Furcsa kampányra hangolva

2016. 04. 24. 19:03

Szokatlanul sok bizonytalanság övezi a nyári önkormányzati választást, még az sem biztos, hányszor voksolunk júniusban. A román pártok kedélyeit bírósági ítéletek és kudarcos jelölések borzolják, az RMDSZ a biztonságérzetre apellál sok új arccal kampányolva. Szűcs László írása.

 

Lezárultak a jelöltlisták, lehet kampányolni, elvileg célegyenesbe fordul az idei romániai önkormányzati választás. Csak az nem egyértelmű, joggal használtam egyes számot, hiszen az alkotmánybíróság majd csak májusban dönt arról, egy vagy két fordulóban választunk polgármestereket. A Bukaresti Törvényszék egy olyan főpolgármester-jelölt alkotmányossági kifogását küldte tovább az Alkotmánybíróságra, aki a jelöltség megszerzéséhez szükséges 18 ezer támogatói aláírás helyett, – ami a fővárosi választásra jogosultak 1 százaléka – csupán hármat volt képes, pontosabban hajlandó összeszedni. (Liviu Avram, az Adevărul napilap főszerkesztő-helyettese szándékosan nem gyűjtött többet, hiszen az egy fordulós választás mellett éppen azt tartja elfogadhatatlannak, hogy ilyen nagy mennyiségű aláírás begyűjtésére kötelezik a független jelölteket. Miközben politikai párt alapításához a módosított párttörvény értelmében elégséges három állampolgár közös szándéka.) Amennyiben Avram észrevételeit elfogadhatónak tartja a taláros (s a döntéshozatalban némelykor talányos) testület, úgy kétségessé válik magának a helyhatósági választásnak az időbeli megrendezése is, márpedig időközben a helyi vezetők mandátuma lejár.

Az egy vagy két forduló dilemmája a legkevésbé sem technikai kérdés, hiszen sok településen alaposan felboríthatja az esélyeket, s ez a magyarok lakta, de nem magyar többségű községekre, városokra különösképpen igaz (lásd mondjuk az RMDSZ által nem véletlenül kiemeltként kezelt Szatmárnémetit). Könnyen kukába dobhatja a változás a körvonalazódó stratégiákat, koalíciókat, kampányterveket. (Másodlagos, de nem mellékes, hogy a második forduló költsége aligha szerepel az idei állami büdzsében.) Ha pedig az alkotmánybírák elmeszelik az 1%-nyi támogató szignó szükségességét, formálisan is ellehetetlenül a június első vasárnapi időpont.

A nagy román pártok nem a legjobb kondícióban állnak oda a kampány bizonytalan rajtvonalára. Ugyan a tavalyi vesszőfutás után (lásd Ponta-kormány bukása) ma ismét a Szociáldemokrata Pártot mérik a legnépszerűbbnek, a PSD elnökére, Liviu Dragneára épp most szabtak ki két év felfüggesztett börtönbüntetést, amiért tisztátalan eszközökkel próbálta eredményessé tenni a Băsescu leváltását célzó referendumot. Az is megeshet, a Dragnea lemondását most lelkesen szorgalmazó Iohannis apadó népszerűségét látva, hogy az ítélet még eltökéltebbé is teheti a szocdem szavazóbázist.

Sajátos a két elnök által irányított, helyzeti előnyéből s az államfői hátszélből múlt ősz óta nem sokat kamatoztató PNL helyzete, hiszen a nemzeti liberálisok botrányos főpolgármester-jelölti castingjukkal jelentős ellentéteket szítottak még párton belül is, mindent megtéve azért, hogy a szocdemek támogatta hölgy győzelmét semmi ne fenyegesse. Esetleg egy bónusz második forduló...

Éppen a szélsőjobbosnak bátran nevezhető Marian Munteanu melletti liberális (?) kiállás, majd a reakciókat látva, gyors ejtése teszi politikai értelemben az eddigieknél is fontosabbá a magyar érdekképviselet erejének megőrzését a helyhatóságokban. Az a kiszámíthatatlanság, hogy bármikor fontos tényezővé emelkedhet a hazai politikában egy olyan figura, aki

jó esélyekkel indulhatna egy C.V. Tudor szellemi hasonmás versenyen.

Ezért sem véletlen, hogy az RMDSZ szatmári kampányindítóján a szövetségi elnök a magyarok biztonságérzetének fontosságáról beszélt, alighanem arra is utalva, hogy az igazságszolgáltatás megfélemlítő akcióit látva elhivatottság mellett nem kevés bátorság is kell manapság a jelöltség elfogadásához (lásd Antal Árpád és mások eseteit). Már csak az a tét, kellően mozgósító legyen a kampány, hogy a magyar részvétel ezúttal ne maradjon alatta az országos átlagnak. A román pártok említett rossz kondícióit látva, erre ma – a vásárhelyi kampányvacakolásokat leszámítva – óvatos optimizmussal számíthatunk is.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!