Óvodakert-avató Bálint gazdával

2016. 10. 19. 11:37

Rendkívüli évnyitót tartott október 17-én a nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Óvoda: Romániában elsőként oktatási céllal kiépített óvodakertet avattak, az ötletgazda dr. Bálint György, azaz Bálint gazda jelenlétében. Tasnádi-Sáhy Péter beszámolója.
 

 

Mint az istentisztelettel egybekötött évadnyitó végén elhangzott beszédében Mátyás Judit elmondta, az óvodakert ötletével két anyuka kereste meg az intézmény vezetőségét, ahol nyitott kapukat döngettek, hiszen már korábban eldöntötték, a lehetőségekhez mérten szeretnének minél többet átadni a zöld szemléletből a városi környezetben felnövő, a természettől minden jó szándék ellenére is egyre inkább eltávolodó gyerekeknek. Az elmúlt egy évben aztán komoly összefogással, a Bethlen Gábor Alaptól elnyert pályázattal, illetve a Nádland Kft. hathatós segítségével sikerült megvalósítani a tervet.

Mátyás Judit után az idén 98 éves dr. Bálint György emelkedett szólásra. Mint elmondta, az oktatási intézmények, illetve a kertek kapcsolata komoly múltra tekint vissza, hiszen már Platon is egy kertet övező körfolyosón sétálgatva beszélgetett tanítványaival, illetve az egyházi intézmények, mint a kolostorok, csodás kertet ápoltak, többek között nevelési céllal.
A magyar közoktatás kezdeteinél is már szerepet szántak az iskolakerteknek, hiszen az 1868-as általános tankötelezettségről szóló törvény is úgy rendelkezett, hogy a népiskolák mellé kötelező kertet létesíteni, jóllehet ez a szemlélet az első világháború után háttérbe szorult.
Andrásfalvy Bertalan, az Antall-kormány kultuszminiszter a rendszerváltozás után ismét felkarolta az eszmét, az általa összehívott grémiumban Bálint gazda is szerepet kapott, és ő azóta is ápolója ennek a mozgalomnak.
Személyes élménnyel indokolja elkötelezettségét: őt édesapja három éves korában vitte ki először a határba, ahol megmutatta a ringó búzakalászokat, és elmagyarázta neki, miként lesz a búzából kenyér. Ezzel szemben találkozott olyan óvodás gyermekkel, aki megkérdezte, hol gyártják azt a kis zöld, kerek, finom valamit a levesbe. A borsóra gondolt. Mint mondta, ő arra törekedett, hogy az ő ilyen irányú hasznos tudása minél több emberhez elérjen, hiszen – Várnai Zsenit idézve – "Ha van mit adnod, add jó szívvel át. Add a munkád, a csekély tapasztalásod, s bár nem váltod meg a világot, de szebbé teheted egy pillanatát..."

Lukács József a Nádland Kft. képviseletében felelevenítette a Gyuri bácsival való megismerkedésük történetét: mint elmondta, a cégük tervezte, hogy az óvoda-, illetve iskolakertek népszerűsítése ügyében tegyenek valamit, ezért felkeresték Bálint gazdát e-mailben, remélve, hogy majd heteken belül esetleg érkezik válasz, hiszen a vele egykorúakra nem jellemző, hogy a technológiát használnák. Ehhez képest már másnap kaptak választ, benne annyi felsorolt feladattal, hogy még a következő évekre is szükség lesz azok megvalósításához.

Végül a gyerekek Bálint gazdával egyetemben kivonultak az óvodakertbe, hogy az ágyásokba tulipánhagymákat ültetve készítsék elő a virágos tavaszt.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!