A sas már nem koronátlan

2016. 07. 17. 21:30

Észrevétlenül, de változni fognak a romániai bankók, mert az alig látható címer kicsit módosul rajta. Simon Judit glosszája.

 

Senki nem mondhatja, hogy ebben az országban semmi sem változik. Dehogynem, csak nehezen észrevehető. A múlt héten például megváltozott a címer. A sas nem lett szebb, de koronát kapott a fejére. Miért, azt pontosan nem tudni, ugyanis Románia továbbra sem monarchia. Kiskirályok vannak ugyan, de ettől még köztársaság az államforma. A lakosság nagy hányada észre sem vette a címer módosítását, és nem is fogja egyhamar. A hivatalos intézmények vezetői is onnan szereztek tudomást a sas koronájáról, hogy értesítették őket: 2018 végéig az épületeken lobogó zászlókon ki kell cserélni a címert. Van rá másfél év, semmi sietség. Lehet, addig megint leveszik a koronáját és ki sem kell cserélni a lobogókat. Szegény madarat 1992-ben fosztották meg ékétől, mert akkor azt mondták a koronás sas a Hohenzollern – ház jelképe. Senki nem vette észre, hogy megváltozott a jelentése.

A Nemzeti Bank szóvivője bejelentette, módosulnak a bankjegyek, mert azokon is le kell cserélni a hajdonfőtt ékeskedő sast koronásra. Azt nem tudni pontosan, mikor kezdik nyomtatni az új pénzt, de a szóvivő megnyugtatta a lakosságot: a régi bankók is érvényesek maradnak, azokat fokozatosan cserélik le az újakra. Dan Suciu megjegyezte: „A bankjegyeken a román címer egy nagyon kis méretű grafikai elem, így a változást szabad szemmel alig lehet majd észrevenni”. A vásárlóértéke pedig végképp nem függ attól, hogy mit visel a sas.Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!