megismerjük azt, akire IGENT mondunk, és ahogyan egy fának az átültetését az ember megtervezi, ugyanúgy egy-egy gyerek elhelyezését is szépen előkészítsük, bölcsen megszervezzük.

(…)
egy gyermekvédelmi otthon személyzetének is jóga van saját képességeit számba véve dönteni egy - egy gyermek befogadása, vagy elutasítása mellett!”

– írja Csaba testvér.

Szép és tiszta szavak egy hiteles embertől, egyetlen baj velük, hogy súlyos tájékozatlanságról árulkodnak, hiszen a kvótaügy egy másodpercig sem szólt arról, hogy bárkit is „csak úgy” be kéne fogadni.
Mint mi is
írtuk nemrégiben, az eddig egyedül hatályba lépett, és Magyarország által bőszen támadott „a nemzetközi védelem területén Olaszország és Görögország érdekében elfogadott átmeneti intézkedések megállapításáról című tanácsi határozat, nem menekültek, hanem menedékkérők áthelyezéséről szól, akiknek kérelmét az adott tagországnak kell elbírálnia. Nemzetbiztonsági okokból a befogadás megtagadható, egyébként ennek felméréséhez minden információt megkaphat a tagország, mint ahogy a kérelmező ujjlenyomatát is le kell futtatni áthelyezés előtt az Eurodac rendszerén.
Tehát nemhogy lehetőség van megismerni azt, akit be kéne fogadni, de ezt hivatalból kötelező is megtenni.

Külön érdekesség, a törvény szövegében az is szerepel, hogy a „végrehajtás során a tagállamok elsődlegesen a gyermekek legfőbb érdekeit szem előtt tartva járnak el… a családtagokat ugyanannak a tagállamnak a területére helyezik át.”
Mintha csak Csaba testvér szellemében íródott volna, úgyhogy bizonyára más álláspontra jut ő is, ha tudja, pontosan miről van szó. Feltételezem, ahelyett, hogy az interneten kutakodott volna, megbízott azokban, akik a rövid kampányszereplésre megkérték.
Neki, mondjuk, az őt megvezetőkkel ellentétben van mentsége: 5000 emberért vállal felelősséget nap mint nap.

Ez majd ötször annyi, mint amennyivel Magyarországnak a határozat szellemében tisztességgel, gondosan mérlegelve el kellene járnia.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!