Hír plusz komment, 2016. október 6.

2016. 10. 06. 15:43

Több mint hatszázezer ember vett részt azon a nem hivatalos, semmiféle kötelezőerővel nem rendelkező népszavazáson október elsején, és a válaszadók 96 százaléka szavazott arra, hogy Brazília három legdélebbi állama szakadjon el az országtól és formáljanak egy új országot. A népszavazás kiírói szerint a három állam túl sok adót fizet a központi költségvetésbe, miközben sokkal kevesebbet kapnak onnan vissza. A kampány egyik vezetője, Celso Deucher (fotó) szerint inkább visszatérnének Portugália fennhatósága alá is, csak ne kelljen ennyire sokat fizetniük a semmiért.

Ők a brazil katalánok, azzal a különbséggel, hogy ők is brazilok. (Sz. L.)

Parafrázis: több mint hatmillió ember vett részt azon a nem hivatalos, semmiféle kötelezőerővel nem rendelkező népszavazáson október elsején, és a válaszadók 96 százaléka szavazott arra, hogy Erdély megyéi szakadjanak el Romániától és formáljanak egy új országot. A népszavazás kiírói szerint Erdély túl sok adót fizet a központi költségvetésbe, stb. stb. – Tovább is van, írjam még? (Sz. A.)

Leszakadnak, aztán meglepődnek, hogy a semmi még a kevésnél is kevesebb. Arról nem is szólva, hogy Portugália sem áll túl jól anyagilag. (S.J.)

 

Először mutattak fel zöld kártyát futballmeccsen. Idén januárban debütált a sportszerű viselkedésért kiosztható zöld lap Európa futballpályáin. Az olasz másodosztályban, a Serie B-ben vezették be kísérleti jelleggel, de mostanáig egyetlen bíró sem rántotta még elő. A legutóbbi fordulóban a Vicenza szélsője, Cristian Galano az Entella elleni idegenben játszott meccs második félidejének 8. percében lőtt kapu mellé. A bíró tévesen szögletet jelzett, a védők reklamáltak, és Galano maga is szólt, hogy tényleg nem értek bele a lövésbe, kirúgás jön. A Vicenza ettől függetlenül 4-1-re kikapott és maradt az utolsó helyen.

Kérdés, hogy a zöld lap becserélhető-e egy páros lábbal való becsúszásra, szándékos kezezésre, netán a partjelző édesanyjának emlegetésébe? (Sz. L.)

Pecsovszky (Perényi) József, (Temesvár, 1921 – Arad, 1968.), román és magyar válogatott labdarúgó, csatár. Van-e még valaki, aki emlékszik az Ő tetteire? Annyira „zöld” volt, hogy rendszeresen megtapsolta az ellenfelei legszebb teljesítményeit. (Sz. A.)

A zöldkártya sokat ér a sajtóban és keveset a pályán. (S.J.)

 

Cáfolja Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) politikusai részéről elhangzott állítást, mely szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt az RMDSZ segédletével helyezte el plakátjait több erdélyi településen a kvótareferendum kampányhajrájában. A Maszol.ro-nak nyilatkozva Kovács Péter elmondta, Szilágyi Zsolték vádaskodásaitól függetlenül magánemberként szimpatikusnak tartja a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot, bár üzeneteikkel nem feltétlenül ért egyet. „Irigylem, hogy Magyarországon van egy olyan csoportosulás, amelyik könnyeden és humorral tud a közélettel foglalkozni. Más hangot, hangulatot hoznak a közéletbe, amelyre általában az a jellemző, hogy összeráncolt homlokú politikusok szidják egymást” – fogalmazott.

Tessék mondani, megengedi-e a Kutyapárt alapszabályzata egy Macskatagozat létrehozását? (Sz. L.)

Az EMNP válaszul kezdeményezhetné a Magyar Kétfarkú Macska Párt létrehozását Erdélyben. S ha valamelyik kültelken összeeresztenék az MKKP-t az MKMP-vel, milyen jó kis hecc: igazi kutya-macska barátság kerekedhetnék belőle. (Sz. A.)

Az RMDSZ is bevethetné a humort. Egy poén többet ér három unalmas szónoklatnál. (S.J.)

 

A lehallgatásokért felelő országos hatóság létrehozását szorgalmazza Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök. A több képviselő és szenátor által jegyzett törvénytervezet értelmében a lehallgatások terén kizárólagos joggal rendelkező hatóság autonóm jogi személyként működne, minden más közigazgatási szervtől függetlenül, a parlament ellenőrzése alatt. Elnökét és alelnökeit a szenátus és a képviselőház nevezné ki, mandátumuk 6 évre szólna, a megújítás lehetősége nélkül. A hatóság munkáját a Legfelső Bíróság, a bírák és ügyészek szakmai szervezetei, a nép ügyvédje, valamint a parlament két háza által jelölt személyekből összeálló bizottság felügyelné. „Az az ország, amely tiszteletben tartja állampolgárai jogait, nem bízhatja a lehallgatásokat sem a hírszerző szolgálatokra, sem az ügyészségre” - nyilatkozta a házelnök.

Lehallgatni csak pontosan és szépen... (Sz. L.)

Üdvözlendőnek tartom Tăriceanu javaslatát. Hogy az új lehallgató-rendszer kifogástalanul működjön, azt is szabályozni kell, hogy melyik más szervtől, hatóságtól stb., mit kell elhallgatnia. Azt is, hogy az exkluzív lehallgatási joggal rendelkező céget kinek legyen joga lehallgatnia? (Sz. A.)

Szegény Tăriceanu, egyre nagyobbakat harap belé az idő vasfoga. (S.J.)Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!