Dragnea, a királycsináló?

2016. 06. 18. 14:07

A szocdem pártvezér „valamilyen formában” törvényesítené a román királyságot. Simon Judit írása.

 

A politikus és a nagyhercegnő a király portréja előtt

 

Azt írja az újság, hogy Liviu Dragnea ellenzéki vezér hivatalos státust biztosítana a román királyi családnak. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke erről, a Svájcban kezelés alatt álló nagybeteg Mihály királyt helyettesítő Margit nagyhercegnővel tárgyalt, aki a trón várományosa és március óta királyi (pontosabban exkirályi) hatáskörrel bír. A szocdem politikus úgy véli, a királyi család amúgy is részt vesz a közéletben, de ehhez nincs törvényes státusa. A család valóban jótékonykodik, díjakat osztogat, fogadásokon látja vendégül az elitet, szóval bejegyezhetné magát civil szervezetként.

Ehhez képest Dragnea (talán már az őszi parlamenti választási kampányra készülve) a kormányfővel szeretne elfogadtatni valamilyen státust a királyi család számára.

Talán Dacian Ciolos kormányfő, aki európai hivatalból tért vissza szakértői kabinetet vezetni, közli a baloldal vezetőjével, hogy drága Liviu: Románia továbbra is köztársaság, ahol – mondjuk egy sürgősségi kormányrendelettel – aligha lehet törvényesíteni a királyságot.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!