Tessék vigyázni, a jelölések zárulnak!

2014. 02. 17. 18:53

Március elsejéig kiderül, kiket indít mandátumra esélyes helyeken az RMDSZ a májusi európai parlamenti választásokon, s a jelöltlistán helyet kapnak-e az MPP politikusai. Addig eldől, hogy az EMNP kamikaze szerepre vállalkozik-e az EP-választáson, s arra is választ kapunk, mit akar Tőkés László. Cseke Péter Tamás helyzetjelentése.

Négy RMDSZ-es politikus verseng azért, hogy 2014 és 2019 között az erdélyi magyar közösséget képviselhesse az Európai Parlamentben. Versenyhelyzetet az teremt, hogy a pártlistás választási rendszerben a szövetség EP-jelöltlistájának csupán az első két (jó esetben három) helye jelenthet brüsszeli mandátumot. A befutó helyek sorsa március elsején dől el. Addig kiderül az is, hogy a listára felkerülnek-e MPP-s jelöltek, mint ahogy az is, hogy a harmadik erdélyi magyar politikai szervezet, az EMNP és védnöke, Tőkés László milyen formában szólnak majd bele az EP-választások eredményeibe. Ha indulnak, biztos nem nyernek mandátumot, de riválisuk életét megkeserítik: az RMDSZ nehezebben érné el az öt százalékos küszöböt.

Winkler: bízom az esélyeimben

Winkler Gyula programjának négy fontos eleme van: az autonómia gazdasági alapjai, nemzeti közösségek jogainak uniós képviselete, Erdély Európában, európai lehetőségek Erdélyben. „Ezeknek az alapgondolatoknak a mentén fejtettem ki eddig is tevékenységemet az Európai Parlamentben, és a továbbiakban is ezeket tartom fontosnak” – mondta a politikus az Erdélyi Riportnak. Kérdésünkre, hogy milyennek látja a kilátásait arra, hogy a jelöltek rangsorolása után a lista valamelyik befutó helyére kerüljön, Winkler kijelentette: „én bízom az esélyeimben”.

 

Márciusig eldől a sorrend Az RMDSZ EP-listájára a február 15-i határidőig hat politikus jelentkezett, de csak négyen jelezték eddig, hogy igényt tartanak az első két hely valamelyikére: Sógor Csaba és Winkler Gyula jelenlegi EP-képviselők, Vincze Loránt külügyi titkár és Eckstein-Kovács Péter volt szenátor. A másik két politikus – Hegedüs Csilla főtitkárhelyettes, a Nőszervezet jelöltje és Antal Lóránt, a Magyar Ifjúsági Értekezlet jelöltje – úgy fogalmazott: az „előkelő helyek” valamelyikére pályáznak.

„Az már biztos, hogy ez a hat jelölt lesz az EP-lista első hat helyén” – mondta az Erdélyi Riportnak az RMDSZ főtitkára, Kovács Péter.

Az EP-választásokon induló pártoknak 32 plusz 10 névből álló jelöltlistát kell benyújtaniuk a választási irodához. Kovács Péter elmondta, a már ismert hat név az RMDSZ Nőszervezete, a MIÉRT, a területi szervezetek és a platformok javaslataival egészül ki. ,,Jelöltjeink az elmúlt években már bizonyítottak, számos eredményt értek el, amelyekre építkezni tudnak majd, emellett pedig olyan személyek is felkerülhetnek az RMDSZ listájára, akik még nem vettek részt az Európai Unió struktúráiban, de szakmájukban sikeresek, akik konkrét, megvalósítható programmal kívánják megszerezni közösségünk bizalmát” – magyarázta.
A jelöltek rangsorolásáról a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) dönt, a jelöltlistát március elsején erősíti meg a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT). Kovács Pétertől megtudtuk: a rangsorolás módjára nincs szabályzat. „Csupán a szokásjog létezik. E szerint a 33 tagú SZÁT előbb arról szavaz, ki kerüljön a lista első helyére. Az kerül az első helyre, aki a legtöbb szavazatot kapta. Ezután a nevét töröljük, és a második helyezettről szavaz a testület, majd ugyanezzel az eljárással a harmadik, negyedik helyezettről” – magyarázta az eljárást a főtitkár. Azt még nem tudni, mikor tartja rangsoroló ülését a SZÁT, csak az a biztos, hogy a március elsejei SZKT-ülés előtt.

Eckstein az első helyre pályázik

Eckstein-Kovács Péter programjának célkitűzéseit a választók közvélemény-kutatások által is mért igényeihez igazította. „Ezek a felmérések világosan mutatják, mit szeretnének az emberek” – magyarázta, de nem részletezte, hogy mire gondolt. Eckstein mindenesetre bízik abban, hogy az EP-lista első helyére kerül. „Reményeimet arra alapozom, hogy ismert, népszerű politikus vagyok, ami egy választási kampányban fontos szempont. Mellettem szól az is, hogy szeretek és tudok kampányolni” – jelentette ki az Erdélyi Riportnak. Hozzátette, a rangsoroló SZÁT-ülésig is kampányolni fog azért, hogy minél előkelőbb helyet foglalhasson el az EP-listán. „Megkeresem a SZÁT tagjait, és megpróbálom meggyőzni őket arról, hogy az én ajánlatom a legmegfelelőbb az RMDSZ számára. Azt fogom hangsúlyozni, hogy van szavazatszerző képességem” – tette hozzá.

 

Még az MPP is beleszólhat Március elsejéig még más kérdésekre is választ kaphatunk. Az RMDSZ jó ideje tárgyalásokban áll az MPP-vel a két politikai szervezet közötti lehetséges együttműködésről, amely EP-választásokra is kiterjedhet. Korábban Biró Zsolt, az MPP elnöke kifejezte azt az igényét, hogy az RMDSZ EP-listájának harmadik helyére a polgári párt jelöltje kerüljön. Azóta a két szervezet kétszer ült le tárgyalni, konkrét eredmény nélkül, ám jelezték, hogy februárban ismét asztalhoz ülnek.

Kovács Péter nyitott kérdésnek nevezte, hogy pontosan mikor, mint ahogy azt is, hogy születik-e olyan együttműködési megállapodás a két szervezet között, amely az EP-lista összetételére is kiterjed.

Az RMDSZ politikusai azért mutatnak hajlandóságot az MPP-vel való egyeztetésre az EP-választások előtt, mert – ahogyan Borbély László politikai alelnök egy sajtótájékoztatón fogalmazott – az EMNP-vel ellentétben „komoly” tárgyalópartnereknek tekintik az egyre kisebb politikai súllyal rendelkező Biró Zsoltékat. Borbély arra hivatkozott: értékelik, hogy a polgári párt a parlamenti választások előtt belátta, indulásával veszélyeztetné az RMDSZ parlamenti jelenlétét, és remélik, hogy nem szeretnék veszélyeztetni a brüsszeli mandátumokat sem. A politikai elnök szerint arra is „van megoldás”, hogy egyezség esetén az MPP jelöltjei is felkerüljenek az RMDSZ-listára. Borbély ugyanakkor komolytalannak nevezte az EMNP-t, mert szerinte a Néppárt sem tudja, mit akar: egyik napról a másikra mást nyilatkoznak, egyszer bejelentik, hogy Tőkés László elindul az EP-választásokon Erdélyben, majd helyesbítenek. Ezért leszögezte: az RMDSZ semmilyen formában nem teszi függővé az EP-listáját az EMNP tervezett lépéseitől. Ezt a szándékot Kovács Péter is megerősítette lapunknak.

Sógor újrafestette a cégért

Sógor Csaba az Erdélyi Riportnak elmondta, programja ugyanaz maradt, amelyet eddig is követett EP-képviselői mandátuma alatt. „Csak kicsit újrafestettem a cégért. Eddig az volt a jelszavam, hogy Erdélyt Európába, most azt mondom, hogy európai Erdélyt” – mondta lapunknak a képviselő. Magyarázata szerint azt kellene elhozni Erdélybe, ami jó Európában: a munkamorált, az infrastruktúrát, a decentralizált rendszert. Programjának négy címszava: kisebbségvédelem, szakpolitikák (gyermekvédelem és munkaügy), külképviselet és civil társadalom az Unióban. „Emellett továbbra is lobbiznék Brüsszelben az erdélyi magyarságért, nem csak úgy, hogy szóvá tesszük a minket ért diszkriminációkat, hanem mindig úgy mutatjuk fel magunkat, mint egy erős, támogatásra érdemes közösséget. Ne tekintsenek bennünket, állandóan panaszkodóknak, segítségre szorulóknak” – fogalmazott a politikus. Az esélyeivel kapcsolatban emlékeztetett: Kelemen Hunor szövetségi elnök már korábban felkérte arra, hogy folytassa munkáját az EP-ben. „Nem jósolhatom meg a SZÁT szavazásának végkimenetelét, de úgy gondolom, az elvégzett munkám alapján az első kettő között van a helyem” – jelentette ki.

 

EMNP: kamikaze akciótól önálló listáig Amióta az RMDSZ elzárkózott a közös EP-lista gondolatától, az EMNP valóban azt a látszatot kelti, hogy nem tudja, mit akar. A Néppárt elnöke,

Toró T. Tibor egy múlt év végi sajtóbeszélgetésen még arról beszélt, tudja, hogy mit nem akar: azt, hogy az erdélyi magyar közösség képviselet nélkül maradjon Brüsszelben.

Akkor elismerte: ha az EMNP független jelöltet támogat, vagy saját listát indít az európai parlamenti választásokon, a független jelölt sem jutna mandátumhoz és a Néppárt sem érné el az 5 százalékos küszöböt, ám szavazatok elvonása révén az RMDSZ-t is megakadályozhatja a küszöb elérésében. Éppen ezért Toró ezt a forgatókönyvet kamikaze akcióhoz hasonlította.
Az utóbbi hetekben már egyre tetszetősebbnek tűnik az EMNP-nek ez a forgatókönyv. A párt országos választmányának elnöke, Zakariás Zoltán január közepén bejelentette: elsősorban a székelyföldi szervezeteik szorgalmazzák azt, hogy ha az RMDSZ-szel nem tudnak kiegyezni közös lista támogatásában, akkor saját jelölteket indítsanak a májusi EP-választáson. Arra hivatkozott, hogy az EMNP-ben már egyre kevesebben tartanák ezt kamikaze akciónak, mert úgy gondolják, van esély mandátumszerzésre. „Számos jelzés érkezett hozzánk arról, hogy a szavazók az elmúlt hónapokban elfordultak az RMDSZ-től” – fogalmazott akkor Zakariás.
Január végén az EMNP elnökségi ülést tartott, amelyen immár nemcsak elméleti lehetőségként, hanem a megvalósíthatóság szempontjából is számba vették az EP-választásokon való részvétel lehetőségét. Bejelentették: azt fontolgatják, hogy önálló jelöltlistát állítsanak, vagy független jelöltként nevezzék be a választási versenybe Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét. Az elnökségi ülésen részt vett Tőkés is, aki kijelentette: „ha más megoldás nincs”, készen áll akár az EMNP jelöltlistáján, akár függetlenként elindulni. Toró T. Tibor már lehetségesnek nevezte az induláshoz szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtését is.

Vincze főleg kisebbségvédelemmel foglalkozna

Vincze Loránt programjának középpontjában is a kisebbségvédelem áll. „Úgy érzem, jó esély van arra, hogy az EP következő mandátumában jelentőset lépjünk előre az európai kisebbségi keretszabályozás megteremtése érdekében. Ez egybeesik az RMDSZ legfontosabb külpolitikai célkitűzésével is” – mondta az Erdélyi Riportnak. A külügyi titkár fontosnak tartja a román többséggel való párbeszédet a jó európai kisebbségvédelmi gyakorlatról, arról, hogyan lehetne elhozni szimbolikusan a dél-tiroli autonómiát a Székelyföldre, a Partiumba, a kulturális autonómia európai modelljét pedig a többi magyar közösségbe. Vinczét a szakpolitikák közül a gazdák érdekeinek képviselete, az európai tudásforrás hasznosítása foglalkoztatja, többek közt a pályázatok területén. Szintén prioritásnak tekinti az erdélyi idegenforgalom támogatást. Esélyeivel kapcsolatban nem kívánt latolgatásokba bocsátkozni. „Az RMDSZ legfontosabb célja, hogy megmaradjon a romániai magyar közösség erős képviselete az Európai Parlamentben, ennek a célnak az elérése elsősorban nem egyénekről szól. A következő cél, hogy akik az EP-ben az RMDSZ-t képviselik, felkészültek legyenek és eredményesen dolgozzanak azokon a területeken, amelyek kiemelten fontosak közösségünk számára. Itt már fontos az emberi tényező, ki, hogyan dolgozott eddig és milyen tervei vannak olyan területekre, ahonnan az erdélyi magyar választók Brüsszelből is várnak megoldást” – jelentette ki.

 

Mi lesz Tőkés sorsa? Toróék bizonytalanságának vélhetően az a legfontosabb oka, hogy Tőkés László maga sem döntötte el, mit akar: a Fidesz EP-listáján indulni – amit megbízható forrásaink szerint felajánlottak számára –, vagy az EMNP listáján, akár függetlenként a Néppárt támogatásával. Az EMNP alelnöke, Benedek Erika az Erdélyi Riportnak elismerte: a volt püspök szándékaitól teszik függővé a párt döntését.
Az alelnök tájékoztatása szerint az EMNP országos választmánya február 22-én dönti el, hogyan viszonyul az EP-választásokhoz. Benedek négy forgatókönyvet vázolt: önálló listával indulnak Tőkés Lászlóval az élen, önálló listával indulnak Tőkés nélkül, Tőkést független indulását támogatják, vagy nem indulnak egyáltalán. Az EMNP védnöke a választmányi ülésen jelenti be szándékait. „Jelentősen leegyszerűsödik a dolgunk, ha már tudjuk, mit szeretne Tőkés László. Mi azt támogatjuk, hogy újabb brüsszeli mandátumhoz jusson” – mondta Benedek Erika. Arra a felvetésünkre, hogy az önálló lista állítását korábban Toró T. Tibor is kamikaze akciónak nevezte, az alelnök kijelentette:

„az az igazság, hogy ebben a helyzetben nincs jó megoldás az EMNP számára”.

Kétségkívül Tőkés Lászlónak is az a szándéka, hogy újabb mandátumhoz jusson, már csak azért is, mert ha még legalább két évet Brüsszelben tölthet, akkor megilleti az EP-képviselőknek járó – tekintélyes összegű – nyugdíj. Az már tavaly felmerült, hogy ezt a célt a Fidesz jelöltlistájára felkerülve érje el, de Budapestről a mai napig nem erősítették meg, hogy ezt a segítséget meg is kapja a magyarországi kormánypárttól. Az Erdélyi Riport úgy tudja, Tőkés az utóbbi hetekben többször is audienciát kért ebben az ügyben a magyar kormányfőtől, de lapzártánkig nem fogadta őt Orbán Viktor.

 



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!