„Lefokozták” a Kolozsvári Magyar Napokat

2012. 03. 11. 16:24

Nem tekinti a hivatalos városnapokkal egyenrangúnak a kincses város önkormányzata a Kolozsvári Magyar Napokat, így nem szavazta meg a kiemelt eseményeknek járó támogatását. László Attila RMDSZ-es alpolgármester és Gergely Balázs főszervező a választások közeledtével magyarázza a döntést, a román tanácsosok pedig mentegetőznek. A felek álláspontját Cseke Péter Tamás ütköztette az Erdélyi Riport 2012/7. számában.

„A magyar kultúra nem része a kolozsvári kultúrának? A magyar kultúra nem jogosult támogatásra?” – ezekkel a szavakkal vezette fel a kincses város önkormányzatának február 14-i ülésén Molnos Lajos azt a javaslatát, hogy az idén harmadszorra megrendezendő Kolozsvári Magyar Napokat a helyi tanács tekintse kiemelt rendezvénynek, és a rangjához méltóan támogassa is a költségvetésből. Az RMDSZ-es tanácsos azt a határozattervezetet módosította volna, amellyel 400 ezer lejt különítettek el a helyi büdzséből a hivatalos városnapok, Románia nemzeti ünnepe és a szilveszteri ünnepély költségeire. Molnos azt indítványozta: a három rendezvényre szánt összeget növeljék 465 ezer lejre, és ebből 65 ezer lejt utaljanak a Kolozsvári Magyar Napok támogatására. Az RMDSZ-es tanácsos azt a megoldást is elfogadta volna, hogy maradjon meg a 400 ezer lej, de ebből jusson a Kolozsvári Magyar Napoknak is.

A javaslatot testületileg leszavazták a román pártok tanácsosai. Radu Moisin megbízott polgármester arra hivatkozott: Molnos javaslata „nem időszerű”, mivel a májusi hivatalos városnapoknak van magyar vonatkozásuk, és a Kolozsvári Magyar Napok más forrásokból is szerezhet támogatást, nem csak a városi önkormányzattól. Claudia Anastase szociáldemokrata tanácsos pedig megjegyezte: „nem lenne jó, ha a város teljes lakosságát célzó, kiemelt események sorába etnikai színezetű rendezvényeket emelne be az önkormányzat”.

Így történhetett meg, hogy miközben a szatmárnémeti önkormányzat tavaly (is) kiemelt rendezvényként 35 ezer lejjel támogatta a Partiumi Magyar Napokat, a Kolozsvári Magyar Napok legfeljebb a „futottak még” kategóriában számíthat pénzre a város büdzséjéből.

László Attila: választási év van Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere, László Attila a történteket az Erdélyi Riportnak úgy kommentálta: a román pártok tanácsosai „megijedtek a saját árnyékuktól”, mert választási év van. Magyarázata szerint Molnos Lajos javaslata mögött az állt, hogy a Kolozsvári Magyar Napokat a hivatalos városnapokkal egyenrangúnak ismerje el az önkormányzat. „Az RMDSZ azt szerette volna, hogy az önkormányzat ne csak nyilatkozatok szintjén támogassa a multikulturalizmust, Kolozsvár etnikai sokszínűsége mutatkozzék meg a város költségvetésében is” – mondta az alpolgármester. László szerint a román tanácsosok ellenérvei nevetségesek. „Olyasmi is elhangzott, hogy ne tegyük egy kalapba a nemzeti ünnepen tervezett állófogadást a magyar napokkal. Nem merték felvállalni azt, hogy a magyar napok ma már a város egyik büszkesége” – jelentette ki az elöljáró.

Gergely Balázs: nem volt meglepetés A Kolozsvári Magyar Napok főszervezőjét nem lepte meg az önkormányzat hozzáállása. „Számítottunk arra, hogy a jelenlegi kolozsvári városvezetés, a különböző frakciók tagjai elutasítanak egy ilyen indítványt. A tanácsosok többsége alapjáraton is ilyen, ám most választási év van, s rettegnek attól, nehogy gesztust tegyenek a magyar közösség irányába, mert úgy vélik, a szavazók ezt büntetnék” – nyilatkozta az Erdélyi Riportnak Gergely Balázs. Szerinte az önkormányzat gesztusa a testületet minősíti. „Aki kint volt a rendezvényeinken, maga is tapasztalhatta: a magyar napok az utóbbi évtizedek legnagyobb kulturális rendezvénysorozata Kolozsváron, a résztvevők, látogatók számában a hivatalos városnapokat messze felülmúltuk” – mondta a főszervező. Tájékoztatása szerint a Kolozsvári Magyar Napok tavaly is, tavalyelőtt is pályázott a városi tanácsnál, és 2011-ben kereken 2 ezer lejjel támogatta az önkormányzat a rendezvénysorozatot. „Ez nagyon kis hozzájárulás volt a teljes költségvetésünkhöz, ettől függetlenül mi a polgármesteri hivatalt kiemelt támogatóként tüntettünk fel a plakátjainkon” – emlékeztetett. Gergely megjegyezte: a magyar napok szervezői nemcsak deklaratív módon, hanem valós gesztusokkal tettek azért, hogy a kolozsvári románság is magáénak érezze ezt a rendezvénysorozatot. „Első pillanattól az volt a célunk, hogy bemutassuk a magyar kultúrát a város lakosságának. Úgy éreztük, ezt a kolozsvári románság értékelte, szép számban vettek részt a rendezvényeinken” – mondta Gergely Balázs.

Remus Lãpuºan: ez így van rendjén A szociáldemokrata tanácsosok frakcióvezetője, Remus Lãpusan az Erdélyi Riport kérdésére hangsúlyozta, a PSD-s tanácsosok nem kifogásolták azt, hogy a városi költségvetésből támogassák a Kolozsvári Magyar Napokat, és az önkormányzat ülésén „csupán procedurális okból” szavazták le Molnos Lajos javaslatát. „Mi soha sem kértük azt, hogy a magyar napoknak ne jusson a város büdzséjéből. Csupán azt indítványoztuk, hogy ne a nemzeti ünnepre, a szabadtéri szilveszterre és a hivatalos városnapokra elkülönített összegből támogassuk a rendezvénysorozatot, hanem a költségvetés egy másik fejezetéből” – magyarázta. Tanácsostársa, Claudia Anastase ülésen elhangzott kijelentése ellenére elhárította azt a felvetésünket, hogy ezek szerint a PSD „etnikai színezetűnek”, a hivatalos városnapokkal nem egyenrangúnak tekinti a magyar napokat. „A románok és a magyarok számunkra Kolozsvár egyenrangú lakosai. Procedurális okok miatt gondoltuk úgy, hogy a magyar napokat ne keverjük a hivatalos városnapokkal” – jelentette ki. Többszöri rákérdezésünkre sem részletezte, melyek voltak e procedurális okok, s miért nem kerülhetnek egy kalapba a szilveszterrel és a nemzeti ünneppel a szociáldemokrata tanácsosok szerint a magyar napok. „Úgy véltünk, ez így van rendjén” – hárította el kérdésünket.

Florin Gliga: nem a városháza szervezi Szociáldemokrata kollégájához hasonlóan, Florin Gliga demokrata-liberális tanácsos is azt hangsúlyozta: a PD-L-sek nem ellenezték a magyar napok támogatását a városi büdzséből, csak jobbnak látták, ha erre a civil szervezeteknek szánt keretből különítenek el pénzt. „Molnos javaslatát azért nem fogadtuk el, mert a városvezetés előzetesen kiszámolta, mekkora összegre van szükség a hivatalos városnapokra, nemzeti ünnepre és szilveszterre, és e keretből már nem futotta volna a magyar napokra is” – magyarázta a Riportnak. A tanácsos szerint ez nem jelenti azt, hogy a magyar napok ne lennének egyenrangúak a hivatalos városnapokkal. „Ez a rendezvénysorozat a város kulturális identitásának része. Ám a hivatalos városnapokat, a szilvesztert vagy a nemzeti ünnepet a polgármesteri hivatal szervezi, a magyar napokat pedig civil szervezetek. Ezért gondoltuk úgy, hogy a magyar napokat inkább a civil szervezeteknek szánt keretből támogassuk” – indokolta szavazatát Florin Gliga.

Kiemelt támogatás 2012-ben a magyar kormánytól

Míg a helyi önkormányzat elfordul a Kolozsvári Magyar Napoktól (KMN), a rendezvénysorozat idén kiemelt támogatásra számíthat a magyar kormánytól. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a múlt héten jelentette be, hogy a KMN felkerült az úgynevezett nemzeti jelentőségű intézmények listájára. Ez azt jelenti, hogy a szervező Kincses Kolozsvár Egyesületnek idén már nem kell pályáznia finanszírozásért, a rendezvénysorozat normatív támogatást kap Budapesttől. Gergely Balázs főszervező, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke szerint a döntés nincs összefüggésben azzal, hogy az EMNP kiváló kapcsolatokat ápol a magyar kormánnyal. Gergely az Erdélyi Riportnak elmondta, nem lobbiztak Budapesten kiemelt támogatásért, csak jelezték, hogy nagyon örvendenének egy hosszú távú, kiszámítható finanszírozásnak. „Erdély szimbolikus fővárosaként Kolozsvár és a magyar napok rászolgált arra, hogy jelentősebb magyarországi támogatásban részesüljön. A rendezvénysorozat a jó célok érdekében összehozott összefogást példázza” – mondta Gergely, emlékeztetve arra, hogy a Kincses Kolozsvár Egyesületben paritásos alapon az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által delegált személyek ülnek. A főszervező egyelőre nem tudta megmondani, mekkora összegre számíthatnak a magyar kormánytól. Tájékoztatása szerint a rendezvénysorozatnak tavaly 90 ezer eurós költségvetése volt.





Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!