Eltáncolt makrancos történet

2016. 09. 26. 21:31

Igazából jól fel kellene háborodni ezen az előadáson, de nem lehet. Annyira szellemes, olyan szépek a táncoló, éneklő, zenélő emberek, olyan tehetségesen eljátszott az egész, hogy mérgelődés helyett egyfolytában vigyorogtam és hahotáztam. Pedig amikor elolvastam az ismertetőt, összevontam bizony női szemöldökömet, holott még meggyőződéses feminista sem vagyok. Simon Judit írása.

 

 

Az előadás nyitóképeiben nagyon kerestem Shakespeare-t, de sehogy sem találtam, aztán a végére meglett, úgyhogy rendben van. Amúgy a Makrancos hölgy történetében én nagyon sajnálom, hogy a pasas – legyen bármennyire jóképű meg erős, gazdag meg minden – teljesen megszelídíti azt a szilaj lányt. Ma úgy mondanánk, megfosztja a személyiségétől, engedelmességre kényszeríti. A népmesékben is mindig engedelmességre kényszerítik a menyecskét, hogy aztán jó feleség legyen belőle, olyan, akit a férfiember képzel magának: ne szóljon vissza, ne legyen saját akarata, csak az történjen, amit férjeura parancsol, jobb esetben kér. Pedig az asszonyok erősek, még az ördöggel is megbirkóznak, ha kell. Lásd a székely népmeséket.

Az ismertető is kiverte a biztosítékot, mert mi az, hogy „Mi származhat abból, ha a férfiak és nők összetévesztik szerepüket az életben? Előadásunk a mai kibillent világunkról szól, ahol időnként az abnormális a normális, egy világrendről, amit az évezredek megteremtettek és kikristályosítottak, amit hagyománynak nevezünk.” Szóval a hagyomány az, hogy a férfi az asszony ura és parancsolója?

Azzal egyetértek, hogy „a néphagyományt nem ápolni kell”, de ősi városiként azzal már nem nagyon tudok mit kezdeni, hogy „általa tudunk közösséget teremteni, viszonylag normális világot magunk körül.” Ezekkel az abnormális és normális meghatározásokkal sem tudok mit kezdeni, szóval, ebből az ismertetőből csak a szerelem és Shakespeare a kecsegtető.

Aztán megnéztem a Nagyvárad Táncegyüttes Kata történet című előadását és elmúlt a haragom. Annyi játékosság, humor, irónia van a táncjátékban, olyan szépek a táncoló, éneklő, zenélő emberek, olyan kedves és tehetségesen eljátszott az egész, hogy mérgelődés helyett egyfolytában vigyorogtam és hahotáztam.

Humorral teli, könnyed a koreográfia, jó ötletekben gazdag a rendezés. Viccesnek találtam az elektronikus zenei betétet, és szépnek a népi táncokat. Jól kitaláltak a népviselet és a mai kor divatját ötvöző jelmezek, kissé unalmas a színpadkép. Utóbbit viszont feledtették a táncművészek tudásukkal, fegyelmükkel, és felvillanó színészi adottságaikkal.

Szabó Enikő Ágnes (Kata) játéka és tánca egyaránt kifejező és szellemes, jól áll neki, ha mérges és az is, amikor szelíd. Brugós Sándor Csaba (Péter – Petrucchio) táncában egyszerre kemény és olvadozó férfi, mindez sok humorral fűszerezve. Szigeti Szidónia Blankája éppen olyan kedvesen unalmas, mint Shakespeare Biancája, ami jól megjelent a táncában, a gesztusaiban.

Forgács Zsombor, Schmith Nándor Gyula, Rácz Lajos Levente, Iván Enikő Kitty, Kerekes Dalma Gabriella, Kacsó Bálint, Szőnyi József, Forgács Popp Jácint több szerepben teljesített kifogástalanul. Különösen tetszettek az ördögök. Ezúttal sem csalódtam a zenészekben, ők mindig nagyszerűek.

A Nagyvárad Táncegyüttes lassan, de biztosan alakult át táncszínházzá. A Kata történet szerencsére a fiatalokról és szerelemről szól, és nem az ismertetőben leírt komolykodásról. Ez benne shakespeare-i elem. A népi pedig a táncok és a humor. A többi nem számít.

Nagyvárad Táncegyüttes

Kata történet

Táncjáték Sekszpír Vilmos A makrancos hölgy című komédiája nyomán

 

Rendező: László Csaba

Zeneszerző, zenei szerkesztő: Molnár Szabolcs

Koreográfus: László Csaba

Díszlet- és jelmeztervező: Cristina Breteanu

Elektronikus zene: Huszár Csongor Krisztián

 

Kata: Szabó Enikő-Ágnes

Péter:  Brugós Sándor-Csaba

Blanka: Szigeti Szidónia

1. kérő Grumi (Gremio):  Forgács Zsombor

2. kérő Horti (Hortenzio):  Schmith Nándor-Gyula

3. kérő Lukács (Lucenzio):  Rácz Lajos-Levente

Táncházas:  Iván Enikő Kitty

Táncházas:  Kerekes Dalma-Gabriella

Táncházas:  Kacsó Bálint

Táncházas:  Szőnyi József

Pap Pista (Baptista) Kata és Blanka apja:  Forgács-Popp Jácint

Zenész:  Bartalis Botond

Zenész: Kelemen-Paksy János

Zenész: Dallos Levente

Zenész: Székely István

Zenész: Szukits Éva

Táncházas: Timár Tímea

Táncházas: Tőkés ImolaOssza meg másokkal is!Szóljon hozzá!