Mitől dobban az internet szíve?

2016. 11. 09. 17:41

A háza nélkül maradt videós gamertől a táncoló ember történetéig. Sarány Orsolya írása a közösségi média világára jellemző spontán összefogásokról. Hiszen azt már az RMDSZ-től is megtanulhattuk: egységben az erő.

 

Odaáll a net népe minden olyan ügy mellé, amely számára fontos, legyen az bármilyen abszurd

 

Az internet nem csak globális számítógépes hálózat, információk tároló- és elérési helye, kommunikációs, szocializációs csatornák összessége, hanem az emberek hálózata is. Az internet révén a hétköznapi emberek kezébe olyan hatalom került, amilyen hatalommal a média is rendelkezik. A médiához hasonlóan, az internet népe is nyomást tud gyakorolni, véleményt tud nyilvánítani, változásokat előidézni. Az internet számos felülete lehetőséget biztosít globális vagy kisebb közösségek összefogására, és csatornákat biztosít ezek értékeinek, hovatartozásának kinyilvánítására, mozgalmak megszervezésére, amelyek néha csak az online térben léteznek.

Hasonló történt a napokban Magyarországon, amikor egy online videós háza és benne a stúdiója porig égett. A férfi mesterségének címere: számítógépes játékok játszásával foglalkozni, pontosabban videózta önmagát játék közben, és ezt vagy élőben közvetítette, streamelte, vagy később töltötte fel a közösségi média csatornáira. Számos hasonló mesterséget űző fiatal van Magyarországon (is), akik, amint megtudták mi történt kollegájukkal, habozás nélkül közösségi kampányt indítottak. Videókban kérték követőik segítségét vagy mutatták meg ők, mivel támogatták társukat, vagy egy stream alatt összegyűjtött pénzösszeget ajánlották fel a ház és stúdió újraépítésére. A ForTheGameGeek hashtag megállíthatatlanul terjedt a magyar számítógépes játékokat kedvelők, gamerek körében, jelenséggé, kampánnyá alakulva.

Nem ez volt az első hasonló kampány. Az internet népe számos alkalommal önerőből, nem az állam vagy különböző szervezetek kérésére, hanem spontán, saját akaratából áll össze egy-egy ügy vagy személy mellett, hogy támogatást, szolidaritást, együttérzést mutasson ki, nyomást gyakoroljon.

Hasonló jelenség volt megfigyelhető a Charlie Hebdo ellen elkövetett támadás után, amikor világszerte emberek ezrei cserélték le profilképeiket, vagy a párizsi támadás során elterjedt a PrayforParis hashtag. (A hashtag-eket az emberek közösségi médiában közzétett posztjaiban használják. A hashtag egy link, amelyre rákattintva előhozza az összes olyan posztot, amelyben az adott hashtag megjelent. Célja információk kategorizálása, összegyűjtése és könnyebb elérése.)

Ám nem feltétlenül szükséges terrorcselekmény valamiféle szolidaritás kifejezéséhez. Odaáll a net népe minden olyan ügy mellé, amely számára fontos, legyen az bármilyen abszurd. A Dancing Man jelenség egy egyszerű, a közösségi médiára feltöltött képből indult, amely napok alatt elárasztotta az internetet. A történet főszereplője, Sean O’Brien (fotó), internetes nevén Dancing Man (táncoló férfi) elment egy buliba, ahol táncolni szeretett volna, jól érezni magát. A buliban néhány ember viszont roppant viccesnek találta, ahogy a testes ember táncolni próbál, kiröhögték, lefotózták, majd a képeket megosztották a közösségi médián. A kép az interneten virálissá vált, ám ennek ellenhatására elkezdett terjedni a #DancingMan, amelyben emberek ezrei tiltakoztak a férfi megszégyenítése ellen, támogatásukról biztosítva O’Brien-t. Majd egy Los Angelesben élő hölgy a Twitteren azt kérte, segítsenek neki megtalálni Dancing Man-t, mert szeretnének neki szervezni egy nagy bulit. A FindDancingMan (keressük meg a táncoló férfit) hashtag is hamar elterjedt, és elő is került a liverpooli férfi, aki végül több mint ezer nővel bulizhatott együtt Los Angelesben, neves előadók zenéire. Emellett létrehoztak Dancing Man-nek egy Gofoundme oldalt, ahol pénzt lehetett küldeni a buli megszervezésére. Az esemény nem csak az internetet áraszotta el, a hagyományos médiában is megjelenést is generált.

Romániában is voltak már példák az interneten kibontakozó kampányokra. A legutóbbi elnökválasztáskor eláraszotta a romániai közösségi médiát egy Ponta-ellenes kampány. Megjelent a Puie Monta, amely mint kitalált személy, és mint hashtag is terjedt. A közösségi médiában szervezték a különböző tüntetéseket, ezek segítségével tudósították a külföldön élők a hazaiakat, milyen körülmények között, hosszú sorokban állva kell leadják szavazataikat. Az internet segítségével két térben, online és offline is tudták szervezni a kampányt, nyomást tudtak gyakorolni a hatalomra, és ezt a kampányt a közösség indította saját akaratából, nem külső erő hatására. Legalábbis reméljük, így történt...Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!