Elstartolt a brüsszeli futam

2014. 04. 29. 12:24
Az európai parlamenti választási kampány első napjaiból ítélve nem úgy tűnik, hogy a román politikusokat különösebben érdekelné a május 25-i szavazás tétje, és ennek az RMDSZ csak a nyertese lehet. A román pártok háza táján Cseke Péter Tamás nézett körül.

Az európai parlamenti (EP) választások kampányának első napján, április 25-én alig volt nyoma annak, hogy hivatalosan megkezdődött a román pártok korteskedése a brüsszeli mandátumokért. A választási plakátok számára fenntartott hirdetési felületek csupaszon álltak, és a média híradásaiban is ritkán hangzott el a kampány szó. Jellemzően éppen az a politikus mentette meg a napot az általános érdektelenségtől, akinek az alkotmány tiltja a kampányolást: Traian Bãsescu államfő, aki az EP-választások tétjéről beszélve az európai baloldal győzelmének rémével riogatta a romániai szavazókat (lásd keretes írásunkat).
A román pártok közönyének egyik magyarázata az lehet, hogy fölösleges pénzkidobásnak tartják az intenzív kampányolást, öt évvel ezelőtt ugyanis a választóknak alig több mint egynegyedét sikerült urnákhoz csábítani az EP-választások napján. Bár a legfrissebb felmérések szerint a megkérdezettek több mint 60 százaléka biztos vagy majdnem biztos abban, hogy május 25-én szavazni fog, ez egyelőre csak szándékot jelez: szociológusok szerint a romániai részvétel távolról sem fogja elérni az EU-átlagnak jósolt 40 százalékot. Ennek az általános érdektelenségnek az RMDSZ lehet az egyedüli nyertese, mert ha a szavazói az eddigi gyakorlatnak megfelelően országos átlagon felüli arányban járulnak urnákhoz, a szövetség akár három mandátumot is szerezhet. Az RMDSZ emiatt az egyetlen romániai politikai szervezetnek tűnik, amely komolyan veszi a kampányt: jelöltbemutató nagygyűlését már egy hónapja megtartotta, jelöltjei pedig a hivatalos kampány kezdete előtt egy nappal korteskörútra indultak (lásd keretes írásunkat).

Bãsescu indította az EP-kampányt

Nem az európai témák uralják a romániai közbeszédet, de téved, aki azt hiszi, hogy az EP-választásoknak nincs tétjük Románia számára – figyelmeztetett Traian Bãsescu a választási kampány első napján. A legutóbbi EP-választásokon Romániában alig 27 százalékos volt a részvétel, a 43 százalékos európai átlaggal szemben – mutatott rá az államfő. Úgy vélte, a politikusok felelőssége, hogy megértessék a szavazókkal az EP-választás tétjét, és a közvélemény figyelmét az európai témákra irányítva növeljék a polgárok részvételi kedvét.Bãsescu szerint kiemelten fontos kérdés az ország mielőbbi felvétele a schengeni övezetbe, a Moldovai Köztársaság európai integrációja, és az úgynevezett Együttműködési és Értékelési Mechanizmus, amelynek keretében az Európai Bizottság (EB) a román igazságszolgáltatás reformját követi figyelemmel. Hozzátette: az EP-választás eredményén múlik, hogy néppárti vagy szocialista elnöke lesz az EB-nek. A néppárti Bãsescu bírálta a szocialisták által EB-elnöknek jelölt Martin Schulz Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalását és megjegyezte: a moldovai társulási egyezményhez is nehezen lehetett megszerezni az EP szocialista frakciójának támogatását. Válaszul Titus Corlãþean külügyminiszter a kampányba való beavatkozással vádolta az államfőt, és „szégyentelen ködösítésnek” minősítette azt a támadást, amelyet az elnök intézett a szocialisták által EB-elnöknek jelölt Schulz ellen.

A baloldal tarolhat Románia 32 képviselőt küld a május végén megújuló Európai Parlamentbe, ezekre a helyekre 15 párt és nyolc független jelölt pályázik. Labdába szinte biztos, hogy csak a parlamenti pártok rúghatnak. Egy április eleji felmérés szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) közös listájának jelöltjei a mandátumok felét, 16 parlamenti helyet szerezhetnek meg. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) hat, a Demokrata Liberális Párt (PDL) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) négy-négy, az RMDSZ pedig két mandátumra számíthat.
Az EP-szavazólap elején az a hat párt található, amelyiknek jelenleg is van EP-képviselője – az RMDSZ a harmadik helyre került –, utánuk 9 EP-képviselet nélküli párt, majd a nyolc független jelölt következik. A választási kampányban jelöltenként legfeljebb 2,125 millió lejt szabad költeni, a kampányfinanszírozást pedig a választási hatóság utólag ellenőrzi. Egy teljes listát indító romániai párt tehát nem költhet többet 68 millió lejnél EP-kampányára. A kampány május 24-én reggel 7 órakor, vagyis a szavazóhelyiségek megnyitása előtt 24 órával ér véget, mert a voksolást egynapos kampánycsend előzi meg. Az uniós ajánlás ellenére az EP-voksolás napján időközi parlamenti választásokat is tartanak hat választókerületben. Az ország 42 megyéje közül kilencben helyhatósági választást is szerveznek.

Kampánykörúton az RMDSZ jelöltjei

Az RMDSZ az erdélyi magyarság értékeit akarja Brüsszelbe vinni, és uniós támogatást akar szerezni a közösség törekvéseihez – mutattak rá a szövetség EP-jelöltjei, akik a választási kampány hivatalos kezdése előtti napon három különböző helyszínről – Winkler Gyula Vajdahunyadról, Sógor Csaba Csíkkarcfalváról, Vincze Loránt Marosvásárhelyről – kezdte az egyhónapos kampányt. Mindhárom jelölt azt hangsúlyozta: a román képviselők nem fogják az erdélyi magyarok érdekeit képviselni Brüsszelben, ha az RMDSZ nem éri el, vagy alig haladja meg az ötszázalékos küszöböt. A közösség autonómiatörekvéseihez, az egyéni kisebbségi jogok érvényesítéséhez az erdélyi magyarság csak úgy szerezhet brüsszeli „hátszelet” ha erős képviseletet küld az uniós parlamentbe – hangoztatták az RMDSZ EP-jelöltjei. Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ aradi kampányindító rendezvényén azt mondta: az erdélyi magyaroknak ott kell lenniük az EP-ben, mert Brüsszelben olyan döntések születnek, amelyek befolyásolják a közösség életét. „Az európai parlamenti választás elsősorban rólunk szól, nem az Európai Unióról. Ez a választás az erdélyi magyarok jelenéről és jövőjéről szól” – jelentette ki. Beszédében rámutatott: az Európai Unió nem csodafegyver, nem olyan gyógyszer, amely mindenre jó. De még mindig a legjobb gyógyszer azokra a lehetséges betegségekre, amelyek fenyegethetnek egy adott közösséget, például az erdélyi magyarságot – vélekedett az RMDSZ vezetője. Kifejtette: az EP-választás egyfajta népszámlálás is. „Annyian vagyunk, ahányan szavazunk, a politikai véleménynyilvánítás pillanatában, május 25-én, annak a szava számít, aki elmegy szavazni. Remélem, sokan leszünk!” – zárta aradi beszédét a politikus.

PSD-szlogen: az USL tovább él Az EP-választás igazi tétje a román pártok számára a november végi államfőválasztás előtti politikai erőviszonyok letisztulása. Amint azt az Erdélyi Riport előző lapszámában megírtuk, az elemzők arra számítanak, hogy május 25-e után végre már tudni lehet, kik indulnak majd eséllyel az elnöki mandátumért. Nem véletlen, hogy a baloldali PSD+PC+PUR árpilis 26-i kampányindító nagygyűlésén Victor Ponta pártelnök-kormányfő nem európai uniós témákról, hanem – a küldöttek üdvrivalgása közepette – arról beszélt: ha a párt és szövetségesei is akarják, akkor indul az államfőválasztáson. A PSD+PC+PUR még a választási plakátjaira is becsempészte azt a belpolitikai üzenetet, hogy a Traian Bãsescu legyűrésére született korábbi Szociál-Liberális Szövetség (USL) még mindig él – csakhogy most már a liberálisok nélkül.
A baloldal jelöltlistájának egyetlen meglepetése Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter, aki a második helyre került. Az első helyen az a Corina Creþu áll, aki a PSD alelnöke volt 1992-1996, illetve 2000-2004 között; Ion Iliescu volt államfő mandátuma idején az elnöki hivatal szóvivője, 2007 óta EP-képviselő. 2013-ban a Románia Csillaga érdemrend birtokosaként ő kezdeményezte, hogy az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság minősítse méltatlannak Tőkés László EP-képviselőt az állami kitüntetésre, mivel szerinte Tőkés nacionalista és revizionista kijelentéseket tett. A baloldali választási szövetség a harmadik helyre Cãtalin Ivan EP-képviselőt, a párt szóvivőjét rangsorolta. A listára a PC és az UNPR egy-egy jelöltje is felkerült, a Victor Ponta szerinte „még megszerezhető, de nem biztos befutó” 14. és 15. helyre.

Elveszítheti pártelnökségét Antonescu A PNL esetében elsősorban az a tét, hogy a párt élén marad-e Crin Antonescu. A politikus korábban közölte, hogy lemond, ha a liberálisok nem érnek el a választásokon legalább húsz százalékot. A PNL jelöltlistáját Norica Nicolae vezeti, aki jelenleg is európai parlamenti képviselő. Az EP-ben nyújtott teljesítményével nem emelkedik ki az átlagból, ritkán hallatta hangját Brüsszelben. A lista második helyén a pártelnök, Crin Antonescu felesége, Adina Vãlean következik, a harmadik helyen pedig újabb politikus-feleség, Ramona Mãnescu, a PNL főtitkára, Rareº Mãnescu neje áll.
A második legnagyobb ellenzéki párt, a PDL képviselőlistája semmilyen meglepetést nem hozott. Ez az egyetlen román alakulat, amelynek jót tett, hogy nem változtatott különösebben a jelöltjein. Az első két helyen ugyanis két rutinos politikus, Theodor Stolojan volt kormányfő és Monica Macovei egykori igazságügyi miniszter áll, akik nagy tekintélynek örvendenek Brüsszelben. Az összképet azonban meglehetősen rontja a lista hatodik helyét elfoglaló Orest Onofrei. A politikus az elmúlt tíz évben egymás után cserélgette a pártokat. Neve arról is ismert, hogy 2002-ben gyorshajtás következtében elütött egy nyolc éves gyermeket, aki belehalt sérülésébe. A KRESZ-ben hozott módosítások következtében Onofreit 2007-ben felmentették.
Az államfő által védnökölt PMP esetében nem az a meglepetés, hogy ki került fel, hanem az, hogy ki nem került fel a jelöltlistájára. Szinte mindenki arra számított ugyanis, hogy e párt színeiben próbál majd mandátumot szerezni az elnök kisebbik lánya. Elena Bãsescu öt éve függetlenként, ám a PDL hathatós segítségével jutott be az EP-be, ahol tavaly a legtevékenyebb romániai képviselő volt. Időközben a PDL-ből kilépett és beiratkozott a PMP-be, majd váratlanul bejelentette: nem indul a választásokon, mert nem szeretné, hogy nepotizmussal vádolják a pártot. Listavezetői azért így sem ismeretlen nevek: az első helyre Cristian Preda EP-képviselő, a harmadikra Teodor Baconschi volt külügyminiszter került.

Megéri EP-képviselőnek lenni

Az európai parlamenti választásoknak a jelöltek számára van egy igen személyes tétjük is, ha ugyanis brüsszeli mandátumhoz jutnak, akkor bruttó havi járandóságuk 7.957 euró lesz. Egy hónapban egy EP-képviselő 4.467 eurós napidíjat vehet fel, ez napi 304 eurót jelent a parlament hivatalos munkanapjaira leosztva. Emellett 4.300 euró áll egy EP-képviselő rendelkezésére „általános költségekre”, 4.868 euróért utazhat származási országa és az Európai Parlament két „munkapontja” (Brüsszel és Strassbourg) között, és 21.209 eurót oszthat szét asszisztensei, egyéb munkatársai között. Mindent összeadva egy EP-képviselő havonta 43.185,82 eurójába kerül az európai adófizetőknek.

„Loch Ness-i szörnytől” a független színészig A kampány előtt a Nagy-Románia Párt (PRM) azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az alakulat nevében két jelöltlistát is megpróbáltak bejegyezni. Az egyiket Corneliu Vadim Tudor, akit egy általa szabálytalannak tekintett kongresszuson tavaly leváltottak a párt éléről. A másikat a zendülők elnöke, Gheorghe Funar, Kolozsvár egykori polgármestere. A BEC eredetileg mindkét PRM-listát elutasította: Vadim Tudorét formai szabálytalanságokért, Funarét pedig azért, mert a pártjegyzékben nem ő szerepel pártelnökként. Vadim Tudor jelöltlistája leadásakor úgy fogalmazott: „olyan lenne a PRM nélkülem, mint Loch Ness a szörny nélkül”. A bíróság végül csak a „szörny” listáját fogadta el, Funar óvását elutasította.
A PRM-nek az EP-választás az utolsó esélyt jelentheti arra, hogy ne tűnjön el végleg a politikai süllyesztőben. Az 1990-ben alakult, szélsőségesen nacionalistának minősített párt 2008 óta nem jutott be a parlamentbe, de a pártelnök Vadim Tudornak 2009-ben sikerült EP-mandátumot szereznie oly módon, hogy maga mellé vette Gigi Becali népszerű futball-mecénást, a Steaua labdarúgócsapat szponzorát. A juhpásztorból lett milliárdos nem szeretett Strasbourgba járni, rengeteg hiányzása is volt, ezért úgy döntött: hazatér. Előbb a parlament képviselőjévé választatta magát 2012-ben, majd tavaly a rahovai börtönbe költözött, ahol korrupcióért kiszabott három és fél éves börtönbüntetését tölti. Becali helyett tavaly januárban Dan Zamfirescu, a Securitate – az egykori kommunista titkosszolgálat – volt tisztje került a PRM-listáról az EP-be. Õ azzal keltett feltűnést, hogy kizárólag igennel szavazott, akár egymásnak ellentmondó ügyekben is, legyen szó a dohányzás korlátozásának feloldásáról vagy drasztikus szigorításáról. Ezt a Der Spiegel derítette ki az EP-statisztikáiból októberben, hozzátéve, hogy Zamfirescu, az igenember fáradozása nem volt hiábavaló, mert nyolcezer eurós alapfizetése mellett hűséges jelenlétéért napi százötven euró üléspénzben is részesült.
A függetlenek közül mindössze Mircea Diaconu volt liberális szenátor jelöltsége jelent meglepetést. Az ismert színész indulását előbb elutasította a központi választási iroda, mert az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség szerint összeférhetetlen tisztségeket halmozott a parlamenti mandátuma alatt. Diaconu megfellebbezte a döntést és nyert.




Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!