Odaégett a pozsonyi kifli

2016. 03. 07. 11:20

Gyengülő kormánypárt, színrelépő szélsőjobb, gyengülő magyar képviselet. A szombati szlovákiai parlamenti választás eredményeit Szűcs László írása értékeli.

 

Nem irigylem a Nemzetpolitikai Kutatóintézet elemzőit, akik hétfő délben értékelik a sajtó munkatársai előtt a szombati szlovákiai parlamenti választás eredményeit. Budapest jó pár éve – a szakadás óta – csak az egyik felvidéki magyar pártot hajlandó létezőnek tekinteni, s ez, mostani nevén a Magyar Közösség Pártja (MKP) immár harmadik alkalommal szerepel a választási küszöb alatt (2010: 4,33%, 2012: 4,28%, 2016: 4,04%), míg az úgynevezett vegyes párt, a Most-Híd mindhárom legutóbbi megmérettetésen rendre bejutott a törvényhozásba, igaz, eredménye csökkenő tendenciát mutat (8,12%, 6,89%, 6,5%). Azt, hogy csak 11 képviselőt küldhetnek Pozsonyba – hét magyar és négy szlovák nemzetiségűt – részben a váratlanul magas, hatvan százalékos részvétellel magyarázható.

Azt sem lesz könnyű megmagyarázni, de hát ilyen a politika, hogy miközben a magyar kormány a felvidéki versenypártok közül a – most lemondását felajánló – Berényi József vezette MKP támogatója, közben Orbán Viktor a térségben éppen Robert Fico miniszterelnökkel tud a leginkább szót érteni. Márpedig egy olyan forgatókönyv sem kizárt, hogy a Fico vezette szociáldemokrata Smer (Irány) a Hidat is bevonja a következő koalícióba ahhoz, hogy kormányképes többséget alkothasson. A választási eredmények láttán minden elemző szerint nehéz lesz stabil kormányt alakítani, a Smer sok mandátumot vesztett, az idő pedig sürget, hiszen félévkor Szlovákia veszi át az Európai Unió soros elnökségét, addig kormánynak kell alakulnia mindenképpen.

Amire senki sem számított, hogy 8,1%-os eredménnyel magabiztosan került be a parlamentbe a Marián Kotleba vezette szélsőjobboldali LSNS. „Négy évvel ezelőtt a választások napján a krasznahorkai vár égett le, most az egész ország” – fakadt ki már az exit poll eredmények ismertté válásakor az egyik elemző Kotlebáék sikere láttán, pedig akkor még csak 6,8%-ot vetítettek elő a külsőségeiben is neonácinak mutatkozó alakulatnak. Ugyancsak negatív szenzáció, hogy kiesett a törvényhozásból az egykor szebb napokat látott, 1990-ben alapított Kereszténydemokrata Mozgalom (KHD). Ironikus, hogy a küszöb átlépéséhez éppen annyi voksuk hiányzott (0,1%), mint amennyit a harmadik magyar párt, a Kereszténydemokrata Szövetség szerzett.

A rendszerváltó KDH bukása mellett feltűnő, hogy új politikai formációk váltak parlamenti tényezővé, Kotlebáék mellett ilyen a Siet (Háló) vagy a 2011-ben alapított, sajátos nevű Egyszerű Emberek és Független Személyiségek Pártja.

Fico szocdem pártjának meggyengülésében (2012: 44%, 2016: 28%) feltehetően szerepet játszott, hogy a migránskérdés folyamatos napirenden tartása éppen a szélsőjobbot erősítette meg, az idegenellenességre sokan annak ellenére érzékenyen reagáltak, hogy az ország közvetlenül nem is érintett a kérdésben. A nehézkes kormányalakítást s a szélsőjobb parlamenti tényezővé válását már az első eredmények ismertté válásakor többen is egy előrehozott választással orvosolták volna.

No de mivel orvosolható az, hogy minden korábbinál kevesebb magyar ül majd a Nemzeti Tanácsnak nevezett törvényhozásban? Három fiaskó után hogyan folyatatja majd az MKP? Képes lesz-e bármiféle értelmes párbeszédre a Bugár Béla-féle Híd-Most-tal? Miként lehet változtatni azon, hogy az országos átlaghoz képest alacsonyabb a magyarok szavazói kedve? Változik-e Bugárék megítélése Magyarország, illetve az ugyancsak kizárólag az MKP-ban gondolkodó többi határon túli magyar politikai szervezet (RMDSZ, VMSZ) részéről. Utóbbi számára a téma azért is érdekes, hiszen Szerbiában hamarosan előrehozott választás lehet, s körvonalazódik a VMSZ komoly kihívója a Magyar Mozgalom részéről.

Az az egy nem kérdéses, hogy a szlovákiai magyar érdekképviselet kiszorulása az ország politikai életéből úgy, hogy az ország lakosságának ma is 9 százalékát kellene eredményesen képviselniük, valóban elfogadhatatlan, az elemző hasonlatával élve: nagy égés.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!