A fejetlen kétfejű

2016. 07. 17. 21:52

A két komponensű liberális párt végleges fúziója meglehetősen rögös úton halad. A nagy kérdés: ki lesz az egyetlen elnök, ha egyáltalán lesz ilyen a decemberi választás előtt. Szilágyi Aladár jegyzete.

 

Jókora kravall van keletkezőben a kétfejű Nemzeti Liberális Párt berkeiben. A PNL és a PDL két esztendeje összehozott frigye máig nem eredményezte a tökéletes fúziót. Túl azon, hogy a két társelnök, a liberális Alina Gheorghiu és demokrata liberális Vasile Blaga közötti viszony nem a legharmonikusabb, mert utóbbi nem mindig arra fordul, és nem mindig ugyanúgy gondolkodik, mint a társelnök hölgy, az utóbbi ugyanvalóst lejjebb nyomná az előbbit az ügyvezető elnöki szintig. A liberálisok nagyváradi erős embere, Ilie Bolojan – a párt főtitkára – valósággal követeli, hogy a párt még a parlamenti választások előtt egyfejűsödjék. „A társelnöki képlet politikailag nem bizonyult hatékonynak, számos embert arra késztetett, hogy visszafelé tekintsen, annak a pártnak az irányába, ahonnan érkezett” – nyilatkozta a váradi polgármester. A bikefália megszüntetésének megvitatása nem került napirendre a szélesebb pártnyilvánosság plénuma előtt, kizárólag a párt csúcsvezetői, adott esetben a két érdekelt között volt vita tárgya.

Az „ősliberálisok” felvetették, hogy egy szociológiai felmérést követően sürgősen meg kell újítani a vezetési struktúrát, és a megyei és helyi filiálék modellje alapján, sürgősen be kell vezetni az egységes központi pártvezetés elvét és gyakorlatát, amit majd a PNL kongresszusának kell jóváhagynia. Természetesen, ennek a döntésnek a legfontosabb pontja volna a Gheorghiu elnök – Blaga ügyvezető elnök szereposztás. Csakhogy ez a kezdeményezés az első pillatattól kezdve Vasile Blaga vehemens ellenállásába ütközött. A demokrata liberális szárny vezére arra hivatkozva nem hajlandó hátrébb lépni, hogy párttársai „fellázadnának” egy, a PDL-sek pozícióit gyengítő engedmény ellen. Részükről már az is jelentős engedmény volt, amikor a fúzió megtörténtekor pártjuk nevét feladva, a PNL névernyője alá bújtak. Számos politikai jövendőmondó már akkor megjósolta:

a fúzió nem egyesülést, hanem Demokrata Liberális Párt teljes identitásvesztését és beolvadását eredményezheti.

Végső soron akkor két, számos fordulatot, átalakulást megélt, megtépázott politikai tömörülés borult egymás nyakába. A PDL „hozott anyaga”, mely jobbára a régi, még Băsescu fő politikai erejét képező, majd általa „megtagadott” alappártjának maradékából áll, magával hozta azokat az exliberálisokat is, akiket hajdanában éppen a most őket befogadó PNL soraiból szakított ki, s nemkülönben a Mihai Răzvan Ungureanu által sebtiben összehozott, 2014 őszén beszippantott Forţa Civică (Polgári Erő) nevezetű képződményt is. A PNL pedig Călin Popesu Tăriceanu – volt pártelnök, volt kormányfő – csoportjának kiválásával lett szegényebb. Ennek ellenére, a közös párt váratlan sikert ért el, amikor a fúzió akkori liberális vezére, Klaus Iohannis megnyerte az elnökválasztást, és Románia államfője lett, a PSD jelöltje, Victor Ponta ellenében.

A 2016-os helyhatósági választásokon a szociáldemokraták mögött második helyet elért, fuzionált párt két szárnya, az egyesülés megtörténtekor még úgy egyezett meg, hogy a fúziós folyamat befejezését egy 2017-ben megtartandó, belső választást lebonyolító pártkongresszusig halasztják, s addig kétfejűek maradnak. Viszont az őszi parlamenti választások emelik a tétet: hogyan osztják el a két szárny emberei között a parlamenti helyeket, ki garantálja az elosztás méltányosságát, és ki lesz az az „egységes” pártelnök, aki aláírja a listát?

A minapi legszűkebb körű tárgyalásokon a duzzogó Vasile Blaga faképnél hagyta a nagyon egyetlennek akaródzó Alina Gheorghiut. Elment vidékre…Ossza meg másokkal is!Szóljon hozzá!