Nagy magyar kereszthuzat

2016. 05. 09. 22:13

A világlajstrom élén Kína áll, a második helyen Magyarország(!), a harmadikon – mögöttük leszakadva – Görögország következik, majd némi pontkülönbséggel a „visegrádi négyek” többi három tagállama: Szlovákia, Csehország és Lengyelország zárja az élen járók sorát.

 

Mielőtt keblünk túldagadna a büszkeségtől, hogy lám, Magyarhon valamilyen sport-, gazdasági, vagy uram bocsá’, tudományos sikerrel vívta ki magának ezen a globális ranglistán az ezüstérmet, közlöm a dölyflohasztó tényeket: az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) felmérése szerint – arányait tekintvea légszennyezés okozta légzésszervi megbetegedések miatti halálesetek számában Kína áll az első helyen, ahol 953,7-en haltak meg egy millió lakosból légszennyezés miatti betegségben, Magyarországon pedig 937,6-an. Őket követi Görögország a maga 744,2 halálesetével, és így tovább.

Ami Kínát illeti, semmi meglepő nincs abban, hogy vezeti a lajstromot, hiszen szinte hetente látunk elrettentő tudósításokat a szmogfellegek uralta kínai nagyvárosokról. De hogy Magyarország lenne a második???

Ha az OECD felmérése pontos, akkor a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon egyaránt szélesre kellene tárni minden országkaput és országablakot. József Attila után szabadon: Valami nagy-nagy szelet kéne fújni, / Hogy lélegeznének az emberek. // Ráhányni mindent, ami antik, ócska,/ Csorbát, töröttet s ami új, meg ép, stb., stb.

 

SzaladárOssza meg másokkal is!Szóljon hozzá!