Erdélyi Riport » Lapzárta » 2. oldal

Hitelrontó szimbiózis

Kétféle szereptévesztés adódhat a médiában: ha az újságíró a politika részese lesz, vagy ha a politika helyezi gondos kezét a sajtóra. Szűcs László írása egy vajdasági eset kapcsán.


TOVÁBB

Búcsú Váradtól?

A júniusi önkormányzati választás után sajátos helyzet alakult ki Bihar megyében: miközben 1990 óta Nagyváradon minden korábbinál siralmasabb a magyarok képviselete, sikerült megszerezni a megyei tanács elnöki székét. A felemás képet Szűcs László írása értékeli.


TOVÁBB

Pece-parti perpatvarok

Látványos, igaz, a szakemberek által gyakran vitatott eredményekkel villogva kampányol Nagyvárad újrázásra készülő polgármestere, akinek legerősebb politikai kihívója, egyetlen életképes alternatívája, az RMDSZ a kampány hevében éppen önmagával vív vezetői szinten nemes, bár kontraproduktív küzdelmet. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Nem lesz rajtuk sapka

Annyi már biztos, a választási törvény korlátozásai miatt kevésbé lesz látványos az idei önkormányzati választás kampánya, és az ajándéktárgyak tilalma persze nem jelenti azt, hogy a jobbnál jobb programok versenye dönti majd el a mandátumokat. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Furcsa kampányra hangolva

Szokatlanul sok bizonytalanság övezi a nyári önkormányzati választást, még az sem biztos, hányszor voksolunk júniusban. A román pártok kedélyeit bírósági ítéletek és kudarcos jelölések borzolják, az RMDSZ a biztonságérzetre apellál sok új arccal kampányolva. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Partiumi vagy Sapientia?

Még nem született döntés arról, megőrzi-e önállóságát a Partiumi Keresztény Egyetem. A szeptember óta publikus pénzügyi gondok okainak feltárása mellett válságterveken is dolgoznak, bár ma sem tudni pontosan, mi történt, s ki a felelős. Szűcs László vezércikke.


TOVÁBB

Odaégett a pozsonyi kifli

Gyengülő kormánypárt, színrelépő szélsőjobb, gyengülő magyar képviselet. A szombati szlovákiai parlamenti választás eredményeit Szűcs László írása értékeli.


TOVÁBB

Sajgó tarjáni hírhiány

Hallgatni arany, no de elhallgatni? Szűcs László írása egy hétfői lapszemle tanulságairól.


TOVÁBB

A cenzúra a művészbejáróban?

Néha úgy tűnik, többen értenek a színházhoz, mint ahányan előadásokra járnak, s annak is látjuk jeleit, hogy nem mindenki örül a romániai magyar társulatok kiváló előadásainak és szakmai sikereinek. Szűcs László írása.


TOVÁBB

Miskolc után

„Ebben a helyzetben nem lenne természetes, magától értetődő, hogy a határon túli magyar tanárok, pedagógus szövetségek, mondjuk az RMPSZ, szolidáris legyen a hivatásuk értékei védelmében fellépő magyarországi kollégákkal?” A kérdésre Szűcs László írása keresi a választ.


TOVÁBB