Öt művész, negyven év után

2015. 09. 03. 11:21

A vásárhelyi színi akadémián negyven éve diplomázott évfolyam öt tagja találkozott, felelevenítve az egyetemi éveket, s pályaképüket. A közös emlékek megidézésének Simon Judit volt a tanúja.

 

Újra együtt Marosvásárhelyen

 

Negyven éve, 1975-ben Marosvásárhelyen hét fiatal, reményekkel, álmokkal teli színész elballagott az akkori Szentgyörgyi István Színiakadémiáról, amely jelenleg Szentgyörgyi István Művészeti Egyetem.

Nagyváradon, A Holnap után fesztiválon egyikőjük, Csoma Judit bemutatta az Egy kommunista nyanya vagyok című monodrámát, ami után a Szigligeti Színház meglepetést szerzett a Budapesten élő színművésznek: megünnepelte színpadra lépésének 40. évfordulóját.

Csoma Judit ekkor gondolt először arra, meghívja volt évfolyamtársait Marosvásárhelyre, hogy együtt emlékezzenek az egyetemi évekre, s elmeséljék egymásnak, mi minden történt velük az elmúlt négy évtizedben.

A gondolatot tett követte. Öten érkeztek „a legszebb négy évre” emlékezni. A hiányzók közül Vass András, Franciaországban, de talán már az Egyesült Államokban él, Szabó Lajos pedig 1994-ben Sepsiszentgyörgyről szerződött át az égi társulathoz.

 

Ábráhám Irén (Újvidék), Piroska Klára (Sepsiszentgyörgy), Mezei Mária (Oxford - Budapest), Györffy András (Marosvásárhely) valamint Csoma Judit (Budapest) Marosvásárhelyen találkoztak.

Ellátogattak a Nemzeti Színházba, melynek a tégláit hordták egykor, ahol most Gáspárik Attila főigazgató fogadta őket, elmentek a számtalan emléket őrző Apolló-házba, ahol a bentlakás volt, s természetesen a Művészeti Egyetemre, helyekre, ahol boldogok voltak.

A színművészeket Simon Judit kísérte el, hogy szemtanúja legyen az emlékezésnek. Az együttlét pillanatait megőrökítő riportunkat, az egykori évfolyamtársakkal folytatott beszélgetéseket a következő napokban sorozat formájában olvashatják.

A szerző felvételei



Ossza meg másokkal is!



Szóljon hozzá!