Erdélyi Riport » Riport » 2. oldal

Óvodakert-avató Bálint gazdával

Rendkívüli évnyitót tartott október 17-én a nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Óvoda: Romániában elsőként oktatási céllal kiépített óvodakertet avattak, az ötletgazda dr. Bálint György, azaz Bálint gazda jelenlétében. Tasnádi-Sáhy Péter beszámolója.


TOVÁBB

A jezidi ügy. Diyarbakiri napló 6.

A hetekig tartó rákészülés, gyűlésezés és egyeztetés után sem voltam biztos benne, hogy a nemzetközi csapat különböző tagjai, az olaszok, németek, a bolgárok és mi pontosan értjük, mit akar a másik. És ha értjük, el is fogadjuk azt. Nem elég a jószándék a segíteni tudáshoz. Parászka Boróka menekültügyi naplója.


TOVÁBB

Gyorskaja nyakkendővel

Október 6. és 9. között beköltözött a 21. század Nagyvárad főterére, ahol a gasztro-őrület egyik legújabb hajtása vette át az uralmat. A nagyváradi Streetfood Fesztiválra Tasnádi-Sáhy Péter látogatott el.


TOVÁBB

Műélvezet helyett/előtt sajtkaland

Lombardiai portyája sokadig napján sem volt képes önmagát fegyelmezni Szilágyi Aladár. Legvágyottabb céljának elérése előtt – engedve az útjába vetődő szirének csábító énekének –, egy olyan szigeten kötött ki, ahol bőven volt része nyelvészeti és gasztronómiai ínyencségekben.


TOVÁBB

A jezidi ügy. Diyarbakiri napló 5.

Mindeddig azt hittem, az előítéletek leküzdésén segít, ha közelebb kerül valaki ahhoz, amitől fél. Ritkán mondtam ki, de alapvetően azt gondoltam, a menekültválság igazából kommunikációs válság. Azért történnek ilyen tragikusan az események, mert képtelenek vagyunk a térben és időben szétszórt részleteket elmondani, együtt látni. Ebből a szempontból Diyarbakir csalódás. Az előítéletek alapstruktúráit sajnos nem mindig kezdi ki a személyes beszámoló. Parászka Boróka naplója a diyarbakiri jezidi táborban végzett munkáról.


TOVÁBB

A Jezidi ügy. Diyarbakiri napló 4.

Sziszifuszi munka az, amit csinálunk, állandóan küzdeni kell a pánikkal, hogy nem elég az idő, nem elég a tudás, elszalasztjuk a dokumentálódás, az adatrögzítés lehetőségét. Olyan szemtanúk vagyunk, akiknek állandóan szembesülniük kell saját felelősségével és korlátaival. Parászka Boróka naplója a jezidi menekülttáborban végzett munkáról, a kelet-törökországi Diyarbakirban.


TOVÁBB

Mentősök versenyhelyzetben

A Mentőegységek Országos Versenyének (Concursul Național de Echipaje de Ambulanțe) idén a Prahova megyei Sinaia ad otthont október 5-8. között. A nagyváradi csapat utolsó „edzésére” Tasnádi-Sáhy Péter látogatott el.


TOVÁBB

A Jezidi ügy. Diyarbakiri napló 3.

Sziszifuszi munka a Közel-Keleten és a menekültútvonalon dolgozni, lehetetlen megszokni, hogy semmi sem az, aminek látszik, hogy mindennek az ellenkezője is kiderül, az információk alig elérhetőek, sőt gyakran nincs is információ. A jezidi menekültekért szervezett nemzetközi szolidaritási tábor harmadik napja. Parászka Boróka naplója.


TOVÁBB

A Jezidi ügy. Diyarbakiri napló 2.

Hónapok óta visszhangzik, hogy a „kulturális különbségek” és „veszélyek” miatt kezelhetetlen Európában a menekültválság. Most egy nemzetközi munkacsoporttal dolgozom Diyarbakirban, és azzal szembesülök (sokadszor): a kulturális különbségekkel nekünk, európaiaknak van leginkább bajunk, ezért nem látjuk a valódi, társadalmi-szociális válságot. Parászka Boróka naplójának második része.


TOVÁBB

A Jezidi-ügy. Diyarbakiri napló 1.

Néhány héttel ezelőtt a kurd „fővárosban” dolgoztam, és akkor, a Tigris partján üldögélve arra gondoltam, valószínűleg sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy újra itt lehessek. Ha egyáltalán. Most pedig újra itt dolgozom, egy menekültekkel foglalkozó nemzetközi program keretében. Parászka Boróka naplója.


TOVÁBB