Hagyjuk őket fiatalnak!

2016. 10. 06. 20:42

Ötéves a Szigligeti Színház Iskola a színházban, színház az iskolában programja. Színészek dolgoznak középiskolásokkal, egyetemistákkal, előadásokat állítanak színpadra. Idén a Ki leszek, ha nagy leszek című produkciót mutatták be, az eddigi legjobbat, legőszintébbet. Előadják a tinik, előkészítették a színművészek, rendezte Novák Eszter. Beszámol róla Simon Judit.

 

Etűdöket játszanak el a fiatalok magukról és a felnőttekről. Ahogy ők látnak minket és magukat, a családot, az iskolát, a társadalmat, a munkát most és húsz év múlva. Poénkodnak, nevettetnek, mégis, amit megmutatnak, nem annyira vidám, amilyenre mi, felnőttek számítanánk.

A fiataloktól egy oldalnyi szöveget kért a színház arról, hogyan képzelik el a jövőjüket két évtized múlva, amikor már ők lesznek a felnőttek, szülők, tanárok, munkaadók, munkavállalók. Ezekből a szövegekből és improvizációkból alakult ki az előadás, amelyben a középiskolások és egyetemisták döbbenetes őszinteséggel vallanak gondolataikról, érzelmeikről.

Nem túl vicces, amit elmesélnek saját és korosztályuk életéről és életérzéseikről, de az sem túl vidám, ahogy a jövőjüket látják. A jövőt, amikor a könyv muzeális tárgy, érzelmek alig vannak, robotok helyettesítik az embereket. A jövő, amikor a padtársak nem ismerik meg egymást, amikor a pénz, a pozíció a meghatározó, amikor zsarolással lehet előbbre jutni. A jövő, ami a mában gyökerezik, és amiért mi, felnőttek felelősek vagyunk.

Az előadás végén a tizenhat éves fiú arra kér minket, ne kérdezzük, mi lesz vele, belőle húsz év múlva, amikor még azt sem tudja, most kicsoda, hol a helye.

Más szóval, hagyjuk a fiatalokat fiatalnak lenni, örülni, nevetni, sírni, szerelmesnek lenni, néha elbotlani, felállni.

A tinikben zajló drámákra mintha nem figyelnének sem a szülők, sem a tanárok. Mintha otthon és az iskolában meg sem próbálnák megérteni őket. Mintha csak a megfelelésről szólna a jelenük és a jövőjük. Mintha az állandó rohanás, tanterv, kisebb-nagyobb otthoni és egyéb perpatvarok közepette éppen rájuk nem maradna elég idő, szeretet.

Az előadás persze nem ennyire drámai. Tele van mozgással, zenével, humorral és jókedvvel. Tizenhat évesen még minden lehetséges. A jövő pedig távoli, addig a mával és holnappal kell megküzdeni.

A színpadon játszó fiatalok szépek, ügyesek, tehetségesek és – a történetekből ítélve – okosak. Meg tudják mutatni, hogyan látják azt, amiben élünk. Érdemes lenne jobban figyelni rájuk, van tanulnivalónk. Őket nézve, a jövő derűsnek, biztonságosnak tűnik. Csupán vigyázni és szeretni kell őket, ennek a bizonyos jövőnek a letéteményeseit.

Remélhetőleg az előadást megnézték a színművészeti egyetemek tanárai, mert legalább tíz remek színészpalánta van a gyerekek között. Lehet, több is. Egy művész-tanár biztosan ott volt: Novák Eszter.

Fotók: Balogh Cynthia

Résztvevők:

Ady Endre Elméleti Líceum Nagyvárad 

Ardai Beáta, Balajti Adrienn, Bíró Ágnes, Costea Tímea, Jerovszky Noémi, Jock Evelin, Jaczkó Tímea, Kása Eszter, Kerekes Kriszta, Kovács Anna, Kovács Csenge, Nagy Tímea, Szabó Zsófia, Szeghalmi Beatrix, Tóth Titusz, Wagner Áron, Zsisku Eliza

Csoportvezetők: Jerovszky Tímea, Kocsis Gyula

 

Mihai Eminescu Főgimnázium 

Antal Ágnes, Bálint Evelin, Costa László, Földi Csilla, Mester Kinga, Mészáros Csaba, Szabó Bianka, Szűcs Renáta 

Csoportvezetők: Tasnádi-Sáhy Noémi, Hunyadi István

 

Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium:

Bittenbinder Éva, Bittenbinder László, Bíró Olivér, Bondár Kiss Botond, Czeglédi Szabolcs, Szilágyi Eszter

PKE: Bende Andrea, Dénes Andrea, Lucza Bernadett, Schiffert Dániel, Técsi Boglárka, Torkos Márk Erik, Tóth Zsófia

Csoportvezetők: Pitz Melina, Csatlós Lóránt

 

Művészeti Líceum és Iosif Vulcan Pedagógiai Líceum

Művészeti: Bálint Bianka, Buzási Patrik, Nagy Alma Anna, Rimai Frida, Szabó Izolda, Szabó Réka  

Iosif Vulcan: Braun Ágnes, Godza Csilla, Klein Zsófia

Csoportvezetők: Gajai Ágnes, Szabó Eduárd

 

Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum 

Andreev Zsófia, Barabás Boglárka, Bodea Ingrid, Diósi Mária, Majoros András, Sereban Tifany, Tenczler Gergő, Venkli Virág

Csoportvezetők: Ababi Csilla, Szotyori József

 Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!