Brexit, konyak, földönkívüliek

2016. 07. 15. 20:35

A Brexit és az ő világűrbe vezető következményei az Európai Bizottság elnökének tolmácsolásában. Bögözi Attila jegyzete.

 

Amióta Brexit a Brexit, egyetlen mondat nem hagy nyugodni. Ennek pedig semmi köze ahhoz, hogy kik lepődtek meg jobban a ködös albioni népszavazás eredményén, az Unió vagy maguk a britek. Sőt, ahhoz sincs köze, hogy mihez kezd majd Theresa May, Nagy-Britannia újdonsült miniszterelnöke a brit demokrácia alapkövével, azaz a parlament szuverenitásával, hiszen mielőtt Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, a parlamentnek előbb érvénytelenítenie kell a brit EU-tagságot rögzítő törvényt, olyan körülmények között, amikor a képviselők többsége EU-párti. Majd kitalálja ennek a mikéntjét a válási kereset főügyvédje, a Brexit-kampány arca, a külügyi tárcával jutalmazott Boris Johnson, akinek kinevezését mély megdöbbenéssel nyugtázza a világ. (A rosszmájúak máris arra tippelnek, hogy azért választotta külügyminiszternek Boris Johnsont Theresa May, hogy egye meg, amit főzött…) Ha mégsem ő, akkor majd valaki más. Mert mindig volt, van, lesz egy szolgálatos bohóc, aki a politikai porondon eljátssza az észosztó szerepét, és megmondja a tudatlan nyájnak, hogy a szomszéd füve merre zöldebb.

Abban az általános fejetlenségben pedig, ami a Brexitet övezi úgy a kontinensen, mint a szigetországban, azt a bizonyos mondatot, amely nem hagy nyugodni, a nemzetközi sajtó valósággal agyonhallgatta. Vagy azért, mert fölöttébb kínos, vagy azért, mert annyira meghökkentő, hogy egyszerűen nincs rá ép ésszel elfogadható magyarázat.

A Brexithez pedig úgy kapcsolódik, hogy ennek kapcsán, az európai parlament plénuma előtt hangzott el, valamikor június végén, amikor a népszavazás következményeit tárgyalták, és nem akárki, hanem maga Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke mondta. Mivel a tartalma annyira döbbenetes, hogy az ember akár tizedik olvasatra sem hisz a saját szemének (vagy fülének, mert létezik róla videofelvétel is) engedje meg a tisztelt olvasó, hogy kivételesen előbb elhangzásának eredeti nyelvén, franciául idézzem: „Il faut savoir que ceux qui nous observent de loin sont très inquiets. J’ai vu et entendu et écouté plusieurs des dirigeants d’autres planètes qui sont très inquiets puisqu’ils s’interrogent sur la voie que l’union européenne va poursuivre. Et donc, il faut rassurer, et les européens, et ceux qui nous observent de plus loin.”

Bizony, bizony! Az Európai Bizottság elnöke nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a Brexitről „más bolygók vezetőivel” beszélt. Íme, a szövegrész teljes magyar fordítása: „Tudniuk kell, hogy nagyon nyugtalanok azok, akik bennünket messziről figyelnek. Találkoztam más bolygók vezetőivel és meghallgattam őket, akik nagyon nyugtalanok, mert felmerül bennük a kérdés, hogy milyen úton halad majd az Európai Unió. Következésképpen adnunk kell bizonyos biztosítékokat az európaiaknak is, és azoknak is, akik távolról figyelnek minket.”

Juncker nemcsak sugallja, hanem egyenesen kijelenti, hogy a világ vezetői kapcsolatban vannak földönkívüliekkel. E témakörben ilyen kaliberű bejelentést legutóbb Dmitrij Medvegyev, 2013-ban, orosz államfőként tett, amikor a davosi Világgazdasági Fórumon felszólította Barack Obamát: „Beszéljetek a világnak a földönkívüliekről, vagy mi fogunk.” Elhíresült mondatával Medvegyev éppen csak, hogy überelte a Vatikánnak azt a 2009-es bejelentését, hogy „készül a földönkívüli élet nyilvánosságra hozatalára”.

És amit nem tettek meg eddig sem az oroszok, sem a Vatikán, megtette az Európai Bizottság elnöke. Még akkor is, ha a beszéd hivatalos átiratát az Európai Bizottság úgy szerkesztette, hogy abból eltávolították a „más bolygók vezetőire” való hivatkozást, amit nyakon öntöttek olyan kiszivárogtatott pletykával, hogy Juncker, akinek közismert a konyak iránti szenvedélye, beszédét egy bőséges és túl sok borral (is) megöntözött ebéd után mondta.

Mielőtt hitelt adnánk az ilyen meg ehhez hasonló pletykáknak, tessék szíves felütni legalább a mindentudó Wikipédiát, ahol az EB elnökéről ez olvasható: „Luxemburgi politikus, 1995 és 2013 között hazája miniszterelnöke, 2014 novemberétől az Európai Bizottság elnöke. Az Európai Unió országaiban ő volt a leghosszabb ideig szolgáló miniszterelnök és világviszonylatban a leghosszabb ideig szolgáló demokratikusan választott kormányfő”.

Nos, nehéz elképzelni, hogy a világ egyik legtapasztaltabb, minden hájjal megkent vezetője ekkorát bakizzon egy fontos beszédében az Európai Parlament előtt anélkül, hogy azonnal felismerje és kijavítsa ezt a „hibát” – még a helyszínen. Vagy üsse kő, legalább utána. De Juncker nem javított. Sem akkor, sem utána.

Született viszont néhány idétlen magyarázat, ami közül egyik sem tisztázott semmit, legfeljebb a homályt sűrítette a szemek előtt. Például, hogy a holland nyelvben a „kontinens” és a „bolygó” szó hasonlít (csakhogy Juncker nem holland!), hogy Juncker beismerése, miszerint földönkívüliekkel beszélt, egyszerű nyelvbotlás volt, és a bizalmas megbeszéléseket a világ más vezetőivel folytatta…

Csakhogy az Európai Bizottság kétbalkezes, ügyetlen „műtéte”, amellyel a Juncker beszéd hivatalos átiratából azzal a nemes egyszerűséggel, mellyel a Waterlooi csatát meg az emberek bizalmát szokták elveszíteni, kioperálták a más világok vezetői hivatkozást, anélkül, hogy megpróbálták volna tisztázni Juncker mondanivalójának valódi szándékát, azt igazolja, hogy valahol, valakik úgy döntöttek: még mindig nem érkezett el a pillanat a nagy bejelentésre.

Most fontosabb a Brexit. Az a politikai csihi-puhi, amelyik – figyelembe véve, hogy az angolok szent elhatározása, minden előnyt kitárgyalni a kilépésből, ami elvileg két év, de akár több is lehet – az Unió már korábban elkezdődött, de hivatalosan ma sem beismert agóniáját megengedhetetlenül hosszúra nyújthatja, mivel a széthúzó tagállami érdekek miatt Brüsszel csak a legkisebb közös többszörös mentén mer mozogni, vagyis semmi érdemi, hathatós előrelépés nem történik – ez pedig előbb-utóbb az EU lassú kiszenvedését jelenti.

Vajon ejtett erről is néhány szót a más világok vezetőivel folytatott beszélgetéseiben – egy-egy pohár konyak kíséretében – Juncker úr?Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!