Omlik-bomlik a PD-L

2012. 04. 24. 11:12

Szinte hetente veszíti el egy-egy fontosabb önkormányzati tisztségviselőjét vagy parlamenti képviselőjét a Demokrata-Liberális Párt, és a választások közeledtével a nagyobbik kormányzó alakulat fogyatkozása felgyorsulni látszik. A PD-L eddigi veszteségeit CSEKE PÉTER TAMÁS foglalta össze az Erdélyi Riport 2012/14. számában.

„Senkit sem érdekel már Traian Bãsescu véleménye. Mindenki menekül, menti a bőrét, ahogy csak tudja” – így jellemezte az egykori alakulatában, a Demokrata-Liberális Pártban (PD-L) uralkodó állapotokat Iulian Urban jelenleg független szenátor. A politikusnak korábban, az országos tüntetéshullám idején tett kijelentései miatt távoznia kellett a PD-L-ből, ami csökkenti szavainak hitelességét, de az utóbbi hetek eseményei kétségkívül őt igazolják.

Boc végével kezdődött Románia nagyobbik kormányzó pártja valóban a bomlás jeleit mutatja. A folyamat talán már februárban, Emil Boc akkori miniszterelnök lemondásakor beindult. Miután ugyanis Mihai Rãzvan Ungureanu átvette a kormányfői tisztséget, rövidesen nyilvánvalóvá vált: addigi hatalma jelentős részét elveszítette a PD-L. Az új miniszterelnök komolyan vette azt az ígéretét, hogy nem enged a politikai nyomásnak, önjáróan cselekszik, és nem kezeli pártkasszaként az állami költségvetést. RMDSZ-es források a Riportnak megerősítették: Ungureanu valóban az ajtót becsapva viharzott ki a koalíció üléséről, amikor a kormánypártok vezetői pénzt követeltek tőle polgármestereik számára. Ez gondolkodóba ejthette elsősorban PD-L központi támogatásokban reménykedő önkormányzati tisztségviselőit: már nem érdemes Emil Bocék mellett maradni. Menekülési szándékukat megerősítették a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok (lásd keretes írásunkat) is.

A második ember volt az első A bomlás első látványos jele Sorin Frunzãverde távozása volt. A PD-L első alelnöke („papíron” a második embere), Krassó-Szörény megye tanácselnöke a Nemzeti Liberális Pártba (PNL) lépett be, és közölte, hogy az ellenzéki Szociál-Liberális Szövetség (USL) színeiben pályázza meg újra a közelgő helyhatósági választásokon ugyanazt az önkormányzati tisztséget. Távozását a politikus nem indokolta meg egyértelműen: a rendőrállam kialakulásának veszélyéről beszélt, a pénzügyi decentralizációt hiányolta, illetve sérelmezte, hogy kongresszusa óta a PD-L-ben „nem történt semmi”. Tény, hogy Frunzãverdét az ellenzék tárt karokkal fogadta, a liberálisok még a PNL egyik országos alelnöki székét és elígérték neki. Mint ahogy az is tény, hogy a PD-L-t alaposan megrengette egykori főideológusának dezertálása. Erősödtek azok a hangok, amelyek rendkívüli kongresszus összehívását sürgették, többen, mint például Mihaela Popa országos alelnök, Emil Boc fejét követelték. Frunzãverde távozásának következményeit Cezar Preda képviselő így foglalta össze: „a párt elképzelhetetlenül nehéz helyzetbe került”. Emil Boc a történteket megpróbálta azzal elintézni, hogy leárulózta egykori harcostársát, és összezárásra buzdította az „igazi PD-L-seket”. Ezzel végül csak azt tudta elérni, hogy Mihaela Popa kilépett a párt elnökségéből.

Egy ide, egy oda Távozásakor Frunzãverde azt ígérte, vele tart a PD-L 38 Krassó-Szörény megyei polgármestere, s bár ez végül nem történt meg, példáját rövidesen egy másik tanácselnök követte. A PD-L egyik fellegvárának számító Neamþ megye önkormányzati vezetője, Vasile Pruteanu szintén a PNL-be iratkozott be, és ugyancsak az USL színeiben pályázza meg ismét a tisztséget. A politikus ezt a gesztusát szűkszavúan azzal indokolta, hogy csak így látja megvalósíthatónak megyei tanácselnöki projektjeit. A PD-L megyei szervezetének elnöke, Gheorghe ªtefan szerint azt elmulasztotta hozzátenni, hogy „egy neves liberális ügyvéd segítségével csak így tud megszabadulni a nyomozóhatóságoktól”. A Pinalti néven ismert politikus arra utalt, hogy Pruteanu ellen az ügyészség vizsgálódik, mert lányának cégei sorra megrendelést nyernek az önkormányzat által kiírt közbeszerzési eljárásokon. A két megyei tanácselnök mellett az utóbbi napokban a PD-L elveszítette egy további fontos önkormányzati politikusát: Darius Vâlcov slatinai polgármestert, a párt Olt megyei szervezetének elnökét is. Az eltérés csak az, hogy az elöljáró nem a liberálisokhoz, hanem a szociáldemokratákhoz iratkozott be, és az USL támogatásával indul újra a tisztségért a választásokon.

A szenátus már elveszett Nem kellett sokat várni arra, hogy a PD-L parlamenti frakciói is megfogyatkozzanak. Gheorghe Ciobanu Temes megyei képviselő és alsóházi frakcióvezető-helyettes is bejelentette, kilép a pártból. A honatya nem indokolta meg döntését, és az sem világos még, mi lesz politikai karrierjének következő állomása, de valószínűsíthető, hogy a következő hetekben példáját más PD-L-s képviselők és szenátorok is követni fogják. Ezt megerősítette a párt egyik legtekintélyesebb politikusa, a szenátusi házelnök Vasile Blaga is. „Ciobanut követik majd mások is, érzésem szerint Temes megyéből” – jelentette ki. Ha Blaga szavai beigazolódnak, abba nemcsak a PD-L roppanhat bele, de veszélybe kerülhet a jelenlegi kormány parlamenti többsége is. A koalíció a szenátusban tulajdonképpen már el is veszítette hatalmát. A felsőházban a kormánypártok és az ellenzék tökéletes egyensúlyba kerültek egymással: mindkét oldal egyaránt 66 mandátummal rendelkezik. A mérleg nyelve a független Mircea Geoanã szenátor, aki egyelőre azt ígéri, hogy egyik oldal mellett sem kötelezi el magát.

Predát elprédálják Az már csak hab a tortán, hogy a PD-L ha nem is alapemberét, de az egyik legemblematikusabb politikusát is elveszítheti. Cristian Preda még csak nem is önként távozna Emil Bocék mellől, hanem kitennék a szűrét. A PD-L elnöksége már megszavazta az európai parlamenti képviselő kizárására vonatkozó javaslatot. Párttagságának megvonását Silviu Prigoanã, a bukaresti szervezet főpolgármester-jelöltje indítványozta, miután Preda kerek perec kijelentette: nem támogatja majd a választásokon. A PD-L elnöksége könnyű szívvel karolta fel a politikus-üzletember javaslatát. Az egyetemi tanárból elnöki tanácsadóvá, majd EP-képviselővé lett Cristian Preda ugyanis egyre kényelmetlenebbé vált: hetente bírálta interjúkban vagy blogján valamiért a párt vezetőit. Preda volt az, aki tavaly alkalmatlannak minősítette Emil Bocot a kormányfői tisztségre; szintén ő volt az, aki reformokra, megtisztulásra intette a PD-L-t, s nem titkolta csalódottságát akkor sem, amikor a bukaresti szervezet Silviu Prigoanãt, a bulvárlapok címoldalának rendszeres szereplőjét szavazta meg főpolgármester-jelöltnek. A politikus sorsáról még nem született végső döntés, kizárásáról a PD-L országos tanácsának kell döntenie, de sokatmondó az a tény, hogy mindeddig csak EP-képviselőtársa, Monica Macovei állt ki mellette.

Bãsescu hallgat Nem tudni, hogy igaza van-e Iulian Urbannak abban, hogy a PD-L-ben már senki sem ad Traian Bãsescu véleményére. Az államfő ugyanis egyelőre egyetlen alkalommal sem nyilvánított véleményt az egykori pártjában uralkodó állapotokról. Emlékezetes azonban egy korábbi kijelentése: ha még ő lenne a PD-L elnöke, maga is rég kirúgta volna egykori bizalmasát, Cristian Predát.



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!