Olcsó misének híg a leve

2016. 07. 03. 14:36

A szülők a legdrágább miséket kell megvásárolják, hogy a gyerekük sikeresen érettségizzen, tanácsolja egy moldáviai ortodox egyházi vezető, miután botrány robbant ki a hatástalan szertartások miatt. Simon Judit jegyzete.

 

Nem segíttett az olcsó liturgia   (A moldovesti.info illusztrációja)

 

Azt írja az újság, hogy több ezer kisinyovi fiatal családja úgy döntött, bepereli az ortodox egyházat, mert nem sikerült az érettségijük. Az elkeseredett gyerekek és szüleik azzal érvelnek, hogy fizettek a liturgiáért, meg a talizmánokért, de azok semmit sem értek a vizsgákon. A szülők szerint a papok nem végezték jól a feladatukat, csak tessék-lássék imádkoztak a maturandusokért. A felnőttek visszakövetelik a pénzüket.

A Moldva-Bukovinai Mitropólia menedzsere (?), bizonyos Vladimir viszont úgy véli, a baj azért történt, mert a szülők a kedvezményes áron kínált, akciós, legolcsóbb, ezért kevésbé hatásos liturgiákat választották, ráadásul a talizmánokból sem a minőségi darabokat szerezték be. „Az elkövetkezőkben a szülők megtanulják, hogy a jó eredményért a legdrágább miséket kell megvásárolni, hiszen csak egyszer az életben érettségizik a gyerek,” – érvelt a dühös egyházi vezető, akiről korábban kiderült, hogy 21 millió dollárt tart egy svájci bankszámlán. Vladimir most megígérte, a pótérettségire is rendelhetnek a szülők jó minőségű szertartásokat, igaz, ezek darabja száz euróba került.

Oktatáspolitikai szakértők véleménye szerint a legegyszerűbb megoldás, hogy a gyerekek Isten segedelmével tanulnak is egy kicsit az érettségire.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!