Erdélyi Riport » Társadalom » 3. oldal

Elfüstölt az ésszerű tiltás

A közel két évtizede nemdohányzó Bögözi Attila jegyzete a dohányzási tilalom szigorának elutasított enyhítéséről, abban a hitben, hogy ezzel nem a dohányzásellenesek amúgy népes hadát gyengíti, hanem a józanul gondolkodók táborát erősíti.


TOVÁBB

Akarja-e...?

Az október 2-ai magyarországi népszavazás, kérve, kéretlenül a postaládán keresztül sok romániai magyar család otthonába is bekéredzkedett, a tudatos állampolgároknak bizonyára komoly fejtörést okozva. A legfontosabb tudnivalókat Tasnádi-Sáhy Péter foglalja össze.


TOVÁBB

A jövő (okos) kisvárosai

Komoly és fontos konferenciát látott vendégül a Partiumi Területi Kutatások Intézete, hiszen Nagyváradon szervezték szeptember 15-16. között a Magyar Regionális Tudományi Társaság XIV. Vándorgyűlését Kis- és Középvárosok szerepe a területi fejlődésben címmel. Tasnádi-Sáhy Péter az angol nyelvű plenáris ülés előadásait hallgatta nagy figyelemmel.


TOVÁBB

Kincsek és gagyik a plázában

Az egyik marosvásárhelyi bevásárlóközpontban immár sokadik alkalommal megrendezett régiségvásárról, az értékes és értéktelen holmik keveredése láttán a szemlélő Bögözi Attilának a lecsó jutott az eszébe.


TOVÁBB

Bekecsalji múltkövetés

Bekecs alatt Nyárád tere – ezzel a címmel jelent meg egy vaskos és rendhagyó monográfia, melynek írója, a Marosvásárhely környéki falvak egyik kiváló ismerője, a nagyernyei születésű Nemes Gyula, aki korábban több falumonográfia – Nagyernye, Székes, Csejd, Marosszentgyörgy és Székelykakasd – szerzőjeként vált ismertté. Bögözi Attila könyvismertetője.


TOVÁBB

Áron püspök emlékezete

Titkos lengyel kapcsolatok, a diktatúrával szembeni magatartásformák, a szentté avatás bonyolult procedúrája. Csíkszentdomokoson rendezték idén immár az ötödik Márton Áron Konferenciát. Az elhangzottakat Sarány Orsolya foglalta össze.


TOVÁBB

Beszédes számok, fogyatkozó hallgatók

Ami az idei felsőoktatási felvételi-beiratkozás alapján biztosan elmondható: a nyitott kapukon szinte bárki bemehet, kevés a diák, és számos a betöltetlen hely. Munkatársaink körképe az idei nyári számok alapján igyekszik képet alkotni a romániai magyar állami és magánegyetemek tandíjmentes és fizetős helyeinek betöltéséről.


TOVÁBB

És akkor bepörgött a város (I.)

A város ünnepe szépen, lassan beköltözött oda, ahol igazán a helye van: a városba. A Vásárhelyi Forgatag előzményeiről és nyitónapjáról szól Bögözi Attila rendhagyó rendezvény-naplója.


TOVÁBB

Habzsi-dőzsi mindhalálig

Ma már hatodik napja járunk a tilosban, túlléptük az idei keretet, ami alapján kvázi büntetlenül fogyaszthattunk a Föld erőforrásaiból. Tasnádi-Sáhy Péter írása.


TOVÁBB

Je suis supporter (4.)

Döntőjéhez érkezett az idei nyár futballünnepe. A vasárnap esti összecsapásra két nagy hagyományú csapat maradt, időközben hazautaztak a kis meglepetéscsapatok, és a világbajnok németek. Sipos Krisztina és Sarvadi Paul írása.


TOVÁBB