Erdélyi Riport visszajátszás 1.

2015. 12. 25. 17:35

Néhány emlékezetes anyagunk felidézésével tekintünk vissza 2015 eseményeire, eredményeire, veszteségeire, mindarra, amiről ebben az évben az Erdélyi Riportban olvashattak, illetve azok jellemző gondolataira, akik lapunkban megszólaltak.

 

Konszolidálni a megszerzett jogokat

Az év első számában interjút adó Kelemen Hunor arról beszélt, hogy többség-kisebbség viszonyáról szóló megállapodást szeretne kötni a román pártok vezetőivel. Lényege, hogy a már megszerzett jogok nem csorbulhatnak, a kisebbségi kérdést pedig ki kell vonni a napi politikai csatározásokból. Az RMDSZ elnöke Cseke Péter Tamás kérdéseire válaszolt.

„Kérdés, lesz-e lehetőségünk, képességünk a többségi társadalmainkkal – és itt összességében a Kárpát-medencei magyar közösségekre gondolok – a párbeszédet, a bizalmi viszonyokat úgy alakítani, hogy ha áttörés nem is várható, de visszalépések ne történjenek; lehessen konszolidálni, gyakorlatba ültetni a megszerzett jogokat úgy, hogy ezek ne legyenek kitéve a mindenkori politikai vitáknak és játszmáknak. ”

 

Történetek egy fiktív térben

Sok műfajú szerző volt újabb íróvendégünk, aki versei, novellái, regényei mellett paródiáiról is ismert. A szegedi születésű Király Leventével, a Sárkányfű folyóirat egyik alapítójával, a Magvető kiadó szerkesztőjével Szűcs László beszélgetett.

„Szerkesztőként sokat segít az, hogy magam is írok. Gyakran tudok segíteni a szerzőnek azzal, hogy hasonló helyzetben magam is voltam már. Egészen más, ha a szerkesztő úgy tud a szerzőhöz fordulni, hogy a másik tudja róla, ő is író. Így jobban el tudja fogadni a javaslatokat.

Íróként semmi hasznát nem veszem annak, hogy szerkesztő vagyok, mert az írás olyan, hogy beleugrok valamibe, amiről – minden versnél, minden regénynél így van – fogalmam sincs, hogy mivé fejlődik. Na jó, annyit segít a szerkesztői rutin, hogy amikor már félretettem a kész szöveget, s előveszem egy vagy akár hat hónap múlva, akkor már ridegebb szemmel tudok ránézni. ”

 

Tigris télen

Lengyel László írása az Orbanrendszer 1.0 és az Orbanrendszer 2.0 sajátosságairól szólt, a szerzőtől nem szokatlan állatos hasonlatokkal:

„A tigris minden fa mögött vadászt vagy saját átálló farkasát sejti. És nem tudhatja, hogyan s mikor indul el az a bivalycsorda, egy hatalmas fekete bivallyal az élén, hátán egy meztelen embergyerekkel, hogy eltapossa. A fáklya már ég.”

 

Levélféle Kinde Annamáriának

Hamarosan két esztendeje már, hogy távozott körünkből költő, szerkesztő barátunk, Kinde Annamária, akihez januárban, az első évfordulón Simon Judit írt, soraival a barátságot és a hiányt idézte fel.

„S most üljünk le ketten, ahogy szoktunk, igyunk egy korty pálinkát, itt a kedvenc krumplisalátád, hát persze, hogy rántott csirkemellel, aztán megesszük az egész csokit, megpróbálunk jobbítani a világon és az életünkön... Szervusz barátném, nevesd ki bátran ezt az érzelmes szöveget, megteheted, mert a költők nem halnak meg. ”

Kinde Annamária 2014 nyarán, Húzódhatsz közelebb című kötete első példányával

 

Több biztonságot, kevés korlátozással

A Charlie Hebdo szatirikus lap elleni merénylet napjaiban, Cseke Péter Tamás összeállításában megszólalt Iulian Fota, az egyetem utáni katonapolitikai képzést biztosító Védelmi Kollégium volt igazgatója, aki szerint a párizsi terrorcselekmények legfontosabb következménye az a félelem, amely szép lassan átfogja Európát. „Mindenki azt a kérdést teszi most fel, vajon a párizsi merénylet elszigetelt eset volt? Vajon új terrorhullám indult be, és egész Európa csapásokra számíthat?” – fogalmazott az Erdélyi Riport kérdésére Traian Băsescu egykori nemzetbiztonsági tanácsadója.

Terrorkészültség Belgiumban, 2015 január végén

 

Emlékeztetett arra, hogy már felmerült egy európai uniós szintű titkosszolgálat létrehozása. „Az erre irányuló javaslatok is jelzik, hogy szükség van Európában az eddigi biztonságpolitikai együttműködési mechanizmusok javítására” – jelentette ki Fota, aki új uniós szintű jogszabályok kidolgozására számít a jövőben. Az EU döntéshozói legnagyobb dilemmájának nevezte, miként lehet összeegyeztetni a szabadságjogokat az Unió polgárainak biztonságát erősítő mechanizmusokkal. „Ez ugyanis a közlekedő edények törvénye szerint működik. Nem növelheted a polgárok biztonságát a szabadságjogaik bizonyos fokú korlátozása nélkül. Ugyanígy a szabadságjogok bővítése a polgárok biztonságának sérülékenységét is növeli. Ez a szépsége és az átka is a nyílt társadalmaknak” – magyarázta a szakértő január végén.

 

Okos ördögök kora

Felvilágosodástól elsötétítésig címmel jelent meg Ludassy Mária politikafilozófiai írásait tartalmazó kötet. A szerzőt a Charlie Hebdo-tragédia után Parászka Boróka kérdezte a felvilágosodás örökségéről, kudarcairól.

A Charlie Hebdo után hogyan lehet racionális érdekegyeztetést folytatni?

A legfontosabbat, a sajtó, a véleményszabadság védelmét Európa szépen biztosította. Ezt az örökséget vállalja és védi a kontinens. Fontos, értsük a még régebbi elvet, a vallási türelem elvét: mindent lehet a vallási közösségben tenni, amit a büntető törvénykönyv nem tilt. Szép vagy csúnya rajzokat csinálni nem ütközik törvénybe. Embertársainkat megölni igen. Akkor is bűntett, ha esetleg ezt a gyilkosságot állítólag Isten parancsolta. ”

Ludassy Mária Széchenyi-díjas filozófus

 

Búcsú Moszkvától

Dénes Adél a nagyváradi Moszkva Kávézó programszervezője volt februárig, aztán Budapestre költözött. A nagyváradi kulturális élet egyik fontos egyéniségét távozása előtt öt év tapasztalatairól Tasnádi-Sáhy Péter kérdezte.

„Ami számomra fontos, hogy nálunk román-magyar multikulturális élet zajlik, bár majd hetven százalékban magyarok járnak ide, jóllehet, ha román együttes jön, akkor meg minimum a fordítottja, de nem ez a jellemző. Persze, ez sem szándékos. Magyarok kezdtük el csinálni a helyet, a mi barátaink jöttek első körben, akik szintén többnyire magyarok, és persze az ő román barátaik. A kommunikációnk két nyelven zajlik, a filmet angolul vetítjük, az asztalnál pedig, ha valaki nem beszél magyarul, teljesen természetes, hogy egy ember miatt is románra váltunk. A lényeg, hogy értsük egymást. ”

 

(Folytatjuk)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!