Választási másnaposság

2016. 12. 12. 22:21

Egy nem reprezentatív mintavétel egy reprezentatív újságírói aggodalommal. Tasnádi-Sáhy Péter glosszája.

 

A Digi 24 riportere tegnap, a választás napján fél óra leforgása alatt tíz, a választókörből éppen kilépett szavazót kérdezett meg a Craiova megyei Cârcea községben, siralmas eredménnyel: a legtöbben azt sem tudták megmondani, hogy milyen választást tartanak éppen, volt, aki abban a biztos tudatban pecsételt, hogy a település polgármesterének személyéről hozott felelős döntést.
A hír szomorú gondolatsort indított el bennem: kíváncsi vagyok, hány szavazat lenne a tegnap leadott 7,2 millió helyett, ha minden egyes szavazópolgár csak a fenti kérdésre adott helyes válasszal ragadhatta volna kézbe a pecsétet, arról ne is beszéljünk, ha valamilyen módon alapvető állampolgári ismeretekből kellett volna számot adni a szavazati jog gyakorlásához. Megfordítva: mennyi tudatosság, rálátás, gondos mérlegelés van a most leadott szavazatok mögött.
A helyzet bizonyára/remélem jelentősen jobb lenne egy, ha nem is teljes körű, de reprezentatív mintavétel esetén, mint a Digi, bizonyára szenzációt kereső riportocskájából sejtve, de félek, még így sem mutatna rózsás képet, nehezen juthatnánk belőle arra a következtetésre, hogy a szavazás a demokrácia ünnepe.

Valószínűleg legjobb esetben is a jó öreg Churchill-lel értenénk egyet, aki azt mondta: a demokrácia a legrosszabb kormányzási forma – nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozik.

Merthogy a demokrácia – szerencsére – nem csak a hatalom időleges gyakorlóinak nép általi megválasztásáról, legitimációjáról szól, hanem elengedhetetlen feltétele a hatalmi ágak szétválasztása, illetve a négy évre megkapott hatalom egyéb módokon történő korlátozása az egyén szabadságának védelmében a fékek és ellensúlyok rendszerén keresztül.
Ez az intézményrendszer nálunk Kelet-Európában még bőven fejlesztésre, gyámolításra szorul. Remélem, a megválasztott képviselők és szenátorok a most kapott mandátumot ennek építésére, erősítésére fogják használni, ha már a nem éppen pallérozott népakarat oda repítette őket, ahová.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!