Erdélyi Riport » Lapzárta » 3. oldal

Szófia beszédek Schengenről

Az utóbbi napokban Budapest Bulgária schengeni csatlakozásának támogatójává lépett elő, miközben a román vezetők a román integrációt gyorsítanák nyugati tárgyalásaikon. A téma Orbán Viktor szófiai, Szíjjártó Péter bukaresti vizitjén is bizonyára terítékre kerül. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Ha senkit sem engedünk, mindenki jöhet

A magyarországi határzár járult hozzá a menekültek őszi-téli rohamához, a nyitottabb, átláthatóbb menekültpolitika viszont enyhíthetné a jelenlegi válságot. A krízis negatív és pozitív forgatókönyveit Kalmár Szilárd, a Segítsünk együtt a menekülteknek csoport képviselője összegzi. Parászka Boróka interjúja.


TOVÁBB

Remekművek a rács mögül

Messze lepipálja a legnagyobb hazai kiadókat és tudományos műhelyeket a kötetenként harminc nappal rövidebb büntetést lehetővé tevő romániai büntetésvégrehajtás. Az ítéletek mérséklésének szolgálatába állított alkotói kedvet egy könnyelműen alkalmazott jogszabály fokozza. A kormány most el kívánja zárni a könyvcsapot. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Álom a kevés államról

Amúgy mondja meg valaki, miért veszélyesebb savlekötő tablettát reklámozni, mint sört, bort, égetett szeszeket, energiaitalokat? Vagy ne adjak ötleteket törvényhozóinknak...? Szűcs László vezércikke.


TOVÁBB

A másfél fok esélye

Ambiciózus és teljesíthetetlen. Ez a két szó jutott eszembe arról a globális megállapodásról, melynek elfogadásakor könnyekkel küszködve ölelgették egymást és üdvrivalgtak a párizsi klímacsúcson részt vevő 195 ország vezetői. Szűcs László vezércikke.


TOVÁBB

Lázreakció

Mi ártalmasabb ebben az ünnepre hangolt nemzeti perpatvarban, a román hatóságok igyekezete, hogy erős médiahátszélben hisztérikus állapotokat generáljanak, vagy a szélsőséges csoportok jelenléte a romániai magyar társadalmi térben? Szűcs László írása.


TOVÁBB

Utca és/vagy demokrácia?

Tüntetők ezrei helyett mégiscsak jobb, ha választók milliói mondanak véleményt arról, miben legyen más a romániai politika, miben legyen más a romániai társadalom. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Ponta, legjobbkor

Váratlanul, de az utóbbi napok történéseinek ismeretében érthetően és indokoltan lemondott tisztségéről a román miniszterelnök. Victor Ponta lemondásának előzményeit és lehetséges következményeit Szűcs László írása igyekszik megrajzolni.


TOVÁBB

Bekérjük magunknak

Szezonja van a bekéretéseknek. Ezzel ugye minden konfliktus megoldást nyer, kibeszélik a vitatémát, a bekérő kérdez, a bekéretett megmagyaráz, kimagyaráz, azt is mondhatjuk, elviszi a balhét. Elsimítja a dolgokat. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Besztercei bukta

Hiába volt frappánsnak tűnő válasz Szász Jenő gyöngyhalászat-stratégiájára, nem jön létre szeptemberben az önálló magyar iskola Besztercén. Szűcs László vezércikke.


TOVÁBB