Varázslat, nem csak kamaszoknak

2015. 11. 29. 17:33

Jól elvarázsoltak a Szigligeti Stúdióban. Elfelejtettem, hogy felnőtt vagyok, s színházban ülök. Beszippantott a jókedvű, szellemes, a gyermekkor és az ifjúság illatát árasztó, humoros játék, a nyelvi leleményekkel teli szöveg. Szilágyi Andor mesedarabját Tóth Tünde rendezése tette varázslatossá. Simon Judit kritikája.

 

Elől Ababi Csilla, a háttérben: Csatlós Loránt, Kiss Csaba, Szotyori József

 

Csendben tessék bemenni, mert varázslat van – figyelmeztetnek a Szigligeti Stúdió bejáratánál. A kör alakú játéktérben néhány szellemes díszletelem, színes lufik, színészek, és varázslatos játék. Játék, amely a kamaszkorról, a szerelemről, a kor adta kínokról szól, amelyet mindannyian átéltünk. Voltunk mi is koboldok és királykisasszonyok, volt barátunk és „ellenségünk”. Mindig volt egy szép lány, aki elhódította aktuális szerelmünket, és mindig akadt egy fiú, aki csak minket szeretett, olyannak, amilyenek vagyunk. A fiúknak mindig volt szerelmük és barátjuk, akik segítettek, vagy összegubancolták a szálakat, és mindig jött az a lány, aki a szívével látott, és nem a pattanásokat, hanem az érzelmeket tartotta fontosnak.

Szilágyi Andor nyelvi leleményekkel teli, szellemes mesét írt a koboldról és a királykisasszonyról, melyben Bölömbér Kerál több mint 16 éve foglya Leánder erdejének. Leánder, a kobold csak azzal a feltétellel engedi szabadon, ha neki ígéri azt, ami még a királynak sincs. Bölömbér abban a hitben tér haza, hogy remek alkut kötött, de palotájában éppen szépséges leánya 16. születésnapját ünneplik, akiről a király mit sem tudott. Az újdonsült apa hiába záratja kalitkába Lenszirmot, hiába szövetkezik a kérőjével, Mar-Szúr herceggel, a kobold megszökteti a királylányt. Számos kaland, ármány, titok, varázslat és erőpróba után végül minden jóra fordul. Leánder és Lenszirom szerelme beteljesülhet, ahogy hű szolgáik, Bogyó és Csibecsőr boldogsága is. Mindenki megtalálja a párját, élnek, mint a mesékben szokás.

Szabó Eduárd és Szotyori József   Fotók: Szigligeti Színház

 

Tóth Tünde rendezésében e nagyszerű előadás a kamaszokról és a kamaszkorról szól. A rendező és a dramaturg bravúrosan bánt a szöveggel, ellenállhatatlan humorral állították színpadra, minden korosztály megtalálja a maga csemegéit. Engem a színészi játék varázsolt el. Az előadás jelenetekből, gegekből áll össze teljes egésszé, pillanatnyi üresjárat nélkül. A szöveg, a zene, a játék teljes összhangban van. Az alakítások pedig egyszerűen bravúrosak. Minden figurának jól meghatározható a karaktere, hibátlan a szövegértelmezés, a mozgás, a tánc és az ének. Az előadás minden pillanata élvezetes, a jelképek tiszták, a történet kerek.

A rendező úgy elegyíti az érzelmeket, az értelmet, a humort, hogy a előadás elkerüli a giccset, sikerül megszabadulnia a szokványos mesejátékok sablonjaitól.

Megmutatja, hogy az intrika, az álságosság, sőt a gonoszság elleni biztos fegyver a szeretet, a szerelem és nem utolsó sorban a humor. Utóbbiak mintegy megszépítenek. Mert ugye az a bizonyos srác, aki éppen az iskola szépe halójába került, biztos a szürkébb kislány felé fordul, ha az vicces. Az a bizonyos lány pedig otthagyja az erős szépfiút, ha a pattanásos, szemüveges mindig megnevetteti.

Én pedig felnőtt fejjel úgy feledkezem bele a játékba, úgy bámulom a színészi alakításokat, mint egy kamaszlány. Annyi a különbség, hogy nagyon nevetek a felnőtteknek szánt poénokon. Mert ilyenek is vannak bőven.

Az előadásban nem tudok hibát találni, igaz, nem is keresek, nem érek rá, mert minden pillanatban történik valami szellemes. Szóval varázslat az egész úgy, ahogy van, a színház varázslata.

 

Szotyori József, Hunyadi István és Balogh Attila

 

Nagyváradi Szigligeti Stúdió

Szilágyi Andor: Leander és Lenszirom (mese)

Rendező: Tóth Tünde 

Díszlet- és jelmeztervező: Rákay Tamás

Zongorán kísér: Dombi Dávid 

Szereplők: Balogh Attila, Hunyadi István, Szotyori József, Firtos Edit, Ababi Csilla, Gajai Ágnes, Szabó Eduárd, Tasnádi-Sáhy Noémi, Dimény Levente, Csatlós Lóránt, Kiss Csaba, Kocsis Gyula, Fodor Réka, Pitz Melinda, Jerovszky Tímea.

 Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!