Szagérzékeny ultraortodoxia

2016. 08. 20. 22:07

Bizonyára emlékeznek olvasóink arra az inkább elszomorító, mint tragikomikus epizódra, amikor bizonyos moldvai, pontosabban: Neamţ megyei ortodox hívek csoportja, néhány apácával az élen, mozgalmat indított az egészségügyi kártya, románul: card bevezetése ellen, mivel az az „ördögtől való”, hiszen visszafelé olvasva a szónak drac, azaz ördög jelentése van.

Hasonló ultraortodox csemegét borítottak a minap – az országnak ugyanabból a sarkából – a média bugyraiba: Neamţ megyei ortodox hívek csoportja, néhány apácával az élen mozgalmat indított Teofan érsek, Moldova és Bukovina mitropolitája ellen, eretnekséggel vádolva őt. Az ortodox „ultrák” azt vetik a főpap szemére, hogy részt vett a Krétán megtartott pánortodox szinódus munkálatain, és aláírta azokat a dokumentumokat, amelyek a többi keresztény egyház, a római katolikusok és a protestánsok irányába való nyitást és közeledést javasolják. A Teofan elleni alulról érkezett dörgedelem a katolikusokat is, a protestánsokat is egyaránt „sátánistáknak” minősíti.

Az eset elég nagy port kavart a görögkeleti egyház tágabb körein belül is. A hír közzététele után néhány órával sok résztvevős vita, fórumos csetepaté kerekedett. A vélemények megoszlottak az intolerancia bajnokai és az ökumené gyakorlatát felvállalók között. Aránylag sokan álltak az igaz hit egyetlen letéteményesének az ortodox egyházat vallók, a többi vallásfelekezet „egyház” voltát tagadók táborába, de akadtak szép számmal olyanok is, akiket felháborított ez a 21. század második évtizedében újraéledő középkori mentalitás.

Egy, az intoleranciát elvető, a közeledést, egymás megismerését szorgalmazó apuka így fogalmazott: „Tudjátok-e, hogy az én gyermekemet arra tanították a vallásórán, hogy a katolikusok mind sátánfajzatok, ráadásul bűzlenek is?”Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!