A sötétség hangja

2016. 04. 26. 22:04

Két egymástól független kutatás is igazolni látszik Stephen Hawking asztrofizikus 42 éves elméletét, miszerint az óriási tömegük miatt hatalmas gravitációval bíró fekete lyukaknak nevezett égitestek mégsem nyelnek el mindent, részecskék szökhetnek meg belőlük. Történik mindez azért, mert a kvantumfizika törvényei szerint a tér soha sem lehet teljesen üres, mindig keletkezhetnek benne részecske-antirészecske párok, amik normális esetben kioltják egymást, viszont ha az anti-részecske bele esik egy fekete lyukba, a részecske még kiszökhet belőle.
Jeff Steinhauer, az izraeli Technion Egyetem fizikusa ennek bizonyítására modellként létrehozott egy úgynevezett akusztikus fekete lyukat, amiről legyen elég annyi, hogy a hagyományos részecskepárokat fononok, azaz hangrészecskék helyettesítik. Ezek pontosan úgy viselkedtek, mint azt Hawking a fekete lyukakkal kapcsolatban jósolta. A fononok egyik részét elnyelte az akusztikus fekete lyuk, a másik viszont érzékelhető hangként megszökött.

Az ügy jelentőségét egyszerű földi halandóként nehéz felfogni, viszont ennek ellenére valamiféle gyakorlati haszna csak lehet. Ha az előttünk álló két választási kampányban nem értjük, honnan jön az sok blődség, amivel a fejünket tömik, elég csak Hawking tételére gondolni: a teljes sötétség is szülhet hangokat.

 

tspOssza meg másokkal is!Szóljon hozzá!