Király nem király

2016. 07. 15. 10:36

Szilágyi Aladár glosszája az ismét tömeges bukásokat eredményező román érettségiről.

 

A címbe foglalt, értékítélettel felérő, szlenges minősítést egy maturandus szájából hallottam a minap, egy olyan érettségizőtől, aki minden tantárgyból sikeresen vizsgázott, a román nyelv- és irodalmat kivéve. A szentencia további pontosításra szorul: a meg nem érett és meg nem értett ifjú szerint Király, aki nem király, Király András szakállamtitkár volna. A jólinformált gyerek a pedagógus papájától tudja, hogy Király András bácsi felel a kisebbségi oktatásért, és ő volna az a magyar szakpolitikus, aki tehetne valamit annak érdekében, hogy a nem román anyanyelvű gyerekektől ne ugyanazt és ne ugyanúgy várják el, mint a román anyanyelvűektől.

Koromnak és foglalkozásomnak köszönhetően tájékozottabb vagyok e kérdésben, mint ez a csak románból éretlen srác: Tudom, nem kizárólag és nem elsősorban Király Andrástól függ, hogy megoldást találjon a román nyelv oktatásának kérdésére. Az államtitkár, a Transindex kérdésére válaszolva kijelentette: 2025-ben (!) érettségizik az a generáció, akitől már nem anyanyelvi szinten követelik meg a románt.

Szerintem nem csak Király nem király, hanem mindenki, aki érdemben és felelősen tehetett volna valamit az ügy megoldása érdekében, és nem tette, hanem elidétlenkedte, késleltette vagy akadályozta azt. Hogy egyebet ne említsek: már 2007-ben elkészült az az átfogó tanterv-tervezet, a Programa de limba româna nematernă pentru elevii minorităţilor naţionale (Nem anyanyelvi román program nemzeti kiebbségi tanulóknak), amely éppen ezt a rendkívül sürgős és súlyos kérdést lett volna hivatott megoldani. Azóta eltelt kilenc év, és nem történt semmi, s az államtitkár szerint újabb kilenc esztendőnek kell eltelnie ahhoz, hogy – esetleg – történjék valami.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!