Háromszéki pártfordulás

2014. 02. 17. 19:43

Recseg-ropog az Erdélyi Magyar Néppárt legerősebb megyei szervezete, a háromszéki. Gyengüléséhez hozzájárult, hogy januárban a szervezet egyik alapítója és volt elnöke, NEMES ELÕD az RMDSZ-hez szegődött. A fiatal politikus szerint az EMNP mára elszigetelte magát, a választók és a Fidesz bizalmát is elveszítette. Cseke Péter Tamás nézett körül a háromszéki szervezet háza táján.

 

Az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) elszigetelte magát, nem kínál alternatívát, nincsenek húzóemberei, a párt fellegvárának számító háromszéki szervezet pedig szétesett – ezt nem más állítja, mint a Tőkés László védnöksége alatt álló politikai alakulat Kovászna megyei szervezetének egykori alapítója és elnöke. Nemes Előd már a barikád másik oldaláról, a háromszéki RMDSZ által beindított magyarországi választási regisztrációs szolgálatot vezetőjeként fogalmazta meg ezeket a bírálatokat.
A fiatal háromszéki politikus „átállásának” és az EMNP-vel szemben megfogalmazott bírálatainak hosszas előzménye van. Vezetése alatt a párt Kovászna megyei szervezete (is) leszerepelt a 2012-es parlamenti választásokon, jelöltjeik támogatása meg sem közelítette a rivális RMDSZ politikusaiét. Ez az EMNP országos vezetőségének is csalódást jelenthetett, annál is inkább, mert a 2012-es önkormányzati választásokon a háromszéki szervezet érte el a legjobb eredményeket: két polgármesteri, három alpolgármesteri, 50 önkormányzati képviselői és négy megyei tanácsosi tisztséget nyertek. Nemes Elődöt a tavaly tavaszi tisztújításkor alelnökké fokozták le a megyei szervezetben, illetve megválasztották a sepsiszentgyörgyi EMNP-szervezet vezetőjének. Ekkor kezdődtek a problémák a Toró T. Tibor vezette pártban Háromszéken. Alig egy hónap elnökösködés után ugyanis lemondott a megyei elnöki tisztségről Nemes Előd utódja, Derzsi Sámuel vállalkozó, és az országos vezetőség ideiglenesen Benedek Erika országos alelnököt bízta meg a szervezet irányításával. Ekkor gyorsult fel Nemes Előd eltávolodása az EMNP-től. A politikus múlt év decemberében lemondott a megyei alelnöki, illetve a sepsiszentgyörgyi szervezet elnöki tisztégéről, majd néhány hét múlva, idén január 17-én kiderült: a Kovászna megyei RMDSZ felkérte a magyarországi választási regisztrációs szolgálatának koordinálására. Válaszul Nemes Elődöt kirúgták a pártból és felszólították, hogy mondjon le tanácsosi mandátumáról is.

Toró távolította el? Nemes Előd az EMNP országos vezetőségét okolta a múlt évben történtekért. Szerinte a választások elvesztése után, a tavaly tavaszi tisztújításkor Toró T. Tibor mást támogatott megyei elnöknek, ezért fokozták le őt alelnöknek. „Az elnök már nem én voltam, de a tagság továbbra is hozzám fordult segítségért, hiszen két év alatt így szokták meg, és ez működött is. Ez feszültségekhez, belső ellentétekhez vezetett. A jelenlegi megyei elnököt (Benedek Erika - szerk. megj.) a tagság több mint fele nem ismeri, életében nem látta. Toró számára is idegesítő helyzet volt ez, hiszen bizalmi emberét nem tudhatta biztos helyzetben, amíg én alelnökként ott voltam” – indokolta a múlt héten a Transindexnek adott interjúban eltávolodását egykori pártjától.
A háromszéki szervezetben történtek témája volt a Toró T. Tibor által Kolozsváron tartott múlt év végi sajtóbeszélgetésnek is, amelyen az Erdélyi Riport munkatársa is részt vett. Addigra szárnyra kaptak olyan hírek is, hogy Nemes Elődnek kétes pénzügyei miatt kellett távoznia. A pletykák arról szóltak, hogy a fiatal politikus a háromszéki demokrácia központok működtetésére szánt magyarországi támogatásokat térített el. Ezt az Erdélyi Riport kérdésére határozottan cáfolta Toró. A háromszéki tisztújítások kapcsán pedig arról beszélt: „nagyon megbízik” a szervezet élére került Benedek Erikában, akit tehetséges szakpolitikusnak nevezett.

Nemes Előd városi tanácsos maradna

Nemes Előd a 2012-es önkormányzati választásokon az EMNP színeiben szerzett tanácsosi mandátumot Sepsiszentgyörgyön. Tavaly decemberben a városi szervezet elnöki tisztségéről történő lemondásával egy időben a tanácsosi mandátumától is megvált, és ezt írásban is közölte a párttal. Csakhogy januárban meggondolta magát. Amikor munkát vállalt az RMDSZ-ben, úgy döntött, mégis megtartaná a mandátumát. Arra hivatkozott, hogy tavalyi írásbeli lemondása csak szándéknyilatkozat volt, és azért érdemesült a mandátum megőrzésére, mert a legutóbbi önkormányzati választásokon egymaga 3500 ezerrel több szavazatot kapott, mint az EMNP tanácsosi listája. Pártja többszöri felszólítása ellenére ezért kijelentette: az önkormányzati képviselőtestület tagja kíván maradni, ha kell, akkor bírósági úton kívánja elérni ezt a célt. Bejelentette: mandátuma megőrzéséért egyfajta bizalmi szavazást is kér, vagyis aláírást gyűjt a néppárt tagságától, hogy támogatják-e vagy sem tisztsége megőrzését az önkormányzatban.


Bírálatok áradata Nemes Előd az RMDSZ felajánlásának elfogadása előtt nem bírálta az egykori pártját. Idén január közepétől azonban offenzívába kezdett, a sajtóban az EMNP háromszéki szervezetének széteséséről beszélt. Kijelentését alátámasztotta, hogy akkor jelentette be átállását az RMDSZ-be a párt egyik gidófalvi tanácsosa, Váncsa Jenő vállalkozó, és elterjedtek a hírek, hogy távozik Jakabos Janka, a Mikó Imre Terv országos koordinátora is.
Talán ezen is felbátorodva Nemes Előd egy múlt heti sajtótájékoztatón bírálatok áradatát zúdította egykori pártjára. Többek között kifejtette, hogy míg az RMDSZ és az MPP együttműködik és az SZNT-vel is jó a viszonyuk, addig a Néppárt magára maradt, pedig elnöke, Toró T. Tibor megígérte a Fidesznek, hogy integrálja az MPP-t és egyesíti az ellenzéket. „Ez nem sikerült” – jelentette ki. A politikus szerint hiba volt a Néppárt részéről, hogy a Székelyek Nagy Menetelésén erőltették a pártlogó használatát, és ezzel magukra haragították a Székely Nemzeti Tanácsot. „És hol van a Mikó Imre terv, amivel hitegettük az embereket? Nincsen elég húzóembere a pártnak, Toró T. Tibor pártelnököt két évtized aktív politizálás után az erdélyi magyarok fele sem ismeri a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet felmérése szerint. Kivel akarunk győzni?” – sorolta kifogásait Nemes Előd. Szerinte a Néppártnak nem az RMDSZ vagy az MPP ellen, hanem ezek mellett kell alternatívát kínálnia az erdélyi magyarok gondjainak megoldására. Rámutatott: 2014 sorsdöntő év az EMNP életében, hisz három komoly erőpróbára kerül sor idén. Szerinte azért van esély mindhárom esetben a bukásra, mert az országos vezetőség zsákutcába vezette a szervezetet.

„Elszigetelődtünk és partnerek nélkül maradtunk egy olyan erőtérben, ahol még a tisztes helytálláshoz is társakra lenne szükség. Ezért pecsételődik meg idén a párt sorsa. Nem a mezei harcosok, nem a gerébek vagy az elődök rontották el, hanem a Néppárt országos vezetősége” – fejtegette.

Nemes Előd szerint egyre világosabban látszik, hogy az EMNP már nem a Fidesz kizárólagos stratégiai partnere Erdélyben. Körvonalazódik ugyanis a Fidesz–RMDSZ, RMDSZ–MPP együttműködés a magyarországi és az EP-választások sikere érdekében. Ez azt is jelenti szerinte, hogy a Fidesz nem teljesen elégedett az EMNP munkájával, sőt, beismeri, hogy az RMDSZ jobban teljesít. Nemes Előd emlékeztetett rá, hogy Toró T. Tibor korábban kamikaze akciónak tartotta az önálló indulást az EP-választásokon. Szerinte az induláshoz szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtése komoly erőpróba lesz. Ugyanakkor csodának tartaná, ha Tőkés László úgy döntene, hogy függetlenként indul Erdélyben. „És ki fogja összegyűjteni a Tőkés induláséhoz szükséges 100.000 aláírást?” – tette fel a kérdést.
Megítélése szerint az EMNP ezer fős háromszéki tagságának 60 százaléka lemorzsolódott, már nem aktív tagja a szervezetnek. Ez abból is látszik, hogy legutóbbi sepsiszentgyörgyi közgyűlésen a 200 tagból alig 22-en vettek részt, mutatott rá Nemes Előd, aki kifogásolta, hogy a párt vezetői magukra hagyták választott önkormányzati tisztségviselőiket is, nem tartják velük a kapcsolatot, nem segítik munkájukat.

Benedek Erika nem akar polémiát Az EMNP háromszéki vezetője, Benedek Erika szerint szó sincs arról, hogy szétesne a párt Kovászna megyei szervezete. Az Erdélyi Riportnak elmondta, tavaly óta valójában csak egyetlen politikusuk, Váncsa József hagyta ott őket.

„Nemes Előd pillanatnyilag az RMDSZ kötelékeiben dolgozik, az a feladata, hogy amit létrehozott, azt szétszedje. Nem akarok vele polémiába kerülni, mert az EMNP érdeke, hogy ez a konfliktus minél hamarabb lezáruljon.”

Emlékeztetett arra, hogy az EMNP háromszéki elnöksége januárban megvonta Nemestől a politikai bizalmat, és arra kérték, hogy mindenféle tisztségéből mondjon le, mert erkölcsileg összeegyeztethetetlenné vált az EMNP értékrendjével.
Szerinte az EMNP háromszéki szervezetei jelenleg jobb állapotban vannak, mint amilyen állapotban a volt megyei elnök tavaly hagyta ezeket. „Ezért nem látom, hogy miért ne tudnánk megszervezni az aláírásgyűjtést akár Tőkés László indulásának támogatására is” – mondta Benedek Erika.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!